Etna Yanardağı'nın patlamasıyla gökyüzü külle kaplanırken uçak seferleri durduruldu

Avrupa'nın en aktif yanardağındaki gözlemler, son günlerde sarsıntıların arttığını gösteriyor

Bu arşiv fotoğrafında Etna Yanardağı'nın yamaçlarından aşağı akan lavlar görülüyor. Sicilya'nın ev sahipliği yaptığı Avrupa'nın bu en aktif yanardağında 1922'den bu yana ölümcül, büyük bir patlama yaşanmadı (Reuters)

Avrupa'nın en aktif yanardağı olan Etna Yanardağı'nın şehri kalın bir kül tabakasıyla kaplamasının ardından pazar günü Sicilya'nın Catania Havalimanı'ndaki uçuşlar durduruldu.

İtalya'nın Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü'ne (National Institute of Geophysics and Volcanology/INGV) göre uçak pisti boyunca, Katanya şehrinin üzerine ve aynı zamanda Etna Yanardağı'nın yamaçlarındaki en az bir kasabaya kül döküldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Etna'yı yamaçlardaki cihazlarla yakından izleyen INGV, yağmurlu bir gündeki bulut örtüsünün püskürme görüntülerini engellediğini belirtti. Bu görüntüler genellikle, yanardağ aktivitesinin yüksek olduğu ve pek de seyrek gerçekleşmeyen dönemlerde gözalıcı, alevli lav gösterileri sunar.

Olayda herhangi bir yaralanma bildirilmedi.

Patlamanın ardından çekilen fotoğraf ve videolarda yanardağdan yükselerek gökyüzünü kaplayan muazzam bir kül bulutu görülüyor. Bazı fotoğraflarda halkın ev ve arabalarının üzerinde de küller görülüyor.

Catania Havalimanı, kül yağışı nedeniyle uçuş faaliyetlerinin geçici olarak durdurulduğunu açıkladı.

Havalimanı yetkilileri durumu yakından takip ettiklerini ve koşullar elverdiğinde uçuşların yeniden başlayacağını söylüyor.

INGV, yapılan gözlemlerde son günlerde sarsıntı aktivitesinin arttığına dair kanıtlar kaydedildiğini belirtiyor.

İtalyan haber ajansı ANSA, Adrano ve Biancavilla kasabalarındaki halkın pazar günü yanardağdan kaynaklanan yüksek sesli patlamalar duyduğunu bildirdiğini aktardı.

 

Catania Havalimanı
Catania Uluslararası Havalimanı'nda, Etna Yanardağı'nın patlamasının ardından volkanik külle kaplanan bir uçak görülüyor (Reuters)​​​​​​​


İtalya'nın ulusal Sivil Koruma Kurumu perşembe günü yaptığı uyarıda, artan volkanik aktiviteleri göz önüne alınca Etna'nın faaliyetlerinde "ani" değişimler meydana gelebileceğini belirtmişti.

2021'in başlarında yanardağın patlaması birkaç hafta sürmüştü. Ancak 1922'den bu yana büyük bir patlama yaşanmadı.

Yaklaşık 3 bin 330 metre yüksekliğindeki Etna Yanardağı, dünyanın en aktif yanardağlarından biri.

Etna Yanardağı, yakın geçmişteki faaliyetleri ve çevresindeki nüfus için taşıdığı risk nedeniyle Birleşmiş Milletler'in, birden fazla volkanik tehlike arz eden yanardağları aldığı ve 16 yanardağın bulunduğu Onyılların Volkanları listesine eklendi.

Bilim insanları, bir yandan jeolojik süreçleri incelerken diğer yandan da yakındaki toplulukların güvenliğini sağlamak adına bu yanardağı sürekli izliyor.

Ajanslardan da yararlanılmıştır.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/travel

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU