Etiyopya, Nahda Barajı’nın dördüncü dolum aşamasında ısrarcı

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, Mavi Nil üzerindeki Nahda Barajı rezervuarında dördüncü dolum aşamasının devam ettiğini ifade ederek, ülkesinin hem Mısır hem de Sudan ile müzakereleri sürdürmeye hazır olduğunu vurguladı

Fotoğraf: Reuters

Ahmed Meclis’te milletvekillerine yaptığı konuşmada, Aşağı Havza (Mısır ve Sudan) ülkelerine zarar vermemek adına dördüncü dolum aşamasının Eylül ayına kadar devam edeceğini belirterek, ülkesinin Mısır ve Sudan ile müzakereleri sürdürme arzusundan bahsetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Etiyopya, 2020 ve 2021'de baraj doldurma sürecinin iki aşamasını, geçtiğimiz yıl ise üçüncü dolumunu tamamladı. Mısır, Sudan ve Etiyopya  arasında anlaşma sağlanamaması, Addis Ababa ile siyasi gerginliğin artmasına neden oldu.

Etiyopya Başbakanı, Nahda Barajı’nın inşası ile ilgili çalışmaların Sudan ve Mısır'ın dile getirdiği endişeleri dikkate alacak şekilde yürütüldüğüne dikkati çekerek, “İki ülke bizim kardeşimiz ve komşumuz. Nahda  Barajı'nın yapılması konusunda dile getirdikleri endişeler nedeniyle çalışmaları özenle yürütüyor ve ortaya koydukları endişeleri dikkate alıyoruz” dedi.

Başbakan, milletvekillerine hitaben yaptığı konuşmada, "Etiyopya'nın arzusunun kalkınma, Sudan ve Mısır'a yeterli miktarda su geçmesinin sağlanması ve ihtiyaçların karşılanması için çalışmak olduğunu bildirdi.

Ahmed, "Etiyopya'nın bölge halklarına fayda sağlayan yeni ortak projeler hakkında ülkelerle görüşmeye hazır olduğunu" aktardı.

Mısır eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Cemal Beyyumi Etiyopya Başbakanı'nın açıklamalarını bir nevi “siyasi inat” olarak değerlendirdi. Şarku’l Avsat’a konuşan Beyyumi, “Mısır Etiyopya’nın faaliyetlerini sürekli izliyor. Nil suyundaki payının Nahda Barajı'nın doldurulmasından etkilenip etkilenmediğini teknik olarak takip ediyor. Kahire, Etiyopya'nın herhangi bir açıklamasına yanıt vermekle ilgilenmiyor” dedi.

Mısırlı yetkiliye göre, Etiyopya, Nahda Barajı projesiyle ilgili teknik sorunlar yaşıyor gibi görünüyor ve Addis Ababa'nın açıklamaları, Abiy Ahmed'i iç siyasi sorunlarla karşılaşabilmesi için vatandaşlarının önünde her zaman iyi göstermeyi amaçlıyor.

Geçtiğimiz ay Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, ülkesinin davada "müzakere ilkesine" bağlılığını teyit ederek Etiyopya tarafını "uluslararası hukuka dayalı bağlayıcı bir anlaşma imzalamaya" çağırdı. Sisi, Angolalı mevkidaşı Joao Lourenco ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Mısır topraklarının yüzde 90'ı çöl olduğu için Nil Mısır için tek kaynak” dedi.

Umanlar, Abiy Ahmed'in açıklamalarının "Etiyopya'nın önceki açıklamalarından farklı olmadığını ve amaçlarının sakinleştirmek ve saptırmak olduğunu" düşünüyor. El-Ahram Politik ve Stratejik Çalışmalar Merkezi'nde Afrika İşleri Uzmanı Dr. Eymen Abdulvehhab Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, “Müzakere istekliliği hakkındaki Etiyopya açıklamaları yatıştırma ve siyasi önyargıyı hedefliyor. Bunlar, Nahda Barajı'nın her dolumunda Addis Ababa tarafından yapılan tüm açıklamalara benziyor. Etiyopya müzakere yaklaşımı, ertelemeye ve yavaş yavaş bir oldu bittiye dayatmaya dayanmakta. Etiyopya tarafının gerçek bir müzakere arzusuna dair ciddi bir işaret yok ve tüm müzakereler bir hiçle sonuçlanıyor” şeklinde konuştu.

Diğer yandan Mısır Su Kaynakları ve Sulama Bakanı Dr. Hani Suveylem, maksimum ihtiyaç döneminde su sisteminin durumunu takip etmek, Nil Nehri'nin gelirlerinin durumunu ve Nahda Barajı’nIN hidrolojik durumunu takip etmek için bir toplantı yaptı. Suveylem, tüm sektörler için gerekli su ihtiyacının karşılanmasını sağlamak adına bakanlığın tüm kurumları arasında hazırlık seviyesinin yükseltilmeye devam edilmesi gerektiğini vurguladı.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU