PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Kolaj: Independent Türkçe

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 18 Haziran 2023;

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım. 
 


Mali, BM'den askerlerini geri çekmesini istedi

Mali'deki askeri cunta yönetimi Birleşmiş Milletler'e bağlı askeri güçlerin ülkeden çekilmesini talep etti.

Gerekçe olarak, askeri cunta ile BM'nin ülkedeki silahlı gücü olan Mali Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonu (MINUSMA) arasında güven krizi olduğu açıklandı.

Mali Dışişleri Bakanı Abdoulaye Diop, "Maalesef MINUSMA toplumlar arası gerilimi körükleyerek bir problem haline gelmiş görünüyor" şeklinde konuştu.

BM'nin Mali Elçisi El Gassim Vane ise cuntanın açıklamaları hakkında, barış gücü misyonlarının ev sahibi ülkenin rızası temelinde gerçekleştiğinin açık olduğunu belirterek bu rıza olmaksızın spesifik bir ülkede faaliyet göstermenin imkansız olmasa da son derece zorlayıcı olacağını söyledi.

Daha önce Mali'deki cunta yönetimi, Fransa ve Batılı ülkelerin terör yanlısı gruplara karşı yeterli olamadığını vurgulayıp ülkelerini terk etmesini istemişti.

Cunta'nın Rusya ile yakınlaşması sonrası Fransız askerleri Mali'yi terk etmişti. 


Doğu Afrika ülkeleri Sudan krizini görüşmek üzere bir araya gelecek

Etiyopya Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Etiyopya, Cibuti, Güney Sudan ve Kenya'dan oluşan 4'lü mekanizmanın temsilcilerinin, Sudan'daki çatışmanın barışçıl çözümü için Addis Ababa'da bir araya geleceğini açıkladı.

Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesinin (IGAD) kurduğu 4'lü mekanizmanın, 10 gün içinde toplanacağı belirtilirken amaçlarının çözüm yollarını aramak olduğunu vurgulandı.

Sudan'daki kriz için ABD ve Suudi Arabistan öncülüğünde başlatılan müzakereler sonuçsuz kalmış, alınan ateşkes kararları defalarca bozulmuştu.

Sudan Egemenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Malik Agar, ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) komutanlarının görüşme yapılması konusunda arabulucularla anlaştıklarını duyurmuştu.

Sudan ordusu, bir zamanlar desteklediği ancak bağımsız ve paralel bir ordu gibi davranması nedeniyle tehdit olarak gördüğü HDK'nın, 2 yıl içerisinde tamamen orduya entegresini istemişti.

HDK'nın ise sivil bir hükümetin ardından yaklaşık 10 yıla yayılan bir süreçte bunu kabul edebileceğini açıklamasıyla başlayan söz savaşı ve gerginlik, 15 Nisan sabahı taraflar arasında silahlı çatışmaya dönüşmüştü.


Afrikalı liderler barış görüşmeleri kapsamında Ukrayna ve Rusya'yı ziyaret etti

Afrikalı liderler Ukrayna ile Rusya arasında devam eden savaşa barışçıl bir çözüm bulmak üzere arabulucu rolü üstleniyor.

Güney Afrika'nın öncülüğünde Afrika ülkelerinin oluşturduğu barış inisiyatifi heyeti, temaslarda bulunmak üzere önce Ukrayna'yı ardından Rusya'yı ziyaret etti.

Komorlar Devlet Başkanı Azali Assoumani, Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, Senegal Devlet Başkanı Macky Sall, Zambiya Devlet Başkanı Hakainde Hichilema, Mısır Başbakanı Mustafa Madbuli'nin yanı sıra Kongo ve Uganda devlet başkanlarının temsilcilerinin yer aldığı heyet Ukrayna ve Rusya devlet başkanları ile görüştü.

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Ramaphosa, savaşın diplomatik yollarla çözülmesi gerektiğini dile getirdi. Hem Ukrayna hem de Rusya'nın tahıl ve gübre ihracatını sağlaması gerektiğini söyleyen Ramaphosa, "Buraya gelmemizin nedenlerinden biri de Afrika'nın da bu savaşın olumsuz sonuçlarından etkilenmesidir. Tahıl fiyatlarımız arttı, gübre sıkıntımız var ve fiyatlar yükseldi" şeklinde konuştu.


Zimbabve'de yeniden hiperenflasyon riski

Zimbabve, yerel para biriminin hızla değer kaybetmeye başlamasıyla yeniden hiperenflasyon riskiyle karşı karşıya.

Ülkenin 2019 yılında kullanmaya başladığı Zimbabve doları, sadece bu ay yüzde 50'den fazla değer kaybederken, 1 Amerikan doları bugün itibarıyla 6 bin 351 Zimbabve dolarına ulaştı.

Ülkede artan fiyatlardan tümüyle dolara geçilmesi çağrısı yapılsa da Zimbabve Merkez Bankası bu öneriye yanaşmıyor. 

Zimbabve Merkez Bankası verilerine göre, mayıs ayında yıllık enflasyon oranı geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 86,5 olarak açıklansa da ekonomistler, enflasyon oranının merkez bankası değerlerinin çok üzerinde olduğunu ifade ediyor.

2008 yılında yaşanan hiperenflasyon krizinin ardından Amerikan doları kullanmaya başlayan ülke, 2019 yılında yeni yerel para birimi Zimbabve dolarını tanıtmıştı.

Ülkede kriz sürerken, devlet başkanlığı ve meclis seçimlerinin, 23 Ağustos'ta yapılması planlanıyor.


Sudan hava sahası çatışmalardan dolayı 30 Haziran'a kadar kapalı kalacak

Sudan, ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) paramiliter grubu arasındaki çatışmalar sebebiyle kapalı olan hava sahasının süresini uzattı.

Sivil Havacılık Otoritesi yaptığı açıklamada, Sudan'ın hava sahasının 30 Haziran'a kadar tüm uçuşlara kapalı kalacağını söyledi.

İnsani yardım uçuşlarının ve tahliye uçuşlarının kapanıştan muaf tutulacağı belirtildi.

Sudan'da 15 Nisan'da başlayan ordu ile HDK güçleri arasındaki çatışmalar sonucu 1.000'den fazla sivil öldü, binlerce kişi yaralandı.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Sudan'daki çatışma nedeniyle 2.2 milyondan fazla insanın yerinden edildiğini tahmin ediyor.

 

 

Geçen hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU