Rusya'da Wagner krizi devam ediyor... Prigojin: Rostov'u bloke edeceğiz ve Moskova'ya gideceğiz

Rostav'a girdiklerini duyuran Wagner kurucusu Prigojin "Askeri havaalanı dahil askeri tesisler de kontrolümüzde bulunuyor" dedi. Savunma Bakanlığı, tüm Wagner savaşçılarına, "ihtiyatlı olması" ve kolluk kuvvetleriyle iletişime geçmesi çağrısında bulundu

Rusya'daki dün akşam yaşanan Wagner grubu ile başlayan kriz devam ediyor. 

Rus güvenlik şirketi Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlamaş ve karşılık vermekle tehdit etmişti.

Rusya Savunma Bakanlığının Wagner'i kandırdığını ve ortadan kaldırmak istediğini savunan Prigojin, "Rusya Savunma Bakanlığına taviz vermeye, silahlarımızı teslim etmeye ve ileride ülkemizin ne şekilde korunacağı konusunda çözüm bulmaya hazırdık" dedi.

Prigojin, "Bugün bizim kamplarımıza füzelerle saldırı düzenlediler. Çok sayıda askerimiz öldü" iddiasında bulundu. Prigojin daha sonra Rostov'a ilerlediklerini açıklamıştı.

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise Wagner'in kamplarına dair sosyal medyada yer alan görüntülerin "sahte" ve "provakasyon" olduğu belirtildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

FSB'den ceza davası

Rusya Ulusal Terörle Mücadele Komitesinden yapılan açıklamada ise Prigojin'in açıklamalarının gerçek olmadığı kaydedilerek, "FSB silahlı isyan çağrısında bulunulmasına karşı ceza davası açtı. Gayrimeşru eylemlere derhal son verilmesini talep ediyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Prigojin: Rostov'da askeri havaalanı dahil askeri tesisler de kontrolümüzde bulunuyor

İsyan başlatan Wagner grubu, Rostov-Na-Donu'daki Rus Güney Askeri Bölge Karargah binasını kuşattı.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, Wagner savaşçılarının zırhlı araçlarla, tanklarla Rus Güney Askeri Bölge Karargah binası çevresinde konuşlandığı görülüyor. Wagner savaşçıları Rus Savunma Bakanlığına bağlı binanın kapı ve pencerelerini gören yerlere ağır silahlar yerleştirdi. Rostov-Na-Donu sokaklarında kritik noktaları kontrol etmeye çalışan Wagner grubu üyelerinin hareketliliği görülüyor.

Rus Güney Askeri Bölge Karargahı önünde askeri yetkililerle tokalaştığı görülen Wagner'in Kurucusu Prigojin, "Bir kez daha söylüyorum. Biz Şoygu'yu ve Genelkurmay Başkanı'nı buraya istiyoruz. Onlar gelene kadar burada olacağız. Rostov'u bloke edeceğiz ve Moskova'ya gideceğiz" ifadelerini kullandı.

Prigojin, Telegram kanalından paylaştığı görüntüde, "Karargahta bulunuyoruz. Rostov'da askeri havaalanı dahil askeri tesisler de kontrolümüzde bulunuyor. Karargah çalışıyor" dedi.

Genelkurmay başkanının karargahtan kaçtığını iddia eden Prigojin, şöyle devam etti:

Sorun yok. Her şey kontrol altında. Hava Kuvvetlerinin bize değil, Ukraynalılara saldırması için uğraşıyoruz. Wagner'in cephede orduya engel yarattığı haberlerini dinlemeyin. Cephedeki durum bizim yüzümüzden bozulmadı. Buraya geldiğimizde birçok şeyi bir kez daha doğruladık. Birçok toprak kaybedildi. Ölen Rus asker sayısı, üstlere bildirilenlerden 3-4 kat daha fazladır. Bazı günlerde 1000'e kadar asker kaybı yaşanıyor.

Rusya Savunma Bakanlığ'ından Wagner'e "ihtiyatlı olma" çağrısı

Rusya Savunma Bakanlığı, tüm Wagner savaşçılarına, "ihtiyatlı olması" ve kolluk kuvvetleriyle iletişime geçmesi çağrısında bulundu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Wagner savaşçılarının "yalanla Prigojin'in suç içerikli macerasına ve silahlı bir isyana sürüklendikleri" kaydedilerek, "Yoldaşlarınızın birçoğu, kalıcı konuşlanma yerlerine güvenli şekilde dönebilmek için yardım isteyerek hatalarını çoktan anladı. Böyle bir yardım, başvuran tüm savaşçı ve komutanlara sağlandı" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, paralı savaşçıların ihtiyatlı olması ve mümkün olan en kısa sürede Rusya Savunma Bakanlığı veya kolluk kuvvetlerinin temsilcileriyle iletişime geçmesi istenerek herkesin güvenliğinin garanti edildiği duyuruldu.

Putin'den açıklama: Gereken cevabı vereceğiz

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner'in başlattığı isyan girişimi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Ulusa sesleniş konuşması yapan Putin şunları söyledi:

Rusya vatandaşlarına, Silahlı Kuvvetler personeline, kolluk kuvvetlerine ve güvenlik servislerine, şu anda mevzilerinde savaşan, düşman saldırılarını püskürten ve bunu kahramanca yapan savaşçılara ve komutanlara sesleniyorum. Dün gece her yönden komutanlarla konuştum. Aldatıcı bir şekilde suç macerasına çekilen, ciddi bir silahlı isyan suçuna itilenlere de sesleniyorum.

Bugün Rusya, neonazilerin ve onların yöneticilerinin saldırganlığını geri püskürterek geleceği için en zorlu savaşa liderlik ediyor. Batı'nın tüm askeri, ekonomik ve bilgi makineleri bize karşı döndü. Halkımızın canı ve güvenliği için mücadele ediyoruz. Egemenliğimiz ve bağımsızlığımız için, 1000 yıllık tarihe sahip bir devlet olan Rusya'da kalma hakkı için. Halkımızın kaderinin belirlendiği bir muharebe, tüm güçlerimizin birliğini, birliğini, sağlamlığını ve sorumluluğunu gerektiriyor. Diğer her şey bizi zayıflatan tarafa itilmelidir. Dış düşmanlarımızın bizi içeriden zayıflatmak için kullandığı herhangi bir argüman. Dolayısıyla birliğimizi bölen eylemler, şu anda cephede savaşan muharip kardeşlerimiz olan halkımıza ihanettir. Ülkemizin ve insanımızın sırtında bir hançerdir. Tam olarak bu hançer, 1917'de ülke 1. Dünya Savaşındayken yapıldı, ancak zaferi çalındı. Ordunun arkasındaki entrikalar ve tartışmalar, en büyük felaket, ordunun ve devletin yıkımı, büyük toprakların kaybı, bir trajedi ve bir iç savaşla sonuçlandı. Ruslar Rusları, kardeşler kardeşi öldürüyordu. Ancak bundan yararlananlar, ülkeyi bölen ve parçalayan çeşitli siyasi servet şövalyeleri ve dış güçlerdi.

Bunun olmasına izin vermeyeceğiz. İç ihanet dahil her türlü tehdide karşı halkımızı ve devletimizi koruyacağız. Karşı karşıya olduğumuz şey tam olarak içsel bir ihanettir. Olağanüstü hırslar ve kişisel çıkarlar ihanete yol açtı. Kendi ülkelerine ve insanlarına ve Wagner savaşçılarının bizim askerlerimizle birlikte uğrunda can verdikleri davaya ihanet. Donbas'ın kasaba ve şehirleri olan Soledar ve Artemivsk'i özgürleştiren kahramanlar. Novorossiya ve Rus dünyasının birliği için savaştılar ve can verdiler. İsyanı örgütlemeye çalışanlar, ülkeyi anarşiye ve kardeş katliamına, sonunda yenilgiye ve teslimiyete sürükleyenlerin de isimlerine ve şanlarına ihanet ettiler. Tekrar ediyorum: herhangi bir iç isyan, devletimiz ve ulus olarak bizim için ölümcül bir tehdittir. Bu, milletimize, halkımıza karşı bir hançerdir. Ve vatanı böyle bir tehdide karşı savunma eylemlerimiz acımasız olacaktır. İhanet yoluna bilinçli olarak giren, silahlı isyan hazırlayan, şantaj ve terör eylemleri yoluna giren herkes kaçınılmaz bir ceza alacaktır. Hukuka ve halkımıza hesap verecekler. Silahlı Kuvvetler ve diğer departmanlara uygun şekilde talimat verildi. Ekstra KTO önlemleri şu anda Moskova, Moskova bölgesi ve diğer bazı bölgelerde uygulanmaktadır.

Rostov-on-Don'daki durumu istikrara kavuşturmak için kararlı adımlar atılacak. Zor kalır. Sivil ve askeri kontrol departmanlarının işleyişi fiilen engellendi. Rusya Devlet Başkanı ve Başkomutan olarak, bir Rusya vatandaşı olarak, ülkeyi savunmak, Anayasayı, vatandaşların yaşamlarını ve güvenliklerini, özgürlüklerini korumak için her şeyi yapacağım. Askeri isyanı hazırlayanlar, muharip kardeşlere karşı silah kaldıranlar, Rusya'ya ihanet etmişlerdir ve bunun bedelini ödeyeceklerdir. Ve suça sürüklenenlerden, bu çok önemli, trajik, tekrarı olmayan hatayı yapmamalarını istiyorum. Tek doğru seçimi yapın - suç eylemlerine katılmayı bırakın. Bizim için kutsal olanı savunacağımıza ve koruyacağımıza inanıyorum. Ve vatanla birlikte tüm zorlukların üstesinden geleceğiz, daha da güçleneceğiz.

Wagner'in kurucusu Prigojin, Putin'in "vatana ihanet" suçlamasına yanıt verdi

Rus yönetimine karşı isyan başlatan Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kendilerini "vatana ihanet"le suçlamasına yanıt verdi.

Prigojin, Telegram kanalından yaptığı açıklamada, Putin'in "vatana ihanet" hususunda tamamen yanıldığını söyledi.

Wagner üyelerinin "vatansever olduğunu ve her zaman vatan için savaştıklarını" iddia eden Prigojin, "Hiçbir Wagner savaşçısı kendisi suçlu görerek devlet başkanı veya FSB'nin talebiyle teslim olmak niyetinde değil. Çünkü biz Rusya'nın yolsuzluk, yalan ve bürokrasi içerisinde olmasını istemiyoruz." dedi.

Prigojin, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Afrika'da savaştığımızda bize 'Afrika gerekli' dediler sonra Afrika'dan vazgeçtiler. Çünkü yardım için gelen tüm paraları çaldılar. 'Ukrayna'yla savaşıyoruz' dediler, gittik ve savaştık. Sonra görüldü ki tüm mühimmat, teçhizat ve savaşçılara verilecek para çalınıyor. İşte bugün için, birisinin Moskova'ya doğru gittiği gün için (parayı) saklıyorlardı. Sivillerin de hareket ettiği yoldaki konvoya uçak ve helikopterlerle saldırıyorlar. İsabet edemiyorlar ve sivilleri vuruyorlar. Rastgele vuruyorlar. Biz vatanseveriz. Bize karşı gelenler ise alçakların etrafında toplananlardır.

Zelenski: Putin, silahlandırdıkları tarafından kuşatma altında

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Wagner grubunun Rus yönetimine isyanına ilişkin yorumlarda bulundu.

Resmi Twitter hesabından açıklama yapan Zelenski, Rus propagandasının yalanları gizlemeyeceğini savundu.

Zelenski, "Rusya'nın zayıflığı ortada. Rusya, askerlerini ve paralı askerlerini topraklarımızda tuttuğu müddetçe daha sonra bunların hepsi kendine daha fazla kaos, acı ve sorun olarak geri dönecek. Bu da apaçık ortada. Ukrayna, Avrupa'yı Rus kötülüğünden ve kaosun yayılmasından koruyabilir. Dayanıklılığımızı, birliğimizi ve gücümüzü koruyoruz. Bütün komutanlarımız, bütün askerlerimiz ne yapacaklarını biliyorlar. Ukrayna'ya zafer!" paylaşımında bulundu.

Putin'in kendi silahlandırdığı gruplar tarafından sarıldığını kaydeden Zelenski, "İnsanları hor gören ve yüz binlercesini savaşa gönderen (Putin), kendi silahlandırdıkları tarafından Moskova bölgesinde kuşatma altında" ifadesini kullandı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU