BM'den Afganistan raporu: Taliban yönetiminde bini aşkın sivil öldürüldü

2021 Ağustos'un ortasından bu yıl mayıs sonuna kadar en az 3 bin 774 sivilin öldüğü veya yaralandığı kaydedildi

Taliban'ın güvenlik personeli, Kabil'de çocuk felci aşısı kampanyasının tasvir edildiği bir duvar resminin önünden motosikletle geçiyor (AFP)

Birleşmiş Milletler (BM) salı günü, Taliban'ın ülkenin kontrolünü ele geçirmesinin ardından 1095'i şiddete bağlı ölüm olmak üzere Afganistan'da 3 bin 700'den fazla sivilin öldüğü veya yaralandığının kaydedildiğini bildirdi.

Ölen ve yaralanan sivillerin sayısı binlere varsa da savaş ve isyanla geçen önceki yıllara kıyasla azaldı.

Afganistan'daki BM misyonunun (UNAMA) hazırladığı yeni rapora göre 2021 Ağustos'un ortasından bu yıl mayıs sonuna kadar en az 3 bin 774 sivilin öldüğü veya yaralandığı kaydedildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan BM raporu Afganistan'da "kayda değer sayıda" kişinin, hiçbir grubun üstlenmediği veya BM misyonunun herhangi bir yapıyla ilişkilendiremediği saldırılardan dolayı öldüğünü eklerken, bu ölümlerin tahmini veya kesin sayısını vermedi.

İlgili yıla ait BM raporuna göre 2020'de 8 bin 820 sivilin öldüğü veya yaralandığı kaydedilirken, bunların 3 bin 35'ini hayatını kaybedenler oluşturuyordu.

BM'nin bu yılki raporunda Taliban'ın iktidarı ele geçirmesinden bu yana düzenlenen saldırıların 4'te 3'ünün "ibadet yerleri, okul ve pazarlar gibi kalabalık alanlarda" el yapımı patlayıcılarla gerçekleştirildiğine dikkat çekildi. Bu saldırılarda sert İslamcı rejim altında 92 kadın ve 287 çocuk öldürüldü.

Raporda, el yapımı patlayıcıyla düzenenen saldırıların çoğunun Taliban'ın bölgedeki ezeli rakibi olan ve IŞİD grubunun, IŞİD-Horasan diye bilinen kolu tarafından gerçekleştirildiği de eklendi.

Ayrıca raporda Taliban'ın yönetimi ele geçirmesinden bu yana "intihar saldırılarının öldürücülüğünden" endişe duyulduğu, daha az saldırının daha fazla ölüm ve yaralanmaya yol açtığı belirtildi.

Bu saldırılar Afganistan'ın ülke çapında mali ve ekonomik krizle sarsıldığı bir dönemde gerçekleşiyor.
 


Rapora göre ülke, Taliban'ın iktidara gelmesinden bu yana bağışçı fonlarında yaşanan keskin düşüşle boğuşurken, mağdurlar Taliban liderliğindeki mevcut hükümet altında "tıbbi, mali ve psikososyal desteğe" erişmekte zorlanıyor.

Bu saldırıların derhal durdurulmasını talep eden UNAMA, Taliban'ın fiili iktidarının artık ülke nüfusunun güvenliğinden sorumlu olduğunu da ekledi.

Rapora yanıt veren Taliban Dışişleri Bakanlığı, grubun 2021'de ABD ve NATO yetkililerinden kontrolü almasının ardından durumun kademeli şekilde iyileştiğini belirtti.

Bakanlık, Taliban'ın yönetimi Afganistan "çöküşün eşiğindeyken" ele geçirdiğini ve düzgün yönetimle doğru kararlar alarak "ülkeyi ve hükümeti bir krizden kurtarmayı başardığını" iddia etti.

"Ülke genelinde güvenlik sağlandı" diye belirtilen açıklamada Taliban'ın Şii mekanları da dahil ibadet yerleri ve kutsal türbelerin güvenliğini öncelik olarak gördüğü ifade edildi.

Taliban, kız çocuklarının 6. sınıftan sonra eğitim almasını yasaklayarak ve kadınların kamusal hayattaki ve iş hayatının çoğundaki varlığını ortadan kaldırarak toplumsal cinsiyete dayalı zulme yol açan sert kurallar getirdi. Rejim kadınların sivil toplum örgütlerinde ve BM'de çalışmasını da yasaklayarak milyonlarca kişiye yardım ulaştırılmasını fiilen engelledi.

Tüm bunlar grubun Kabil'in kontrolünü ele geçirdikten sonra, ilk başta daha ılımlı bir yönetim vaat etmesine karşın gerçekleşti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU