Tunus'tan İtalya'ya geçen göçmen sayısı azaldı

İtalya Başbakanı Georgia Meloni, Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in davetlisi olarak ülkeyi ziyaret ediyor

Nova ajansı, son elde ettiği bilgilerin, Tunus ve Libya makamlarının göç olgusunu daha dikkatli bir şekilde kontrol altına almaya çalıştığını gösterdiğini bildirdi / Fotoğraf: AFP

İtalya İçişleri Bakanlığı'nın geçen mayıs ayında yayımladığı yeni veriler, Tunus'tan İtalya'ya deniz yoluyla geçen düzensiz göçmenlerin sayısında azalma olduğunu gösterirken, çoğunluğu Sahra Altı Afrika'dan gelip Avrupa'ya giden göçmenler için ilk geçiş noktası olan Tunus'un yerine Libya ilk geçiş ülkesi oldu.

Bazıları, Tunus topraklarından İtalya kıyılarına doğru göçmen sayısındaki düşüşün İtalyan baskısından kaynaklandığını görürken, diğerleri bunu hava durumu da dahil olmak üzere çeşitli faktörlerin neden olduğu geçici bir düşüş olarak değerlendirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tunus'un 2023'ün ilk beş ayında düzensiz göçmen teknelerinin İtalya kıyılarına doğru yola çıktığı ülkelerin başında yer almasının ardından Libya bu sırayı geri aldı.

İtalyan Nova ajansı, elde ettiği bilgilerin Tunus ve Libya'daki yerel makamların göç olgusunu daha büyük bir dikkatle kontrol altına almaya çalıştığını gösterdiğini bildirdi.


Gerçek sebepleri görmezden gelmek

İtalyan resmi verileri ise, mayıs ayında son 30 günde 7 bin 500 kişinin gelişi, Mayıs 2022'de Kuzey Afrika'daki kötü hava koşulları ve kaçakçılıkla mücadele faaliyetleri nedeniyle gelen 8 bin 720 kişiyle karşılaştırıldığında, İtalya'ya gelenlerin sayısında bir yavaşlamaya tanık olduğunu gösterdi. Bu mayıs ayında gelen göçmenlerden bin 554 kişi Tunus'tan ve 5 bin 825 kişi Libya'dan yola çıktı.

Libya, geçiş yapan göçmen sayısında başı çekiyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sosyolog ve Göç Hareketleri Uzmanı Halid Tababi, Tunus'tan İtalya'ya giden düzensiz göçmenlerin sayısının azaltılması yönündeki İtalyan baskılarından bahsederken, aynı zamanda bu dosyada güvenlik boyutunun, göçün gerçek nedenlerinin, özellikle kapsamlı kalkınma ve sosyal nedenlerin göz ardı edilmesi karşılığında ele alındığına işaret etti.

Tababi'ye göre bir diğer neden de Aralık 2022'den bu yana Afrikalı göçmenleri Tunus'ta bir yerleşim projesi uygulamakla suçlamanın yanı sıra, birçok Afrikalının ülkelerine geri dönmesine yol açan kampanyaların tırmanmasıdır.

Bu nedenle "Tunus artık onlar için güvenli bir ülke değil."

Tababi'ye göre göçmen sayısının azalmasına katkıda bulunan faktörlerden biri de İtalya ve Tunus taraflarından düzensiz göçün engellenmesi oldu.

2022 yılında yaklaşık 22 bin göç girişimi engellendi. Tunus'tan gelen göçmen sayısının azaltılmasında İtalyan makamları büyük rol oynadı.

Yaz mevsiminin gelmesi ve iklim koşullarının iyileşmesiyle birlikte gizli göç hareketlerinin mart ve nisan aylarındaki yoğun seyrini sürdürmesinden korkulmakta ve bu durum denizde boğulma riskini de artırıyor.

Uluslararası Göç Örgütü'nün verilerine göre göç sırasında kaybolan kişi sayısı bini aştı.
 


"Meloni, Tunus'ta istenmiyorsun"

İtalya Başbakanı Georgia Meloni, bugün ilerleyen saatlerde Cumhurbaşkanı Kais Saied'in davetlisi olarak Tunus'u ziyaret edecek.

Tunus Ekonomik ve Sosyal Özgürlükler Forumu'nun daveti üzerine "Meloni, Tunus'ta istenmiyorsun" sloganıyla bir protesto düzenlendi.

Foruma göre protesto, düzensiz göç sonucu kayıpların akıbetini ortaya çıkarmak, göçmenlerin zorla sınır dışı edilmesini durdurmak ve göçmenlerin hareket özgürlüğü ve onuru için kayıpların aileleri ve göçmenlerle dayanışma grupları tarafından başlatıldı.


Tunus-İtalyan iş birliği

Gazeteci ve siyasi analist Murad Allala, bir dizi faktörün Libya'yı güney Akdeniz'de düzensiz göçün büyük ölçüde kaynaklandığı ülkeler listesinin başında yaptığını vurgulayarak Tunus'un topraklarından göç etmeye yönelik güvenlik girişimleriyle başa çıkma konusunda titiz ve katı davrandığını belirtti.

Allala, yaptığı değerlendirmede şu sözlerin altını çizdi:

Bugün Tunus'un İtalya ile ilişkilerinde iki önemli kartı var. İlki, beyan edilen resmi konum ve bu olgu üzerine uluslararası bir zirve düzenleme girişimidir. İkincisi, baskısı sonucunda Tunus makamlarının güçlü bir konumdan müzakere etmesine ve dost İtalya'nın güvenilirliğini ve ciddiyetini test etmesine yardımcı olacak sivil toplumun konumudur. İtalya Başbakanı'nın ziyareti, ülkenin tecrit edilmiş durumda olmadığını kanıtladığı ve Tunus-İtalyan iş birliğinin Tunus'a Fransa ve Avrupa Birliği'nin geri kalanıyla ilişkilerinde yardımcı olduğu için verimli geçti. Doğal olarak, İtalya'nın sağlayacağı ekonomik ve sosyal faydayı dört gözle bekliyoruz. Çünkü Tunus'un istikrar ve iç barışı sağlamasına yardımcı olmak ve Tunus'u Uluslararası Para Fonu ile müzakerelerde desteklemek, ülkemizin sınırlarını ve kıyılarını korumasına ve içinde bulunduğu karmaşık krizden çıkması için bir çıkış yolu yaratmasına olanak sağlayacaktır.

 

 

Independent Arabia 

DAHA FAZLA HABER OKU