"Mavi şapkalılar artık kıtada hoş karşılanmıyor"

Mali'de ve diğer Afrika ülkelerinde BM heyetleri bulunan hükümetler için hayal kırıklığı… halk onlara şüpheyle ve küçümseyerek bakıyor

Mali'deki BM misyonu, dünyada ev sahibi ülkeyle ilgili sorunlarla karşılaşan tek misyon değildi / Fotoğraf: AFP

Mali'nin uluslararası barışı koruma güçlerinin "gecikmeden" topraklarından ayrılması talebi güçlü şekilde artmaya başladı.

Bu duyurudan önce, özellikle Afrika'daki bazı BM barışı koruma operasyonlarına yönelik eleştirilerin artmaya başlamıştı.

16 Haziran'da Mali Dışişleri Bakanı Abdallah Diop, Mali'deki Birleşmiş Milletler (BM) Mali Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonunun (MINUSMA) "gecikmeden" geri çekilmesi çağrısında bulundu ve 2013'te gelişinden bu yana ülkede istikrarı sağlamadaki "başarısızlığını" eleştirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tek misyon, heyet değil

Diplomatik kaynaklara göre, bu koşullar altında önümüzdeki perşembe günü misyonun görev süresinin yenilenmesini oylayacak olan BM Güvenlik Konseyi'nin bu talebi kabul etmesi gerekiyor.

Bu kaynaklardan biri Fransız Haber Ajansı AFP'ye yaptığı açıklamada, Güvenlik Konseyi tarafından onaylanması gereken tartışılan nihai karar taslağının "geri çekilmeyi onayladığını" ve yaklaşık 12 bin asker ve polisin geri çekilmesini organize etmek için altı aylık bir süreden bahsettiğini söyledi.

Fordham Üniversitesi'nde uluslararası siyaset profesörü olan Anjali Dayal ise, "2020'deki askeri darbeden bu yana MINUSMA kalıcı bir krize girdi" dedi.

Konsey terörist gruplara saldırmak için bir misyon çağrısında bulunurken, Birleşmiş Milletler uzun süredir iktidardaki askeri konseyin misyonun hareketinin önüne koyduğu engellerden bahsediyor.

Dial, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Güney Sudan'da konuşlandırılan misyonlar da dahil olmak üzere çeşitli örnekler vererek Mali'deki BM misyonunun "dünyada ev sahibi ülkeyle ilgili bu tür sorunlarla karşılaşan tek misyon olmadığını" vurguladı.


Reddedilen mavi şapkalar

Zürih Üniversitesi'nden Patrick Labuda ise, "Afrika'daki birçok ülkede bir uzlaşma krizi var. Ama çok da genelleme yapmamak lazım, bu karar hükümetin mali öncelikleriyle açıklanıyor" ifadelerini kullandı.

Labuda, açıklamasında "Halk ve hükümetler mavi şapkalıların hizmetlerinden memnun değil, ancak sebepler her ülkede farklı" dedi.

Sivil toplum kuruluşu Uluslararası Kriz Grubu'ndan Richard Gowan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Güney Sudan ve Mali'deki BM misyonları arasındaki ortak noktalara işaret etti.

Gowan, "Mavi şapkalılar, devam eden şiddet karşısında etkili bir rol oynamakta zorlanıyor. Yöre halkı genellikle BM birimlerine şüpheyle bakıyor ve onları küçümsüyor" dedi.

BM karşıtı gösteriler, hükümetin BM misyonunun "hızlanarak" ayrılması çağrısında bulunduğu Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde de gerçekleşti.

Amerikan "Stimson" araştırma merkezinden Julie Gregory'ye göre, "medyanın dezenformasyon kampanyalarının ışığında, Birleşmiş Milletler halkla stratejik iletişimini ve iletişimini geliştirmek ve (askerlerinin) neyi başarabilecekleri ve neyi başaramayacakları konusunda kamuoyu bilincini artırmak için çok çalıştı."

Bununla birlikte, barışı korumanın üç ilkesinden biri açık: Barışı koruma görevlilerinin güç kullanmasına yalnızca kendilerini veya görevi savunmak için son çare olarak izin verilir. Onlar, ne barışı empoze etmenin bir aracı ne de terörle mücadele için bir güç.
 


Wagner ve kaosun tarifi

Ancak Richard Gowan' a göre Afrika'daki bazı hükümetler, "Birleşmiş Milletler'in insan hakları hakkında konuşarak çok fazla zaman harcadığını ve sorunlu isyancıları ortadan kaldırmak için yeterli zamanı olmadığını düşünüyor."

Ayrıca silahlı Rus "Wagner" grubunun temsil ettiği "alternatif"e atıfta bulunarak, bunun "daha fazla kaos için reçete" oluşturduğunu söyledi.

Julie Gregory, BM Güvenlik Konseyi içindeki bölünmelerin durumu iyileştirmeye yardımcı olmadığını belirterek, "Ev sahibi ülkelerde gördüğümüz muhalefet düzeylerinin -hepsinin değil bir kısmının- Güvenlik Konseyi'ndeki bölünmelerle ilgili olduğunu düşünüyorum" dedi.

Gregory, "Ne yazık ki, ev sahibi ülkeler bunu kendi çıkarlarını ilerletmek için bir koz olarak kullanıyor" şeklinde konuştu.

Patrick Laboda, Mali'nin kararının "belki de diğer hükümetlere, memnun kalmazsanız isteyebileceğinize dair bir sinyal göndereceğini ve bunun Birleşmiş Milletler'deki manevra alanını azaltabileceği" konusunda uyarıda bulundu.

Ancak Haiti'de BM askerlerinin neden olduğu cinsel saldırılar veya kolera vakalarının tüm sınırlamalarına ve olumsuz imajına rağmen uzmanlar, BM operasyonlarının "başarılarının" unutulmaması gerektiğini vurguluyor.

Anjali Dayal, "Barışı koruma operasyonlarına ilişkin gördüğümüz tablo, başarısızlıklarla gölgeleniyor çünkü bunlar açık ve büyük başarısızlıklar" ifadelerini kullandı.

Dayal, sözlerini şöyle tamamladı:

Ama oldukça başarılı bir araç. Yayılması, halkı isyancılardan korumanın yanı sıra bazen çatışmaların yayılmasını sınırlayabilir ve kurban sayısını azaltabilir.

 

 

Independent Arabia, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU