Petrol gelirlerinin "adil" dağılımı için bir son tarih belirleyen Halife Hafter, durumu tırmandırmakla tehdit ediyor

Bazı yabancı ülkelerin büyükelçileri Libya krizine olumsuz müdahalede bulunmakla suçlandı

Mareşal Halife Hafter / Fotoğraf: Libya Ulusal Ordusu internet sitesi

Libya'nın doğusundaki Libya Ulusal Ordusu (LUO) Komutanı Mareşal Halife Hafter, 3 Temmuz Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Libya'daki petrol zenginliğinin adil bir şekilde dağıtılması için güçlerine en geç önümüzdeki ağustos ayının sonuna kadar süre verileceğini doğruladı.

Petrol gelirlerinin 'adil' dağıtılmamasından şikâyet eden Libya'nın doğusundaki hükümetin Başbakanı Usame Hammad, Batı'daki rakipleri tarafından yönetilen gelirlere el konulması çağrısında bulunarak akaryakıt ihracatını engellemekle tehdit etti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Libya'nın ana gelir kaynağı olan petrol gelirleri, Abdulhamid Dibeybe liderliğindeki Ulusal Birlik Hükümeti'nin (UBH) merkezinin bulunduğu başkent Trablus'ta bulunan Ulusal Petrol Şirketi (NOC) ve Libya Merkez Bankası tarafından yönetiliyor.

Hafter, Libya'nın doğusundaki Bingazi merkezli Libya el-Hadath kanalı tarafından yayınlanan bir televizyon konuşmasında şunları söyledi:

Libya halkından, kamu parasını adil bir şekilde yönetebilecek mali ve yasal figürleri içeren, mali düzenlemeler için bir üst komite kurulması çağrısında bulunan yüzlerce muhtıra aldık.

Hafter ayrıca, "komitenin çalışmalarını önümüzdeki Ağustos sonunda tamamlaması için son bir tarih verileceğini" vurguladı.

Komitenin çalışmalarının başlatılamaması durumunda Libyalıların "petrol zenginliğinden meşru haklarını talep etme zamanı" geleceğine işaret eden Hafter, petrol zenginliğinin dağıtılması konusunda güçlerinin olası bir müdahalesine atıfta bulunarak "Silahlı kuvvetlerin kendilerine verilen görevleri belirlenen zamanda yerine getirmeye hazır olacağını" kaydetti.


"Olumsuz müdahale"

Libya'nın doğusu ve ülkenin güneyindeki askeri kuvvetlerin komutanı, Batılı büyükelçileri Libya krizine olumsuz müdahale etmekle suçladı ve onları içişlerine karışmayı bırakmaya çağırdı.

Bu konuda, ABD'nin Libya Özel Temsilcisi Büyükelçi Richard Norland'a atıfta bulunarak, "Libyalılar arasındaki farklılıkların derinleşmesine katkıda bulundukları kadar Libya krizinin çözümüne de katkıda bulunacak bir sonuca ulaşmada korkunç başarısızlıklarını kanıtladılar" dedi.

Norland, geçen haziran ayı sonunda ABD Büyükelçiliği'nin Twitter hesabında yayınladığı bir mesajda, Libya siyasi taraflarını "Libya ekonomisi ve tüm Libyalılar için son derece zararlı olacak petrol ablukası tehditlerini durdurmaya" çağırdı.

Norland, petrol gelirlerinin paylaşımıyla ilgili şikayetlere yanıt vermek için Norland, NOC'in 'apolitik' doğasını koruyan şeffaf bir şekilde "kapsamlı bir gelir yönetimi mekanizmasının kurulmasını" teşvik etti. Söz konusu öneri, petrol gelirlerinin payları konusunda rekabet halindeki kamplar ne zaman yoğunlaşsa ortaya çıkıyor.
 


Libya-Libya krizine çözüm

Ancak ABD Büyükelçisi'nin yorumları, Norland'a Libya'da "yargının egemenliğine saygı duymasını ve "herhangi bir müdahaleden kaçınmasını tavsiye eden" Usame Hammad da dahil olmak üzere ülkenin doğusundaki siyasi aktörler tarafından olumsuz karşılandı.

Mareşal Hafter, askeri güçlerinin en önde gelen komutanlarının temsil ettiği büyük bir kalabalığın önünde Batılı büyükelçileri "Libya meselesine burnunu sokmaktan uzak durmaya" çağırdı.

Hafter, "Bizim insanımızın derse, vaaza ihtiyacı yok. Çünkü krizin çözümü Libyalı taraflar arasındadır. Geçen yıllar bu ülkelerin büyükelçilerinin Libyalıların krizlerini çözmelerine yardımcı olma vizyonlarını yitirdiklerini kanıtlamıştır. Çünkü onlar farklı. Yalnızca çıkarları Libya'da kesişti ve hem mağdur hem de bedelini ödeyen biz olduk" ifadelerini kullandı.

Hafter, "Libyalılar ne kadar farklı olursa olsun, sizin kabul edilemez müdahalelerinizden vazgeçeceklerini söylüyoruz" dedi.

 

 

Independent Arabia, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU