Burkina Faso’da artan şiddet önlenemiyor

Burkina Faso’da düzenlenen yeni bir terör saldırısında 15 sivilin hayatını kaybetti

Fotoğraf: AA

Burkina Faso’da terörist gruplara atfedilen şiddet ülke çapında giderek artıyor.  Bu durum, binlerce kişinin hayatını kaybetmesine ve milyonların yerinden edilmesine neden olan şiddete karşı güvenlik tepkisi hakkında soru işaretleri uyandırıyor.

Yerel kaynakların Fransız haber ajansı AFP’ye verdiği bilgiye göre, çarşamba günü Burkina Faso’nun doğusunda silahlı kişiler tarafından düzenlenen saldırıda en az 15 sivil hayatını kaybetti. Kaynaklar, ‘silahlı grupların saldırılarından kaçmak için bölge sakinlerinin kitlesel göçünden’ bahsetti.

Yerel bir yetkiliye göre, saldırı Ganagana eyaletinin Surga kasabasını hedef aldı ve belirtilen can kaybı sayısı kadınları da içeriyordu. Geçen hafta ordu, üç terör saldırısında 31 asker ve bir yardımcı kuvvette 40 gönüllü olmak üzere en az 71 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığı habere göre ordu yaptığı açıklamada, Sanmatenga eyaleti Noaka bölgesine bir saldırı düzenlendiğini ve 33 gönüllünün hayatını kaybettiğini ekledi.

Sivil toplum kuruluşlarına göre, Burkina Faso 2015’ten bu yana 5 yıl içinde 10 binden fazla sivil ve askeri personelin hayatını kaybetmesine neden olan DEAŞ ve el-Kaide bağlantılı terörist grupların düzenlediği terör saldırılarına tanık oluyor.

Afrika meseleleri konusunda Faslı bir uzman ve Afrika Kamu Politikaları Dergisi’nin Genel Müdürü Abbas el-Vardi Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, terörist grupların saldırılarının artmaya devam etmesinin, bu grupların ‘etkilerini ülkedeki yeni alanlara yaydığını ve hükümetin çatışmada benimsediği yaklaşımın başarısız olduğunu’ gösterdiğini öne sürdü.Geçen yıl 30 Eylül’de gerçekleşen askeri darbenin ardından Burkina Faso’da hükümeti kontrol eden ve liderliğini Yüzbaşı İbrahim Traore’nin üstlendiği bir askeri cunta, ilk hedefinin terörü bitirmek olduğunu açıklamıştı.

Hükümet, aşırılık yanlısı grupların elindeki geniş bölgeleri geri almayı amaçladığı operasyonlar yürütüyor. Eski Fransız kolonisindeki şiddet olayları son 7 yılda 10 binden fazla insanın ölümüne neden oldu ve terör örgütleri ülkenin neredeyse yarısını kontrol altına aldı.

Vardi “Bu başarısızlığın devam etmesi, güvenlik kaosunun tamamen kontrolden çıkmak üzere olduğu anlamına geliyor. Buna göre kırılgan devlet, nüfuzunu Afrika kıyısındaki komşu ülkelere ve belki de Batı Afrika ülkelerine yaymak ve genişletmek için yeni bir üs haline gelecek” uyarısında bulundu.

Hükümet geçen ay yaptığı açıklamada, Burkina Faso’da el-Kaide ve DEAŞ terörüyle bağlantılı şiddetin, 2019’dan bu yana ülke içinde yerinden edilmiş kişilerin sayısını yüzde 2 binden fazla artmasına neden olduğunu açıkladı.

Hükümet “Çoğunluğu kadın ve çocuklar olmak üzere iki milyondan fazla insan ülke içinde yerinden edildi. Çatışma, insanları evlerinden ve çiftliklerinden ayrılarak kalabalık kentsel alanlara veya derme çatma kamplara gitmesine neden oldu” açıklamasında bulundu.

Vardi son olarak “Teröristlerin şehirleri kapatma, insanların serbest dolaşımını engelleme ve mal akışını engelleme stratejisi, yardım kuruluşlarının çalışmasını zorlaştırdığı için krizi şiddetlendiriyor” ifadelerini de sözlerine ekledi.

Uluslararası toplumun Burkina Faso’daki krize dikkat çekmesi gerektiğini zira Afrika’da artan terörizm tüm dünyayı tehdit ettiğini belirten Vardi, ayrıca terörizmin etkisinin genişlemesinin, fakir ülkedeki büyük insani krizi kesinlikle şiddetlendireceği ve bunun komşu ülkeler üzerinde ekonomik, insani ve güvenlik açısından bir yük oluşturacağı konusunda uyarıda bulundu.

 

Şarku’l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU