Dünyanın bir numarası Finlandiya'daki mutluluk derslerinde ne anlatılıyor?

Türkiye'den de biri mutluluk eğitimi almak üzere seçildi

Mutluluk derslerine katılanlar hem kırsal bölgelerin hem de başkent Helsinki'nin tadını çıkardı (AP/Arşiv)

Dünyanın en mutlu ülkesi unvanını taşıyan Finlandiya'daki mutluluk dersine katılan Britanyalı adam tecrübelerini paylaştı. Akso Heart, New York Post'ta dün yayımlanan röportajda 4 günlük ustalık sınıfında öğrendiklerini ve yaşadıklarını anlattı.

31 yaşındaki içerik üretici, "Her şey doğal bir varoluş biçimi gibi görünüyordu. İnsanlar gereksiz istek ve ihtiyaçlardan kaçınıyordu" dedi:

İşin sırrı doğada, taze gıdada, sınırlı materyalizmde ve toplumsal baskıda.

Heart, derslerden ne öğrenmek istediğini anlattığı "samimi bir yazı" göndererek seçildiğini açıkladı. 14 kişi arasında Türkiye'den de bir kişi var.

Heart, "Kararlarımızı durdurmak, duraklatmak ve düşünmek için gerçekten hiç zaman ayırmıyoruz" diye konuştu. 

Radyocu da olan adam, ilk başta ruhsal sağlığa öncelik vermeyi öğrendiklerini, 4 günlük inzivada sabahları gölde yüzdüklerini, bunun ardından saunaya geçtiklerini belirtti. Ekip daha sonra tarladan toplanan ürünlerle kahvaltı yaptı.
 


Finlandiya macerasını YouTube'da da paylaşan Heart'a göre Finleri diğer toplumlardan ayıranlar özelliklerinden biri, "doğayla benzersiz bağlar" kurmaları. Heart, Finlerin statü ve açgözlülüğün önemini azaltan bir kültüre sahip olduklarını ifade etti:

İnsanları kıyafetleriniz ve evinizle etkilemekle meşgul olunduğu diğer ülkeler kadar materyalist değil. Benim deneyimlerime göre böyle bir şey yok.

"Elbette para bir ayrıcalık" diyen içerik üretici, şöyle konuştu:

Bu daha çok kıyafetlerden, paradan ve işten çok insanların zihniyetiyle alakalı.

Heart, işlenmiş gıda tüketmekten ziyade yiyecek aramayı, balık tutmayı ve yemek pişirmeyi öğrendiklerini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Nesillerdir tek bir aileye ait bir çiftliği ziyaret ettiklerini kaydeden Heart, bunun büyük etki yarattığını vurguladı. Heart, ailenin en küçük kızının çiftçilikten ziyade müzikle ilgilendiğini ve "Ailem bu çiftliği satıp hayallerimin peşinden gitmemi destekliyor" dediğini aktardı.

Heart, kariyer ve hayatla ilgili seçimlerde Finlilerin kendilerini ön plana çıkardığını ve önyargılı davranmadıklarını söyledi:

Herkes önce kendini düşünüyor ama bencilce değil. İnsanlar hem açık fikirli hem de destekleyiciydi. BU ülkenin kendisi ya da yaşam tarzıyla değil kültür ve zihniyetle alakalı.

Dünyanın En Mutlu Ülkeleri Raporu'nda 74. sırada yer alan Rusya'yla komşu olmasına ve sıcak iklim bulunmamasına rağmen Finlandiya'nın ilk sırada yer almasının kendilerini şaşırttığını söyleyen Heart, şöyle konuştu:

Her zaman mutluluk için ihtiyaç duyduğum tek şeyin Güneş olduğunu düşünürdüm. Ama doğrusunu söylemek gerekirse bunun artık günlük hayat olduğunu düşünüyorum. Londra'ya bakıyorsunuz evet hava yağmurlu ve kasvetli ama bundan da öte bizi strese sokan hayatın stresi.

İskandinav ülkesi, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı'nın her yıl yayımladığı Dünyanın En Mutlu Ülkeleri raporunda son 6 senede ilk sırada yer aldı.

Ülkede turizm yetkilileri de mutluluklarıyla yeniden bağlantı kuracaklara yardım etme amacıyla benzersiz bir inzivaya çekilme uygulaması başlatıldığını martta duyurmuştu.

 

Independent Türkçe, New York Post, DW

DAHA FAZLA HABER OKU