Brezilya'da solcu Lula hükümetinden kadın ve erkeklerin eşit maaş alması için yeni yasa

Lula yasanın uygulanması için ellerindeki bütün gücü kullanacaklarını söyledi

Lula da Silva, Ocak 2023'te yemin ederek görevine başlamıştı (Reuters)

Brezilya'nın solcu devlet başkanı Lula da Silva, aynı işleri yapan kadınlar ve erkeklerin aynı maaşları almasını garanti altına alan yasayı onayladı.

Brezilya Kadın Bakanlığı ve İşçi Bakanlığı tarafından hazırlanan yasa tasarısı, kadınların ve erkeklerin aynı işler için eşit ücret ve eşit ikramiye almasını öngörüyor.

Brezilya lideri Lula yeni yasayla ilgili yaptığı açıklamada, ülkedeki eşitsizliğin normal olmadığını ve yasayı uygulamak için ellerindeki tüm imkanları kullanacaklarını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Lula yasayı uygulamayan patronların, müşterilerine kadınlara neden daha az ödeme yaptıklarını açıklamak zorunda olacağını ifade etti.

Kadın Bakanlığı'nın verilerine göre Brezilya'da nüfusun yüzde 51.1'ini oluşturan kadınlar, erkeklerden ortalama yüzde 22 daha az kazanıyor. Söz konusu siyah kadınlar olunca maaşlar, beyaz erkeklerin ortalama maaşının yarısının da altına düşüyor.

Ülkede ayrıca yöneticilik pozisyonlarının sadece yüzde 37'si kadınların elinde.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Kadın Bakanı Cida Gonçalves, "80 yıldır bugünü bekliyorduk" diye konuştu. Gonçalves bunun saygı ve eşitliği sağlamak için sadece bir "ilk adım" olduğunu söyledi.


"Eşit işe eşit ücret" ilkesi uzun yıllardır emek ve kadın hareketlerinin önemli taleplerinden biri olarak öne çıkıyor. ABD ve birçok AB ülkesinde konuyla ilgili yasal düzenlemeler olsa da, bu yasaların uygulanması konusunda sorunlar yaşandığı biliniyor.

Türkiye de kadınlar ve erkeklerin ücret dengesizliği konusunda kötü karneye sahip ülkelerden biri. 

Türkiye istatistik Kurumu (TÜİK) ile Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi işbirliğinde 2020'de yapılan araştırmaya göre, aynı işi yapan kadın ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 15.6 seviyesinde. Ayrıca yaş ilerledikçe ve eğitim seviyesi düştükçe kadınlar ve erkeklerin ücretlerindeki makas da açılıyor.

Eurostat verilerine göreyse Türkiye'de 65 yaş üstü kadınların emekli maaşları, erkeklerden ortalama yüzde 29,7 oranında daha düşük seviyede.
 

Independent Türkçe, Telesur, Rio Times, Habertürk, Sözcü

DAHA FAZLA HABER OKU