Titan denizaltısı için yürütülen arama çalışmaları Pakistan'da öfke yarattı

"Zenginleri kurtarmak için milyonlarca dolar harcandı ama fakirlerin böyle bir fırsatı yoktu"

Titan denizaltısının 4 kilometre derinlikte bulunan Titanik enkazına ulaşmaya çalışırken içe doğru patladığı anlaşılmıştı (Reuters)

Birkaç gün arayla gerçekleşen Ege'deki göçmen teknesi ve Titan denizaltısı kazalarında yürütülen kurtarma çalışmaları Pakistan kamuoyunda öfke yarattı.

Yunanistan açıklarında batan teknede 5 akrabasını kaybeden Anees Majeed, Guardian'a yaptığı açıklamada bir başka 5 kişiyi kurtarmak için farklı ülkeler tarafından yürütülen milyonlarca dolarlık kurtarma çalışmalarını şaşkınlıkla izlediğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Majeed, "Kurtarma operasyonunda milyonlarca doların harcandığını bilmek şok edici. Bütün kaynakları kullandılar. Yapılan aramayla ilgili çok fazla haber çıktı. Ama Yunanistan'daki tekneyle birlikte batan yüzlerce Pakistanlıyı ve diğer insanları arama zahmetine girmediler. Bu çifte standarttır. İsteseler birçok insanın hayatını kurtarabilirlerdi veya en azından cansız bedenleri çıkarabilirlerdi" ifadelerini kullandı.

Majeed sözlerine, "Bir şeyi biliyorum: Yoksullar Pakistan'da sefalet içinde yaşadığı ve ekonomik koşullar dayanılamaz durumda olduğu için bu ölümcül yolculuğa yeniden çıkacaklar. Hükümetler bunu durdurmak için onları açık denizde boğmaktan daha fazlasını yapmalı" dedi.

İsmini vermek istemeyen Pakistanlı bir gazeteci ise, "Yunan kıyılarında yüzlerce kişinin ölmesi, diğer 5 kişinin suçu değildi. Bu sınıf eşitsizliklerinin devasa boyutta olduğu sistemin suçuydu. İnsanlar bunu işaret ettiklerinde, nefret duyuyorlarmış gibi yanlış anlaşılıyor" diye konuştu.


Batan teknede kuzeni ve amcasını kaybeden 36 yaşındaki esnaf Abdul Kerim ise, "5 zengini taşıyan denizaltının Yunan teknesindeki göçmenlerden daha fazla ilgi çekmesi, haber olması ve önem görmesi üzücü. Zenginleri kurtarmak için milyonlarca dolar harcandı ama fakirlerin böyle bir fırsatı yoktu. Pakistan hükümeti bile konuya gereken önemi göstermedi" şeklinde konuştu.

Yunanistan açıklarında batan göçmen teknesinde en az 300 Pakistan vatandaşının hayatını kaybettiği düşünülüyor. Bu rakam ülkedeki en ciddi terör saldırılarından bile daha fazla insanın Ege'de kaybedildiği anlamına geliyor.

Titanik enkazına gezi düzenleyen Titan denizaltısında hayatını kaybedenlerin içinde de Pakistan vatandaşı baba ve oğul bulunuyordu. 


Independent Türkçe, Guardian, AP

DAHA FAZLA HABER OKU