ABD istihbaratının yurttaşların kişisel verilerini satın aldığı ortaya çıktı

Senatör Ron Wyden, ABD yönetiminin veri satın alımlarını dizginlemesi için Kongre'yi harekete geçmeye çağırdı

(Pexels)

Gizliliği yeni kaldırılan bir ABD istihbaratı raporu, ABD istihbarat kurumlarının kendi yurttaşları hakkında önemli miktarda "hassas ve özel bilgi" topladığını belirtiyor.

Geçen yıl ocakta tamamlanan ama Ulusal İstihbarat Direktörlüğü Ofisi'nin (Office of the Director of National Intelligence/ODNI) ancak cuma günü gizliliğini kaldırarak yayımladığı rapor, ABD yönetiminin verileri yasal sistem yoluyla elde etmek yerine görünüşe göre özel şirketlerden satın alarak gizlilik korumalarını atlatabileceğine inandığı bir dönemde, Amerikalıların kişisel verilerinin ne ölçüde risk altında olduğunu vurguluyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uzmanlar, şirketlerin yurttaşlar hakkında topladığı verileri satın alma uygulamasının özel hayatın gizliliğine karşı büyük bir tehdit oluşturduğunu düşünüyor. Raporda ABD yönetiminin, tüm niyet ve amaçları doğrultusunda milyonlarca Amerikalının telefonunu arama emri olmadan, veri satın alarak yasal çerçevede takip edebileceği izlenimine kapıldığı belirtiliyor.

Akıllı telefonlardan edinilen bilgiler teoride, cihazla kurulan iletişimden telefonun konumuna kadar her şey hakkında hükümete veri sağlayabilir.

Rapor, özel hayatın gizliliğine dair meseleleri yıllarca gündeme getiren Demokrat Partili Oregon Senatörü Ron Wyden'ın talebi üzerine yayımlandı. Raporun yayımlanmasının ardından açıklama yapan Wyden, ABD Kongresi'ni özel verilerin satın alınmasını görüşmeye çağırdı.

Wyden açıklamasının bir bölümünde şöyle dedi: 

Yönetimin satın alımlarının etrafına sınırlar koymak, bu verileri toplayıp satan özel şirketleri dizginlemek ve Amerikalıların kişisel bilgilerini düşmanlarımızın ellerinden uzak tutmak için Kongre'nin yasal düzenleme yapması gerekiyor.

Aslında ODNI raporunda da ABD casusluk kurumlarının, Amerikalılar hakkında topladığı veriyi sınıflandırarak yabancı kuruluşlardan koruma yönünde protokoller geliştirmesi tavsiye ediliyor.

ABD yönetiminin yurttaşları hakkında tam olarak ne kadar kişisel veri topladığı veya bilgi satın almak için özel şirketlerle anlaşma yaptıysa ne gibi anlaşmalar yaptığı belirsizliğini koruyor. Raporda bu verilerin, ABD yurttaşları hakkında istihbarat toplamayı amaçlayan yabancı ülkelerin hedefi haline gelebileceği ve tek başına bilgi toplamanın bile Amerikalıları şantaj ve kamuoyu önünde küçük düşürülmeye karşı savunmasız kıldığı da belirtiliyor.

ABD yönetimi yıllardır yurttaşları hakkında büyük miktarda bilgi toplamakla suçlanırken bu uygulama, dijital iletişim ve verilerin yaygınlaşmasıyla daha da kolaylaşıyor. Hükümetin satın aldığı bildirilen veri türü genelde satış öncesi anonim hale getirilse de raporda, kimliği gizleme işlemini tersine çevirmenin karmaşık olmadığı öne sürülüyor.

Kar amacı gütmeyen Demand Progress adlı kuruluşun politika avukatı Sean Vitka, Wired'a "Bu rapor en çok korktuğumuz şeyi açığa çıkarıyor" dedi.

İstihbarat kurumları yasaları çiğniyor ve Amerikalılar hakkında, hükümetin sahip olmaması gerektiğini Kongre ve Yüksek Mahkeme'nin açıkça belirttiği bilgileri satın alıyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU