Ukrayna'nın Lenin heykelini kaldırma kararı Putin'i şaşırttı

Putin, Nazi işbirlikçisi Stepan Bandera'nın anıtlarına da tepki gösterdi

Bandera, 1959'da KGB ajanları tarafından Münih'te düzenlenen suikastta öldürülmüştü (AFP)

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın Lenin heykellerini kaldırma kararına tepki gösterdi.

Putin, salı günü yaptığı açıklamada, Lenin'in heykellerinin kamusal alanlardan kaldırılıp yerine Nazi işbirlikçisi Stepan Bandera'nın heykellerinin dikilmesi kararına şaşırdığını söyledi. 

Rus lider, Yahudi bir ailenin çocuğu olan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin neo-Nazilere destek verdiğini savunarak, "Bunu anlayamıyorum" dedi.  

Nazilerin, Ukrayna'daki Yahudilerin vahşice katledilmesinden sorumlu olduğuna işaret eden Putin, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: 

Komünizmi istemiyorlarsa bu anlaşılır, zaten bugünlerde kim istiyor ki? Ukrayna'nın kurucusu Lenin'i kaidelerden indiriyorlar. Tamam, bu onların bileceği bir iş. Ancak Bandera'yı onun yerine koymak nasıl bir şey? O bir faşist.

Rus lider, savaşın başından beri dile getirdiği "Ukrayna'yı Nazilerden arındırma" hedeflerini de yineleyerek, Kiev yönetimiyle geçen yıl martta düzenlenen görüşmelerde ülkedeki neo-Nazi unsurların ortadan kaldırılması için anlaşmaya vardıklarını fakat Zelenski hükümetinin buna uymadığını savundu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Putin'in "alçak ve faşist" diye nitelediği Bandera, II. Dünya Savaşı'nda radikal sağcı Ukrayna Milliyetçileri Örgütü'nü (OUN) kurmuş ve Sovyetler Birliği'ne karşı Nazi Almanyası'yla işbirliği yapmıştı. 

Ukrayna'da radikal milliyetçi kesim Bandera'yı ülkenin bağımsızlığı için savaşan bir halk kahramanı olarak görürken, Rusya ve Polonya gibi ülkelerse siyasetçinin Nazi katliamlarında oynadığı rollere dikkat çekiyor.

OUN'un paramiliter kanadı Ukrayna İsyan Ordusu, özellikle 1943-1945'te yaklaşık 100 bin Polonyalının öldürüldüğü Volin Katliamı'ndan da sorumlu.

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, 3 Ocak'ta Ukrayna parlamentosunun Bandera'nın 114. doğum gününü kutlamasını da tepkiyle karşılamış ve "Buna hoşgörü gösteremeyiz" demişti.


Independent Türkçe, RT, Polskie Radio

DAHA FAZLA HABER OKU