Şi'den Putin'e "nükleer uyarı" iddiasına Kremlin'den yalanlama

Kremlin Sözcüsü, iki liderin Moskova'daki görüşmesiyle ilgili çıkan haberlerin "kurgu" olduğunu söyledi

Şi Cinping, görevdeki 2012'den bu yana Çin Devlet Başkanı olarak görev yapıyor (Reuters)

Kremlin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in Rusya lideri Vladimir Putin'in Ukrayna'da nükleer silah kullanılmaması konusunda uyardığı iddialarını yalanladı.

Konuyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, "Hayır, bunu teyit edemem" ifadelerini kullandı.

Peskov, Şi'nin martta yaptığı Moskova ziyareti sırasında yapılan görüşmelerin içeriğinin her iki tarafın resmi kurumları tarafından açıklandığını ve bunun dışında çıkan tüm haberlerin "kurgu" olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Financial Times gazetesi geçen günlerde yayımladığı haberinde Moskova ziyareti sırasında Şi'nin olası bir nükleer saldırıyla ilgili düşüncelerini Putin'e ilettiği öne sürülmüş ve Çinli yetkililerin Putin'i nükleer tehditten vazgeçirdiği için övgü aldığı ifade edilmişti.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Ukrayna savaşının başından bu yana Rusya'ya olan desteğini yinelemiş ve üçüncü kez devlet başkanı seçilmesinin ardından ilk yurtdışı ziyaretini Moskova'ya yapmıştı.

Pekin yönetimi aynı zamanda Ukrayna'da nükleer silah kullanımına karşı olduklarını defalarca kez kamuoyuna açıklamıştı. Kasımda Almanya Başbakanı Olaf Scholz'la bir araya gelen Şi, uluslararası toplumun Avrasya'da bir nükleer kriz yaşanmasını engellemesi gerektiğini söylemişti.

Şi'nin Moskova ziyaretinde sunulan 12 maddelik barış planında tüm taraflara nükleer gerilimi artırmaktan kaçınma çağrısı da bulunuyordu.

Ukrayna savaşının başladığı Şubat 2022'den bu yana Vladimir Putin birkaç kez nükleer silah kullanma tehdidinde bulunmuş ve "blöf yapmadığını" vurgulamıştı. Kremlin ayrıca bu süreçte komşu Belarus'a da nükleer silah sevk etti.

Ancak Rusya Devlet Başkanı Putin'in nükleer silahlarla ilgili söylemi son aylarda gözle görülür şekilde yumuşadı. Geçen ay St. Petersburg'da konuşan Rus lider, nükleer silahlara ihtiyaç duyulmadığını çünkü "Rusya devletinin varlığının tehdit altında olmadığını" ifade etmişti.


Independent Türkçe, Guardian, Financial Times

DAHA FAZLA HABER OKU