ABD'de mucize: Nabzı durduktan 70 dakika sonra kalp masajıyla hayata döndü

Doktor, David Mills'in "hayatta kalma ve olumlu nörolojik sonuç şansının yüzde 1'den az" olduğunu söyledi

David Mills kalp durmasından 70 dakika sonra, nabzı yokken kurtuldu (Ekran Görüntüsü/Fox 5 San Diego)

Kalbi duran San Diegolu bir adam, hayatını kurtarmak için 70 dakika boyunca kalp masajı yapan torunu, acil müdahale ekipleri ve hastane personeli tarafından hayatta tutulduktan sonra olağanüstü bir iyileşme gösterdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

67 yaşındaki David Mills, Güney Kaliforniya'daki evinde kalp krizi geçirdikten sonra yüzde 1'den daha düşük bir ihtimali gerçekleştirip hayatta kalmasının ardından doktorları şoka uğrattı. 25 yaşındaki torunu devreye girerek, 911 görevlileri ve hastane personeliyle birlikte onu hayata döndürmek için bir saatten fazla uğraştı.

Hastaneye kaldırılan Mills'in atardamarının tıkalı olduğu anlaşıldı ve kalbine stent takıldı. Fakat 70 dakika boyunca nabzı atmadığından, doktorlar tam iyileşme göstermekte zorlanacağından endişe ediyordu.

Mills'in eşi Georgia Mills, Fox5'e "Hemşiresi şöyle diyordu... 'Aman Tanrım buradasınız, ben de tam sizi arayacaktım, gözünü açtı'" diye konuştu.

İki oda yandaki yoğun bakım doktoru odadan çıktı ve 'Ne dedin sen?' dedi.

Dr. Andrew Fischer, Mills'in tamamen iyileşmesinin büyük ölçüde torununun hızlı müdahalesi sayesinde olduğunu Fox5'e söyledi.

"Kalp masajına hemen başlamak hayati önem taşıyor çünkü beyin kalıcı hasar oluşmadan önce sadece 4 ila 6 dakika oksijensiz kalabiliyor" diye açıkladı.

Çoğu zaman görgü tanıkları sağlık görevlilerinin gelmesini bekler ve bu da çok geç olabilir. Kalp durması yaşayan kişilerin kanlarında hâlâ oksijen kalıntısı vardır ve elle yapılan kalp masajı, yardım gelene kadar bu kanın dolaşımda kalmasını sağlayabilir.

San Diego County Şerif Departmanı Yardımcıları, 911 çağrısından sonra 5 dakika içinde olay yerine ulaşarak, Vista İtfaiyesi'nden acil yardım çalışanları ve sağlık görevlileri gelene kadar kalp masajını devraldı.

Fox 5'e konuşan Dr. Fischer, "67 yaşında ve emekli olan David'e hastane içinde ve dışında toplam 70 dakika kalp masajı yapıldığını, oysa ortalama kalp masajı süresinin yaklaşık 25 ila 30 dakika olduğunu" söyledi.

Tıbbi veriler, yaklaşık 45 dakika ve kesinlikle 60 dakikadan sonra hayatta kalma ve olumlu nörolojik sonuç şansının yüzde 1'den az olduğunu gösteriyor. David'in hayatta kalması ve tamamen iyileşmesi bu yüzden çok şaşırtıcı.

Fox5'e konuşan Mills, artık kendisini her geçen gün daha güçlü hissettiğini ve geleceğe umutla baktığını söyledi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU