Birleşik Krallık yakında teknoloji şirketlerinin göç mevsimiyle mi karşı karşıya kalacak?

Bir rapor, sektör şirketlerinin finansman fırsatları veya daha fazla istikrar için ABD'ye ve hatta AB'ye taşındığına dair uyarıda bulunuyor

Hedef, Birleşik Krallık'ın kalkınma harcamalarını 2025'e kadar 24,9 milyar dolara ulaştırmak / Fotoğraf: AFP

Ülkede nüfuz sahibi bir ticaret grubu olan İngiliz Teknoloji Derneği (TechUK), hükümetin sektör için uzun vadeli bir strateji sunamaması nedeniyle Birleşik Krallık'ın (BK), önde gelen bir küresel teknoloji gücü konumunu kaybetme riski konusunda uyarıda bulundu.

Raporda TechUK, politika yapıcıları asla gerçekleştirilemeyecek büyük stratejik planlarla kendilerini teselli etmek amacıyla 'tek boynuzlu at krallığı' ve 'bilim ve teknolojinin süper gücü' gibi klişelere ve abartıya güvenmekle suçladı.

TechUK, değişikliklerle teknoloji sektörünün on yılın ortasına kadar her yıl ekonomiye 200 milyar sterlin (249,2 milyar dolar) ekleyebileceğini iddia ediyor.

Şu anda bu katkı 150 milyar sterlin (186,9 milyar dolar) civarında ve ülkenin en değerli ekonomik varlıklarından biri. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yürütme Konseyi Başkanı Antony Walker, hiçbir şey değişmezse ve tutarlı bir politika çerçevesi olmazsa, nihai sonucun BK için zamanla 'olumsuz' olacağını söyledi. 

Rapor, bin üyesinin karşılaştıkları zorluklarla ilgili yanıtlarına dayanıyor ve Londra'daki TechUK konferansı ile eş zamanlı olarak yayımlandı.

Konferans, teknoloji ve dijital teknoloji dünyasında olumlu sonuçlar elde etmek için insanları, şirketleri ve kurumları bir araya getiren bir şemsiye olarak sayılıyor.

BK'da ticaret yapmanın bazı yönlerini kınayan diğer şirketler arasında bankacılık lisansı alamayan finansal teknoloji grubu Revolut ve Amazon'dan uzun süredir devam eden bir rekabet soruşturmasıyla karşı karşıya kalan Deliveroo da yer alıyor.


Birleşik Krallık'ın yaklaşımı karmaşık

Yönetmelik konusunda TechUK, Rekabet ve Piyasalar Otoritesi ve endüstri düzenleyicilerine yaptığı bir uyarıda, AB kurallarını nasıl ele aldığına dair karmaşık yaklaşımı eleştirerek, BK'yı 'pahalı ve uygunsuz bir pazara' dönüştürdüğünü söyledi. 

TechUK, beceri yetersizliği, yatırım ve veri dahil olmak üzere ülkenin teknoloji sektörünü canlandırmak için ele alınması gereken beş alan belirlerken, BK'nın genişleyen ekonomisini, 'yerli sermaye kıtlığı' nedeniyle 'kırık' olarak nitelendirdi.

TechUK'un raporu, dünya genelinde rekabetin kızıştığını ve 'geleceği şekillendirecek kilit teknolojiler için kıyasıya bir küresel yarış' olduğunu ortaya koyuyor.

BK, öncü bilim ve araştırmaya ev sahipliği yapsa da TechUK, "Birleşik Krallık'ta entelektüel kökleri olan teknolojileri ticarileştirmek ve uygulamak konusunda genellikle yavaş davranıyoruz" açıklamasında bulundu.

Kuruluş ayrıca, araştırma merkezlerinde laboratuvar alanı eksikliğini ve yeni altyapı inşa eden şirketler için ulusal ağa bağlanmanın zaman ve maliyetini kınadı.

Konuşmacılar arasında "yazılım grubunun 68,7 milyar dolarlık video oyun geliştiricisi Activision Blizzard'ı devralmasını engellediği" için BK'yı sert bir şekilde eleştiren Microsoft şefi Brad Smith de vardı.

Smith, "AB, bir iş kurmak için İngiltere'den çok daha cazip bir yer" dedi. 

TechUK Başkanı Sheila Flavell, "Siyasetçilerin harekete geçmesi, sektör için uzun vadeli bir plan ortaya koyması, düzenlemeye daha iyi yaklaşımlar sağlaması ve kilit teknolojiler için stratejiler sağlaması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
 


2025 yılına kadar teknoloji için 24,9 milyar dolar

BK'nın Bilim, İnovasyon ve Teknoloji Bakan Vekili Chloe Smith, konferansta yaptığı konuşmada, hükümetin görevinin "küresel bir plan aracılığıyla yetenekleri çekmenin ve 2025 yılına kadar araştırma ve geliştirme harcamalarını 20 milyar sterline (24,9 milyar dolar$) artırmanın" yanı sıra vergi indirimlerini artırmak ve 'bürokrasiyi ortadan kaldırmak için çalışarak İngiltere'nin bir bilim ve teknoloji süper gücü olarak konumunu sağlamlaştırmak olduğunu söyledi.

Smith, "Geçen yıl en hızlı büyüyen teknoloji şirketlerimiz, Avrupa'nın başka yerlerinde gölgede kalan ve rekor seviyelere yakın yatırımları artırmaya devam etti. Sektörden gelen geri bildirimleri dinliyor ve bunlara göre hareket ediyoruz" ifadelerini kullandı.


Organizasyon sorunları ve yapay zeka

Hükümetin BK'yı bir "bilim ve teknoloji süper gücü" haline getirme hırsı ile sektördeki gerçekler hakkında homurdanmalar arasında uzun süredir bir kopukluk var.

TechUK tarafından hazırlanan politika belgesi de bunu açığa çıkarmaya yönelik.

Ortaya çıkardığı sorunlar geniş ve maliyetten, insanları teknolojide çalışacak şekilde rehabilite etme ihtiyacına kadar değişiyor.

Ayrıca rapor, hükümetin gelişmekte olan teknolojiyi kontrol altında tutma hızını artırması ve yatırım açıklarının nasıl ele alınacağı konusunda yapay zekâ da dahil olmak üzere çetrefilli düzenleme konularına da değiniyor.

Diğerleri gibi teknoloji şirketleri de Brexit, Kovid, Ukrayna'daki savaş ve iç siyasi kargaşadan etkilendi. Bu noktada dile getirilmeyen endişe ise bu şirketlerin, finansman fırsatları veya daha fazla istikrar için ABD'ye ve hatta AB'ye taşınacak olması.

Bu durum, bazı şirketlerin yaptığı ve birçoğunun kapalı kapılar ardında tartıştığı bir şey.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU