Son 60 yılın en uzun sıcak hava dalgasıyla boğuşan Pekin, açık havada çalışmayı yasakladı

Ülke aşırı sıcak ve sel gibi bir çifte sorunla boğuşurken şehir için "kırmızı alarm" uyarısı verildi

Pekin'de sıcak bir günde sokakta yürüyen bir kadın, hırkasıyla güneşten korunuyor (AP)

1961'den beri görülmemiş bir sıcak hava dalgasına maruz kalan Pekin, art arda 10 gün boyunca 35 santigrat derecenin üzerinde seyreden sıcaklıkların ardından daha da artacak sıcaklıklara hazırlanırken Çin, başkentteki işverenlere açık havada çalışmayı durdurma talimatı verdi.

Pekin'in gelecek günlerde 40 santigrat derece sıcaklıkta kavrulacağı tahmin edilirken hükümet "kırmızı alarm" verdi. Bu, ülkenin aşırı sıcaklara karşı uyarı sistemindeki en yüksek seviye.

Sıcak hava dalgasıyla mücadele etmek adına şehir yönetimi, ilgili departman ve birimleri savunmasız nüfusu korumak için acil durum önlemlerini uygulamaya çağıran bir genelge yayımladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şehir yönetiminin yayımladığı genelgede, "İlgili departman ve birimler, sıcak çarpmasının önüne geçmeye ve soğutma işlemlerine yönelik acil durum önlemleri alacaktır" diye belirtildi. Genelgede işverenlere "açık hava faaliyetlerini durdurmaları" bildirildi.

Pazartesi günü yayımlanan hükümet raporuna göre Pekin'de bir haftadan uzun süredir devam eden rekor seviyedeki sıcak hava dalgası, 1961'den bu yana kaydedilen en uzun sıcak hava dalgası oldu.

Bu aşırı sıcaklıklar Çin'in güneyindeki koşulların tam tersi.

Bölge, 15 kişinin ölümüne ve binlerce kişinin evlerini terk etmesine yol açan geniş çaplı sellerle boğuşurken, meteoroloji birimleri ülkenin bu ay "birden fazla doğal afete" maruz kalabileceği uyarısında bulundu.

Sosyal medyadaki videolarda, şehir ve kasabalardaki nehirlerin taştığı ve halkın bel seviyesine gelen sular arasından tahliye edildiği görülüyor. Bir videoda kurtarma ekiplerinin, bir dairede mahsur kalan kişilere ulaşmak için pencerenin güvenlik telini kırdığı görülüyor.

Bu aşırı hava olayları, küresel çaptaki sıcaklıklarda da rekor seviyelere ulaşıldığı bir dönemde yaşanıyor.

Dünya pazartesi günü kayıtlara geçen en sıcak gününü yaşarken bilim insanlarına göre küresel ısınmanın El Nino hava olayıyla birleşmesi sonucu, çarşamba günü de sıcaklıklar yine aynı seviyede seyretti.

Çin'in güneyindeki durum ciddiyetini korumaya devam ederken, çarşamba günü hükümet İç Moğolistan, Heilongjiang, Tibet ve Siçuan'da ani sel baskını ihtimaline karşı uyarı yayımladı.
 

Çin
Kurtarma ekipleri, Çin'in güneybatısında yer alan Wanzhou Bölgesi'ndeki selde mahsur kalan yurttaşları tahliye ediyor (Xinhua)


Ülkenin kuzey, kuzeydoğu ve güneybatısındaki bu bölgeler, aşırı sıcak ve sel gibi bir çifte sorunla karşı karşıya kaldığından yüksek seviyede alarma geçti.

Bu yaz Çin'de nisandan itibaren şiddetli sıcaklıklar görülürken, ülke genelinde birçok meteoroloji istasyonu rekor sıcaklıklar kaydediyor.

Ülkedeki aşırı hava koşulları Asya, Afrika, Avrupa ve Amerika'daki başka ülkelerin de alışılmadık sıcaklık seviyeleri yaşadığı dönemde gerçekleşiyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: Meltem Ergin

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU