Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Riyad'ın Expo 2030'a ev sahipliği yapma yönündeki adaylık törenine katıldı

Vizyon 2030’un fikir babası Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Riyad'ın Expo 2030'a ev sahipliği yapma yönündeki adaylığını destekliyor

Fotoğraf: SPA

Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Fransa ziyareti sırasında Paris'te Riyad'ın Expo 2030 adaylık törenine katıldı.

Riyad’ın Expo 2030'da yapmak istediği ev sahipliği sergisini gezen Suudi Prens, Uluslararası Fuarlar Bürosu Genel Sekreteri Dimitri Kerkentzes ile bir araya geldi. İkili, Expo 2030'a ev sahipliği yapmak isteyen Suudi Arabistan'ın sunduğu dosyayı inceledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Riyad, Suudi Vizyonu 2030’un zirve tarihi 2030’a denk gelen EXPO fuarına ev sahipliği yapmak için Güney Kore’nin Busan ve İtalya’nın Roma kenti ile rekabet ediyor.

Riyad, Expo 2030 için 1 Ekim 2030 ile Mart 2031 tarihlerini öneriyor. Noel, Çin Yeni Yılı, Ramazan ayı ve Uluslararası Sergiler Bürosu'nun 100. yılı bu tarihlere denk gelecek.

Expo 2030’un 6 milyon metrekarelik bir alan dahilinde, Kral Halid Uluslararası Havalimanı'na 5 dakikalık uzaklıkta düzenlenmesi bekleniyor.

Tasarım, Suudi Arabistan’ın şehirler için sürdürülebilir bir geleceğe öncülük etme vizyonunu yansıtacak şekilde, antik bir vadinin etrafında geleceğin şehri gibi olacak.

Fuar’a 41 milyon kişinin katılacağını öngören Riyad, Metaverse aracılığıyla en az 1 milyar ziyaretçiyi ise online katılıma davet etmek istiyor. Expo 2030, Birleşmiş Milletler (BM) Sürdürülebilir Kalkınma için 2030 Gündem ile aynı zamana denk geliyor. Böylece bu gündemin sonuçlarının önümüzdeki 20 yılda küresel hedeflere ulaşma üzerindeki etkisinin incelendiği bir fırsat teşkil edilecek.

Nitelikli bir etkinlik düzenleme becerisine sahip, bilhassa dünyanın en yaşanabilir şehirleri sıralamasındaki yerini yükseltmeye odaklanan Riyad, Expo 2030 fuarına ev sahipliği yapmayı teklif ediyor.

2030 yılına kadar Kral Selman Uluslararası Havalimanı'nın kapasitesini 150 milyon yolcuya çıkarmak için çalışan Riyad, şehir içerisinde durakları olan ve Expo alanı ile Havalimanı’na ulaşımı sağlayan altı metro hattı geliştirmek için çalışıyor.

2030 yılına dek dünyanın dört bir yanındaki 100 noktayı birbirine bağlayacak Riyad havayollarının kurulması ve Riyad'ı dünyanın en sürdürülebilir şehirlerinden biri haline getirmek için 92 milyar dolarlık yatırımla 68 girişimin başlatılması şehri destekleyen faktörler arasında yer alıyor.

Green Riyadh projesi; şehrin genelinde yeşil alanlar geliştirmek, yaşam kalitesini yükseltmek, sürdürülebilirlik hedeflere katkıda bulunmak, yüksek düzeyde güvenlik, çok düşük suç oranı ve büyük etkinliklerin ev sahipliğinde kapsamlı deneyim gibi amaçlarla hayata geçirildi.

Paris'te düzenlenen Riyad Expo 2030 adaylık törenine diğer ülkelerin temsilcileri de katılacak. Bugün Paris’te gerçekleştirilecek olan 172. Genel Kurul toplantısı arifesinde Uluslararası Sergiler Bürosu'na üye 179 ülkenin temsilcileri adaylık törenine katılacak.

Bu tören, başkentlerin sergiye ev sahipliği yapmaya hazır olup olmadığını, planlarını ve projelerini tanıtmayı amaçlıyor. Kasım 2023'te yapılacak bir sonraki Genel Kurul toplantısında, bu etkinliğin ev sahipliğini alacak şehri seçmek için oylamaya hazırlanılıyor.

Törene üst düzey yetkililerden oluşan üst düzey bir Suudi delegasyonu, Suudi ve Fransız taraflarından bakanlar, Büro'nun tüm üye devletlerinden heyetler, uluslararası kuruluşların üyeleri, UNESCO gibi kuruluşlar Fransa'daki diplomatik misyonların temsilcileri katılacak.

Törende Suudi Arabistan ve Riyad’ın medeniyet ve kültürel derinliğini ifade eden bir sergi yer alıyor. Bu sergi, Riyad’ın siyasi ve ekonomik ağırlığını, coğrafi konumunu, büyük uluslararası etkinliklere ev sahipliği yapmaya hazır kılan seçkin altyapısını vurguluyor. Sergide ziyaretçiler aynı zamanda Riyad'ın 2030'daki halini sanal olarak gezebiliyor. Kral Selman Uluslararası Havalimanı’na varış itibariyle modern ulaşım araçlarıyla Sports Boulevard, Kral Selman Parkı, Diriyye Gate, Kiddiya gibi başkentin en önemli varış noktaları sanal olarak gezilebiliyor.

Suudi yönetimi, Riyad'ın Expo 2030’a yapmak istediği ev sahipliğinin hedeflerine ulaşmada en büyük etkiyi yaratması, ortak bir küresel geleceğin inşasına katkıda bulunması için çalışıyor. Böylece katılımcıların geleceği hayal etmesini, çeşitli yollarla hedef ve projelerini paylaşmasını öngörüyor.

Şark'ul Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU