"Kurban Cemaati" ve takipçileri gerçekten Lübnan'a girdi mi?

Hiçbir Şii dini grup, söz konusu grubun ülkedeki varlığını doğrulamadı

Ali Ferhat'ın ailesi, Lübnan'da Kurban Cemaati’nin varlığını yalanlayan bir açıklama yaptı / Fotoğraf: sosyal medya siteleri

Ali İsam Ferhat isimli genç adamın Lübnan'ın güney banliyölerinden birinde intihar ettiği haberi, olaya eşlik eden koşullar ve basında dolaşan haberler göz önüne alındığında tüm Lübnan'ı şok etti.

Onu intihara sevk eden nedenler yaşam koşulları, maddi sıkıntı ya da ailevi sorunlarla ilgili değildi.

Ülkede son zamanlarda yaşanan intihar vakalarında olduğu gibi bu sefer de iddia edilen saikler gerçekten şok ediciydi.

Geçen günlerde eşi Fatma ve çocuğuyla birlikte Kanada'dan dönen genç adam, kendisini bir konutun çatısından çıplak olarak boşluğa bıraktı.

Edinilen bilgilere göre adamın maddi sıkıntı ya da aile baskısı gibi sorunlar yaşamadığı ifade edildi. Adamın intiharından saatler sonra eşi de aynı girişimde bulundu.

Önce küçük çocuğunu atmaya çalışan kadın kurtuldu ve durumu ağır bir vaziyette hastaneye kaldırıldı.

Basında çıkan haberler, iki intihar vakası ile Irak'ın güneyinde ortaya çıkan ve Lübnan'a ulaşmış olabileceğine dair haberlerin yayıldığı "Kurban Cemaati" olarak bilinen yeni ortaya çıkan bir dini grup arasında ilişki olduğunu ortaya koydu.

Ayrıca Ferhat ve eşinin de söz konusu cemaate mensup olabileceği belirtildi. Söz konusu grubun, 'iman' yolunda kendilerini kurban olarak sunmak için, müritlerinden birini kura ile seçtikleri ve elbisesiz olarak intihar ettirdikleri biliniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Irak ile Lübnan arasında

Genel manada, bu aşırılık yanlısı grupların belli bir dönemde ortaya çıkması, ardından kaybolması ve sonra farklı isimler altında küçük farklılıklarla yeniden ortaya çıkması mümkün.

Kurban Cemaati ise birkaç ay önce Irak'ta konuşulmaya başlandı ve psikolojik ve siyasi nedenlerle Sadr Hareketi'nden ayrıldığına inanılıyor.

Bu grup, kendisini "İmam Ali'ye adak" olarak sunmak için bunu yaptığı söylenen bir gencin Irak'ta ilk kez kendini asarak intihar etmesiyle ortaya çıktı.

Yaşanan hadisenin ardından Irak İstihbarat Teşkilatı, sapkın gruplar ve kanun kaçaklarının takibi çerçevesinde dört zanlının tutuklandığını teyit eden bir açıklama yaptı.

Irak'taki haberlerde, Kurban Cemaati'nin liderinin İran'da ikamet ettiği ve zanlıların tutuklandığı Dikar vilayetindeki Cuma şehitleri alayında bulunduğu belirtti.

Kur'an'ın bazı ayetlerinin anlaşılmasını çarpıtarak İmam Ali'nin tanrılaştırılması doktrinini öne çıkaran bu grup, Irak'ta sözde cennet umuduyla intihar etmeleri için bir grup gencin beyinlerini yıkamayı başardı.

Bu aşırılık yanlısı ideolojinin takipçilerinin intiharları genellikle asılarak veya diğer belirli yöntemlerle yapılır. Ancak intihar İslam hukukuna aykırıdır.

Çünkü Allah'ın verdiği canı korumak İslam dinindeki en önemli görevlerden biridir. Ayrıca ‘el-Alahiye' olarak da bilinen bu grubun idrarla arınma dahil garip ritüelleri bulunuyor.


Suskunluk ve uyanıklık

Lübnan güvenlik servisleri şu anda Beyrut'un güney banliyölerindeki Haret Hreik'te meydana gelen iki intihar olayıyla ilgili soruşturmaları genişletiyor.

Basında çıkan haberlere göre, soruşturmada Ferhat'ın akrabalarından biri, Ferhat'ı iki gün önce idrarla yıkanırken gördüğünü belirterek, "onun bu eylemle kendini manevi kirlerden arındırdığını söylediğini" aktardı.

Gencin babası, yaklaşık bir hafta önce ailesiyle Kurban Bayramı'nı geçirmek için Lübnan'a gelen oğlunun, Londra'da ikamet eden ve kendisinin YouTube'dan aşırılık yanlısı konuşmalarını ve fikirlerini dinlediği bir şeyhle tanıştığını ve açıkça ondan etkilendiğini belirtti.

Genç adam ailesinin isteğine rağmen Kur'an-ı Kerim'de "Hastalandığım zaman bana şifa veren O'dur" buyurulduğu için kendisi ve ailesi için tedaviyi reddetti.

Şu anda Ferhat'ın eşi hâlâ hastanede. Soruşturmalar, her ikisinde de rahatsızlık olma ihtimalini tespit etmek için genişletiliyor.

Ayrıca çiftin cep telefonları, Lübnan İç Güvenlik Güçleri Bilgi Şube Müdürlüğü'nün teknik bölümüne gönderilerek incelemeye alındı.

Ferhat'ın eşi ise soruşturmada, kocasının bu şekilde ölmesinin üzüntüsünden dolayı intihara teşebbüs ettiğini belirterek, kocasının intihar ettiği gibi çıplak olarak intihar etmeye karar verdiğini doğruladı.

Ayrıca, kocasının Kurban Cemaati veya başka herhangi bir dini grup ile bir ilişkisi olduğunu kabul etmedi.

Şu güne kadar, Kurban Cemaati'nin gerçekten Lübnan'a ulaşıp ulaşmadığı ve diğer ülkelerde olduğu gibi orada da taraftarları olup olmadığı henüz kanıtlanamadı.

Merhumun ailesi, Ferhat'ın grupla bağlantısını inkâr etmeksizin, Kurban Cemaati'nin varlığına dair medyada dolaşanları yalanlayan bir açıklama yaptı.

Hiç şüphe yok ki, söz konusu iki olay ile bu gizemli grup arasındaki bağlantı, Lübnan sokağında, özellikle de Şii çoğunluğun ağırlıklı olarak bu mezhebin dini ve kültürel merkezlerini içeren söz konusu bölgede şiddetli tepkilere ve şoklara neden oldu.

Konuyla ilgili din ve güvenlik düzeyinde büyük bir gizlilik ve ilgili kurumların soruşturmalarda yeni bir şey açıklamaktan çekindiği bir ortamda kaynaklar, bu konudaki söylentiler nedeniyle bölgedeki gergin atmosferi doğruladı.

Ortalıkta dolaşan haberler üzerine ilgili ailenin evini yakma girişimine kadar varan fiiller gerçekleşti.
 


Bilgi yok

Dini gruplar ise Lübnan'da Kurban Cemaati'nin varlığı hakkında net bir cevap vermekten çekiniyorlar.

Independent Arabia, bu grubun Lübnan'daki varlığı hakkında bilgisi olmadığını söyleyen Caferi Baş Müftüsü Şeyh Ahmed Talib ile temasa geçti.

Talib, "Söz konusu grubun din dışında sapkın bir grup olduğunu, İslam veya Şiilikle hiçbir ilgisi olmadığını" vurguladı.

Bu ana kadar, bu dava tam bir gizlilik içinde soruşturma altında tutuluyor ve eldeki bilgiler, resmi dini veya güvenlik beyanları olmaksızın medyada dolaşan bilgilerle sınırlı.

Radikalizme ve aşırılığa yönelen, krizleri kullanarak toplumlara sızmak ve üyelerini etkilemek için psikolojik bir yöntem kullanan dini hareketler, cehaletin ve yoksulluğun yayıldığı grupları hedef alarak üyelerini ikna etmeye çalışıyor gibi görünüyor.

Sonuç olarak, müritleri gerçekten ülkeye girmiş olsun ya da dolaşan her şey sadece asılsız dedikodu olsun, toplumda onunla yüzleşmek ve onunla mücadele etmek için farkındalık yaratma sorumluluğu eğitim ve din kurumlarına düşüyor.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU