Prens Muhammed bin Selman: Yarın için yeni bir medeniyet inşa ediyoruz

"The Line" projesi hakkında konuşan Suudi Veliaht Prens, şüpheyle yaklaşanlara şöyle diyor: Onların yanıldıklarını ispatlamaya devam edeceğiz

Fotoğraf: Reuters 

Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Suudi Arabistan'ın NEOM projesi aracılığıyla gelecek için yeni bir medeniyet inşa etmek ve daha iyi bir gezegen için diğer ülkeleri de benzer şeyler yapmaya teşvik etmek için çabaladığını belirtti. 

Discovery Channel'da gösterilen belgesel filminde Prens Muhammed bin Selman'a üst düzey yetkililer ve The Line projesinin arkasındaki tasarımcılar eşlik etti. Prens, bu projenin dünyada türünün ilk örneği olduğundan bahsetti. 

Suudi Veliaht Prens, yeni bir şehir inşa etmenin ardındaki motivasyona dair şu ifadeleri dile getirdi: 

Suudi Arabistan'da nüfus 33 milyonken 2030 yılında yaklaşık 50-55 milyona çıkacak. 2030 yılında Suudi Arabistan'daki mevcut altyapının tüm kapasitesini tüketmiş olacağız ki bu, önemli bir meseleyi gündeme getiriyor: Yeni bir şehir inşa etmemiz gerek.


"Onların yanıldıklarını ispatlayacağız"

Prens Muhammed bin Selman, Suudi Arabistan'daki dev projelerin başarısına şüpheyle yaklaşanlara da şu yanıtı verdi:

Şüphe duymaya devam edebilirler. Biz onların yanıldıklarını ispat etmeye devam edeceğiz.


Prens, projenin başlangıcına dair de şu açıklamayı yaptı:

Pek çok fikri tartışmaya başladık. Neden bir daire inşa edip sonra da onu ulaşım araçlarına, trenlere vs. bağlamaya ve 10 milyon kişiyi içine alacak şekilde tamamlanana kadar aşamalı bir şekilde kurmaya başlamıyoruz, diye düşündük. Görüş alışverişinde bulunduk. Bir ekiple çalıştık ve dünyadaki en iyi tasarımcılar için bir rekabet ortamı oluşturduk. Bu tasarımcıların hepsi mevcut tarzlara dayalı, ama daha iyi çözümlere sahip şehir modelleri sundular. Sadece bir tasarımcı, daireyi düz bir çizgiye dönüştürelim, dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Burası kayak ve dalış için uygun yer

Prens Muhammed bin Selman, Suudi Arabistan'ın kuzeybatısında henüz keşfedilmemiş ve dağlar, vadiler, sahiller, adalar ve vahalar gibi doğal çeşitliliğe sahip bir bölgeye dikkat çekti.

Burasının kayak ve dalış için uygun yer olduğunu ve modellerin tamamlandığını ve bunların hayata geçirilmesi için çalıştıklarını belirten Prens, "Bu proje, Suudi Arabistan'da artan talebi karşılıyor ve şehirler ve yaşam tarzları inşa etmenin yeni yolunu ortaya koyuyor" ifadelerini kullandı. 


"Miami ile yarışıyoruz"

Veliaht Prens, sözlerine şöyle devam etti:

Yaşamak için Miami'ye taşınan Amerikalı bir arkadaşım var. Miami'de ofisinizden çıktığınızda tatildesiniz. Hemen eğlence, kültür, spor ve alışveriş havasına giriyorsunuz. Bu yüzden her gün heyecan verici oluyor. İşinizi bitirin ve NEOM'un tadını çıkarın. Bunun için bu alanda Miami ile yarışıyoruz. Ne tür bir fırsata sahip olduğumuzu düşünüyoruz: Likiditemiz, toprağımız, istikrarımız, iyi bir altyapımız var; G20'ye dahil bir ülkeyiz.


Geleceğin şehri

Prens Muhammed bin Selman, geçen yıl 25 Temmuz'da 2030 Vizyonu çerçevesinde insanı merkeze alan ve sürdürülebilirlik ve doğayla uyum içinde yaşam idealini gerçekleştiren öncü bir küresel modeli temsil eden NEOM'da geleceğin şehri The Line'a dair tasarımları açıkladı.  

The Line tasarımları, caddelerin, arabaların ve emisyonların olmadığı bir ortamı yansıtıyor, NEOM'un doğal alanlarının yüzde 95'inin korunmasına katkıda bulunuyor, geleneksel şehirlerde olduğu gibi ulaşım ve altyapı önceliği yerine insan sağlığı ve refahını tartışmasız bir öncelik haline getirmek için yüzde 100 yenilenebilir enerjiye dayanıyor. 

Prens Muhammed bin Selman, tasarım hakkında şu açıklamayı yaptı:

The Line projesini başlatırken insanın ana odak noktası olduğu toplumları geliştirmek suretiyle kentsel gelişim kavramını yeniden tanımlama sözü verdik. Bugün The Line, ideal yaşamı gerçekleştiriyor ve insanlığın karşı karşıya kaldığı acil sorunları ele alıyor. Bu olağanüstü tasarımlar, çok katmanlı şehrin iç yapısını ortaya koyuyor ve kentsel gelişim ve tüm kaynaklarıyla doğayı koruma arasında tam bir uyum sağlayarak geleneksel geniş yatay şehirlerin doğurduğu sorunlara çözüm üretiyor. Dünya şehirlerinin karşı karşıya olduğu çevre krizi ile yaşam biçimi krizini görmezden gelmemiz mümkün değil. Bu yüzden NEOM'da yeni ve yenilikçi çözümler sunanların ön saflarında yer almak için çabalıyoruz. Biz bugün mimari ve inşaat alanında dünyanın en parlak beyinlerinden oluşan bir grubun yanı sıra NEOM liderliğindeki bir ekip aracılığıyla zirveye inşa etme fikrini hayata geçirmeye kararlıyız.
 


Sıfır yerçekimi

NEOM projesinin 2030 Vizyonu'ndaki en önemli projelerden biri ve The Line'ın da bir projeyi tüm dünyaya sunmaya yönelik kararlı taahhüdün bir teyidi olduğunu vurgulayan Suudi Veliaht Prens, "NEOM, daha iyi bir gelecek hayal edenlerin mekânıdır ve buraya herkes yenilikçi ve üretken izlerini bırakacaktır" dedi.

The Line, "sıfır yerçekimi" kavramına odaklanan şehir tasarımı için yeni bir yaklaşım ortaya koyuyor.

Bu, şehrin bileşenlerini dağıtmak ve dikey katmanlar halinde inşa etmek anlamına geliyor ve insanlara üç yöne (yukarı, aşağı ve her tarafta yatay) hareket imkânı veriyor.

Yüksek binalar konseptinin aksine bu fikir; işyerleri, okullar, bahçeler ve evler gibi günlük ihtiyaç noktaları arasındaki taşınmayı beş dakika gibi bir süreye düşürerek süreci kolaylaştırıyor. 


NEOM'un bir parçası

The Line, kıtalararası şehir NEOM'un bir parçasıdır. Suudi Veliaht Prens tarafından 24 Ekim 2017'de başlatılan bu proje, Suudi Arabistan'ın uzak kuzeybatısında yer alan ve Kızıldeniz kıyısında 460 km'lik bir mesafe boyunca uzanan bir projedir. 

Proje, 2030 Vizyonu'nun proje dahilinde sanayi ve teknolojideki değer zincirlerini devreye sokmaya odaklanmak suretiyle Suudi Arabistan'ı hayatın farklı yönlerinde öncü bir küresel model haline getirmeye dönük iddialı arzuları kapsamındadır.  

NEOM'un ilk aşaması, 2025 yılında tamamlanacak. 2030 yılında Suudi Arabistan'ın Gayri Safi Yurtiçi Hasılası'na yaklaşık 100 milyar dolar katkı sağlaması beklenen projenin tanıtımından bu yana bölge için bir liman, havalimanı ağı, sanayi bölgeleri, sanat destek merkezleri ve hedeflenen ekonomik sektörleri geliştirmenin yanı sıra iş sektörünü destekleyen yenilikçilik merkezleri içeren eksiksiz bir altyapı ve yeni şehirler duyuruldu.    

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU