Almanya, iklim değişikliğine karşı istihbarat teşkilatını devreye sokuyor… Yeni ulusal güvenlik strateji belgesinde başka neler var?

Alman devletine göre güvenlik ortamı derin bir değişimden geçiyor. Berlin, bunun etkilerini önlemek amacıyla askeri önlemler de dahil "çabalarını iki katına çıkaracağını" belirtiyor

Fotoğraf: Reuters

Almanya'nın yeni hazırladığı ulusal güvenlik strateji belgesinde ilginç ayrıntılar yer alıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Almanya İçin Güçlü, Esnek, Sürdürülebilir Entegre Güvenlik" başlıklı belgede birçok tehdit başlığı ve yapılacaklar sıralanıyor. 

Almanya'nın Fransa ile tarihi husumeti aştığının belirtildiği belgede, Paris yönetimiyle yakın bir dostluk kurulduğu vurgulanıyor.

Vurgu elbette sadece Fransa'ya değil. Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) ve AB ile ilişkilerin vazgeçilmez olduğunun altının çizildiği güvenlik stratejisi belgesinde, NATO'nun Almanya ile ABD'nin ortaklığına işaret ettiği belirtilerek ülkenin NATO'ya sıkı sıkıya bağlı olduğu ifade ediliyor.

Belgede, "Almanya, güvenliğini ve Avrupa'nın barışını Amerika Birleşik Devletleri'ne ve Avrupalı komşularına borçludur" deniliyor. 

Hem Almanya'nın hem de Avrupa'nın güvenlik ortamının "derin bir değişimden geçtiğinin" vurgulandığı stratejide, Rusya-Ukrayna Savaşı'na da atıf var. 

 

Ukrayna AA
Rusya'nın Ukrayna saldırısının ilk günlerinde, AA muhabiri Wolfgang Schwan'ın objektifine takılan bir kare

 

"Rusya, barış düzenimizi mahvetmek istiyor"

Rusya'nın Ukrayna'da giriştiği savaşın, "uluslararası hukukun" ve "Avrupa güvenlik düzeninin ihlali" olarak nitelendirildiği belgede, Rusya için "Avrupa-Atlantik bölgesinde barış ve güvenlik için en önemli tehdit" ifadesi kullanılıyor. 

Belgede Rusya'nın amacı şöyle belirtiliyor: 

"Barışçıl bir komşunun (Ukrayna) devlet egemenliğini, toprak bütünlüğünü, kültürel kimliğini ve siyasi varlığını yok etmek. Emperyalist etki alanları politikasını hayata geçirmek. Rusya, Avrupa barış düzenini bu şekilde mahvederek, bizim ile NATO ve AB'deki müttefiklerimizin güvenliğini doğrudan tehdit ediyor. Ne Almanya ne de NATO, Rusya ile karşı karşıya gelmek istiyor. Ancak her an egemenliğimizi, özgürlüğümüzü ve müttefiklerimizinkini savunmaya hazırız ve bunu yapabiliriz."

Belgede, Almanya ordusunun "Avrupa savunmasının mihenk taşı olarak güçlendirildiği", "ordu için yeni bir fon oluşturulduğu" ve "gayrisafi yurtiçi hasılanın ortalama yüzde 2'sinin NATO yeteneklerini geliştirmek için tahsis edileceği" de kaydediliyor.

Müttefik topraklarındaki Alman askeri varlığını genişletmek ve kalıcı temele oturtmak için çaba gösterileceğinin vurgulandığı belgede, hükümetin hassas silahların ve askeri yeteneklerin geliştirilmesini ve tanıtılmasını teşvik edeceğinin altı çiziliyor.

 

Çin Almanya Reuters
Fotoğraf: Reuters

 

"Çin, Almanya'nın hem rakibi hem ortağı"

Almanya'nın Çin'i "hem ortak hem de rakip olarak kodladığı" da belgede yer alıyor. Son yıllarda Çin'in rekabet unsurlarını arttırdığının dile getirildiği stratejide, "Çin'siz, acil küresel zorlukların birçoğu çözülemez. Bu nedenle bir ortak olmaya devam ediyor" ifadeleri yer alıyor.

 

İklim krizi AP
Fotoğraf: AP

 

İklim krizi, güvenliği nasıl şekillendirecek?

İklim krizinin ekonomilerin temelini tehdit ettiği tespitinin yer aldığı belgede, "Artık bu krizin etkilerini tamamen önleyemeyiz. Sadece dizginleyebiliriz. Yoksulluk, açlık, hastalıklar ve doğal yaşam alanlarının tahribi dünya çapında milyonlarca insan için tehdit oluşturuyor" deniliyor.

Bu yüzyılın temel sorunlarından birinin "insanların neden olduğu iklim krizi" olduğunun ifade edildiği belgede, bu krizin mevcut eşitsizlikleri de katmerlendirdiğine işaret ediliyor. 

Almanya Hükümeti'nin, iklim krizini federal güvenlik kurumlarının yanı sıra bölgesel ve küresel güvenlik kurumlarının gündeminde sabit bir madde haline getireceği ve iklim güvenliği risklerine yanıt verme yeteneklerini geliştireceği de şu sözlerle belirtiliyor:

"Hükümet, iklim krizinin ulusal güvenliğimiz üzerindeki etkisini değerlendirmek ve bilinçli eylem seçeneklerine ulaşmak amacıyla Federal İstihbarat Servisi ile işbirliği içinde önde gelen akademik kurumlardan bir çalışma talep edecek."

Yabancı istihbarat servislerinin Almanya'da casusluk yapmak için önemli boyutlarda insan kaynağı ve bütçe ayırmaya devam ettiğinin belirtildiği belgede, bu risklere de işaret ediliyor.

 

AB AP
Fotoğraf: AP

 

"Özgürlüğümüzü korumak için çabalarımızı iki katına çıkardık"

Almanya için "güçlü bir ekonomiye, dünya çapında güçlü ortaklara sahip sağlam bir demokrasi" ifadesinin kullanıldığı belgede, dünyanın bir değişimden geçtiği, ülkenin yinelenerek kendisini özgür tutmak için çabalarını iki katına çıkardığı ifade ediliyor. 

Batı Balkan devletleri, Ukrayna, Moldova ve uzun vadede Gürcistan'ı kapsayacak şekilde daha fazla AB ile uyumunun destekleneceği vurgulanan belgede, uzayın özgür ve engelsiz kullanımın Almanya'nın güvenliği için hayati önem taşıdığı savunuluyor. Ayrıca Almanya Hükümeti'nin uzay yeteneklerini genişleteceği ve fezada uluslararası düzeni daha da geliştirmek için çalışacağına da yer veriliyor. 

 

düzensiz göç Reuters
Fotoğraf: Reuters

 

"Düzensiz göç sorun, düzenli göç fırsat"

Krizlerin göçmen akışına neden olduğu bilgisinin yer aldığı strateji belgesinde, düzensiz ve gönülsüz göçün sığınmacıların da hayatlarını tehlikeye attığı ifade ediliyor.

Büyük göçmen hareketlerinin geçiş ve varış ülkelerinde devlet güvenliğini ve sosyal uyumu tehlikeye atabileceği ancak düzenli hale getirilen göçün Almanya'yı zenginleştirdiği vurgulanıyor. 

Belgede hükümetin, küresel ortaklar arasındaki hedeflenen göç işbirliklerini ilerleteceği, düzensiz mülteci ve göçmen akışını önleyerek düzenli göç fırsatlarını iyileştireceği ve koruma arayanlar için de yerel entegrasyonu teşvik edeceği belirtiliyor. 

"Almanya, mültecileri ve siyasi zulme maruz kalanları koruma sorumluluğunu ciddiye alıyor" denilen belgede şu konuda şu ifadeler yer alıyor: 

"Amacımız, dünyanın her yerindeki mültecilerin güvenli ve onurlu bir şekilde yaşayabilmeleridir. Almanya'nın onlara desteği ve vaatleri sürecektir." 

Yerli veya yabancı aktörler tarafından kurgulanan dezenformasyonun önlenmesinin önemli olduğunun savunulduğu belgede, özgür ve bağımsız medyanın bu alanda oynayacağı önemli bir toplumsal rol olduğunun altı çiziliyor.

"Dezenformasyon karşısında direncimizi ve demokrasilerimizin dayanıklılığını güçlendirmek, her türlü aşırılığın oluşturduğu tehdide etkili bir şekilde karşı koymak için güçlü, kapsamlı bir strateji taslağı hazırladığının" ifadelerinin yer aldığı belgede şunlar kaydediliyor:

"Hükümet, medyada dezenformasyon kampanyalarının dolduracağı açık alanlar bırakmamak için şeffaf ve güvenilir bilgilere kolay erişim sağlayacaktır. Hükümet, hibrit tehditleri belirleme, analiz etme ve bunlarla mücadele etme becerilerini genişletmek amacıyla bir strateji belirleyecektir. Buna istihbarat servislerimizin analitik yeteneklerinin geliştirilmesi de dahildir."
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU