Obama, denizaltı haberleriyle 700 kişilik göçmen faciasını karşılaştırarak Batı medyasını hedef aldı

"Bu savunulamaz bir durum"

Eski ABD Başkanı Barack Obama, Yunanistan'daki göçmen gemisi faciasıyla ilgili açıklamasında, Batı medyasının ikiyüzlülüğünü eleştirdi. 

Obama, perşembe günü Yunanistan'ın başkenti Atina'da hayır kurumu Stavros Niarchos Vakfı'nın düzenlediği 2023 SNF Nostos Konferansı'na katıldı. 

61 yaşındaki eski lider, Yunanistan'daki göçmen faciasına ve Titanik'in enkazına gezi düzenleyen denizaltı Titan'da yaşananlarla dair değerlendirmelerde bulundu. 

Obama, Titan'la ilgili gelişmelerin medyada çok yakından takip edildiğini ama göçmen faciasının geri planda kaldığını söyledi. 

ABD'nin 44. Başkanı, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: 

Denizaltıyla ilgili potansiyel trajedinin gidişatı, tüm dünya basınında dakikası dakikasına takip ediliyor. Bu anlaşılabilir bir durum, sonuçta hepimiz bu kişilerin kurtarılmasını umuyoruz ve bunun için dua ediyoruz. Ancak bu olayın, 700 kişinin yer aldığı geminin batmasından çok daha fazla dikkat çekmesi… Bu savunulamaz bir durum.

Obama'nın açıklaması sırasında Titan'ın akıbeti henüz bilinmiyordu. ABD Sahil Güvenlik'in daha sonra yaptığı açıklamada, dün denizaltının enkazına ulaşıldığı ve gemideki 5 kişinin de yaşamını yitirdiği bildirildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bilet fiyatının 250 bin dolar olduğu denizaltıda, havacılık sektöründe hizmet veren Action Aviation'ın sahibi Britanyalı milyarder Hamish Harding, Pakistanlı iş insanı Şehzade Davud ve oğlu Süleyman Davud, denizaltının sahibi OceanGate şirketinin kurucusu ve CEO'su Stockton Rush ve Fransız denizaltı pilotu Paul Henry Nargeolet vardı.

Yunanistan'daki göçmen faciasıysa Mora Yarımadası'nda yer alan Pilos kasabası açıklarında 14 Haziran'da yaşanmıştı.  

Yaklaşık 700 göçmeni Libya'dan İtalya'ya taşıyan balıkçı teknesinin alabora olması sonucu 82 kişi yaşamını yitirirken, 104 kişiyse kurtarıldı. Kurtarılanlardan 47'sinin Suriye, 43'ünün Mısır, 12'sinin Pakistan ve ikisinin Filistin yurttaşı olduğu açıklanmıştı.
 


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü kapsamında yaptığı açıklamada, Yunanistan'daki faciayı "utanç verici" diye niteleyerek, "Akdeniz'in son yıllarda devasa bir mülteci kabristanına dönüştüğünü" söyledi. 

Tekneden kurtarılan 9 Mısır yurttaşı, olayla ilgili gözaltına alındıktan sonra salı günü Yunanistan'da mahkemeye çıkarıldı. Kasıtsız adam öldürme, suç örgütüne üye olma ve insan kaçakçılığı gibi suçlamalarla haklarında dava açılan şüpheliler, masum olduklarını savundu. Bu kişiler bir sonraki duruşmaya kadar tutuklandı. Mahkeme tarihi henüz açıklanmadı. 


Independent Türkçe, Nation, Meaww

DAHA FAZLA HABER OKU