Çin'de köylülerin organize ettiği futbol ligi 165 milyon dolar gelir elde etti

Sadece bölgede yaşayan köylülerin forma giydiği ligi izlemek için 400 binden fazla turist bölgeye gitti

Köy Futbol Ligi'nde birçok karşılaşmada tribünler dolduğu için seyirciler saha kenarından maçları takip ediyor (Xinhua)

Çin'in Guizhou bölgesinde çiftçiler ve köylüler tarafından organize edilen yerel futbol ligi bir fenomene dönüşerek bölgeye yüzbinlerce ziyaretçi çekti.

Rongyiang beldesinde düzenlenen ve "Köy Futbol Ligi" adıyla düzenlenen organizasyon yaklaşık 2 ay önce başladı.

Bölgedeki dağ köylerinde oynanan karşılaşmalar internette viral olunca Çin'den ve yurt dışından birçok sporseverin ilgisini çekti.

Rongyiang'daki yerlilerin oluşturduğu 20 takımın yarıştığı Köy Ligi, mayıstan temmuza her cuma, cumartesi ve pazar günü oynanıyor. Turnuvanın finalinin ise 29 Temmuz'da yapılması planlanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Turnuvada top koşturan futbolcuların birçoğunun bölgede tamircilik, çiftçilik, kasaplık ve fabrika işçiliği gibi meslekler yaptığı ve farklı etnik gruplardan geldikleri biliniyor.

Bilet satılmayan maçlardan ortalama seyirci sayısı ise 10 bine ulaşarak ülkenin profesyonel futbol ligi CSL'deki seyirci sayısını yakalamoş durumda.

Rongyiang'daki bölgesel futbol federasyonunda başkan yardımcısı olarak görev yapan Yang Yayiang, takımların organizasyonu, oyun takvimi, ödüller gibi tüm konuların yerel köylüler tarafından organize edildiğini söylerken, yerel hükümetin organizasyona sadece saha, elektrik ve güvenlik gibi konularda lojistik destek sağladığını belirtti.


Rongyiang'daki amatör futbol ligi profesyonel herhangi bir futbolcu, ücretli bilet ve reklam barındırmaksızın 13 Mayıs'ta başlarken, haziran sonunda internetteki izlenme rakamları 20 milyar görüntülemeye kadar ulaştı.

Futbol ligine ilginin bölgeye kültürel seyahatler yapan turistler nedeniyle de arttığı düşünülüyor.

Belde yönetiminin rakamlarına göre Köy Futbol Ligi'ni izlemek için bölgeye bir ayda 420 binden fazla turist geldi. 

Ayrıca Rongjiang bölgesinin turizm geliri mayısta yüzde 55,1 oranında artarak 165 milyon dolara kadar ulaştı.

Uzmanlar Kovid-19 kısıtlamalarının sona ermesinin ardından insanların bu çapta bir etkinliğe ilk kez gittiklerine dikkat çekerken, halkın lige katılımının kolay olmasının da ilgiyi artırdığını düşünüyor.

Çin'deki amatör futbol liginin elde ettiği başarıyı anlamak için diğer futbol liglerinin elde ettiği gelir seviyesine bakıldığında, Türkiye Süper Ligi'nde bu sezon yarışan takımların federasyon ve alt ligler için ayrılan pay çıktıktan sonra elde ettiği toplam gelir 1 milyar 716 milyon lira (yaklaşık 66 milyon dolar) olduğu görülüyor.


Independent Türkçe, Global Times, CGTN
 

DAHA FAZLA HABER OKU