ABD'nin "çok gizli" sistemi Titan denizaltısındaki patlamayı olay anında tespit etmiş

ABD'li yetkililer arama alanını bu yolla daraltıldığını söyledi

Titan denizaltısı Titanik'in 4 kilometre derinlikteki enkazına seferler düzenliyordu (Reuters)

Titanik'in enkazına turistik seferler düzenleyen Titan denizaltısının batışıyla ilgili ilginç detaylar ortaya çıkmaya devam ediyor.

Son olarak ABD merkezli Wall Street Journal gazetesi, ABD donanmasına ait "çok gizli" bir sistemin Titan denizaltısında yaşanan patlamayı olay sırasında tespit ettiğini yazdı.

Haberde ABD donanmasının, düşman denizaltıları tespit etmek için gizli bir askeri akustik belirleme sistemi kullandığı ve Titan'la iletişim kopar kopmaz dinleme çalışmalarının başladığı öne sürüldü.

Titan denizaltısı pazar günü kaybolduktan çok kısa süre sonra ABD donanmasına ait sistemin bir patlama sesi tespit ettiği ve durumu arama kurtarma operasyonunu yöneten Sahil Güvenlik ekiplerine raporladığı belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Konuyla ilgili konuşan ABD'li yetkililer, donanmanın patlama sesinin Titan'dan geldiğine tam olarak emin olamayacağını ancak bu keşfin arama yapılan alanın daraltılmasında önemli rol oynadığını söyledi.

Üst düzey bir donanma yetkilisi WSJ'ye yaptığı açıklamada, "Donanma akustik verilerin bir analizini yaptı ve Titan denizaltısının sefer yaptığı bölge yakınlarında bir patlamayla uyumlu bir anormallik tespit etti. Belirleyici olmasa da, bu bilgi, arama kurtarma çalışmalarına destek olmak için, hemen çalışmaları yürüten komutanlıkla paylaşıldı" ifadelerini kullandı.

Amerikan donanması, ulusal güvenlik endişeleri nedeniyle kullanılan akustik veri sisteminin ismini paylaşmadı. Sistemin normalde düşman denizaltıları tespit etmek için kullanıldığı ifade edildi.

Titan denizaltısını arama çalışmaları sırasında, arama alanın daraltmada başka hangi faktörlerin etkili olduğu bilinmiyor. Denizaltının arandığı alanın büyüklüğünün neredeyse Ankara'nın yüzölçümü kadar olduğu tahmin ediliyor.

ABD donanması, II. Dünya Savaşı'nın ardından Atlantik ve Pasifik'teki düşman denizaltıları tespit edebilmek için akustik sistemler geliştirmeye başlamıştı.


Independent Türkçe, Wall Street Journal, Sputnik

DAHA FAZLA HABER OKU