Yeni keşfedilen süpernova görüntülendi

Güneş'in 8 ila 50 katı kütleye sahip bir yıldızın son anları gözler önüne serildi

Yıldızların enerjisi bitip şiddetle patlayınca süpernova oluşuyor (NOIRLab)

Fırıldak Galaksisi'nde yeni keşfedilen bir süpernova, gökbilimcilerin ilgisini çekmeye devam ediyor. 

SN 2023ixf adlı süpernova, 19 Mayıs'ta amatör gökbilimci Koichi Itagaki tarafından keşfedildikten sonra Japon süpernova avcısının bulgusu ABD'deki Zwicky Geçiş Halindeki Gökcismi Tesisi tarafından doğrulanmıştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gökbilimciler, son yıllarda bulunan en parlak süpernovalardan biri olan SN 2023ixf'yi şimdiden incelemeye başladı. Amaç, yıldızların son aşamalarında nasıl değiştiğini anlamak.

Dünyanın en iyi teleskopları da SN 2023ixf'yi yakından takip ediyor. ABD Ulusal Bilim Vakfı'na ait NOIRLab'ın araştırmacıları da Hawaii'deki İkizler Kuzey Teleskobu'yla (Gemini North) bu süpernovayı ve içinde bulunduğu Fırıldak Galaksisi'ni görüntüledi. 7 aylık ana mercek değişimi sürecinden sonra teleskobun çektiği ilk fotoğraf bu oldu. 

noirlab

21 milyon ışık yılı öteden gelen görsel, son 5 yılda belgelenen en yakın süpernovayı gözler önüne serdi​​​​​ (NOIRLab)


Fırıldak Galaksisi'ni spiral şeklindeki kolları, yıldızların doğduğu nebulalarla dolu. Görseldeki pembe ışıklı kısımlar da buraları işaret ediyor. 

Mavi bölgeler, genç ve sıcak yıldızları gösterirken karanlık toz bölgeleri de yıldızların oluşumu için kilit rol oynuyor. 

Yeni süpernova, görselin sol altındaki parlak mavi kısımdan görülebilir. Bilim insanları, bunun ikinci tip bir süpernova olduğunu tahmin ediyor. Bu da, Güneş'in 8 ila 50 katı kütleye sahip bir yıldızın patlayarak hızla çöktüğü anlamına geliyor. 

Fırıldak Galaksisi'nde son 15 yılda SN 2023ixf haricinde bir süpernova daha gözlemlenmişti.

 

Independent Türkçe, CNN International, Space.com

DAHA FAZLA HABER OKU