Savaş suçlusu olduğu iddia edilen Bosnalı, 25 yıl sonra ABD'de yakalandı

Kemal Mrndzic'in esir kampını yönettikten sonra ABD'de mülteci statüsü kazanmak için sahte bir hikaye uydurduğu iddia ediliyor

Birleşmiş Milletler Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin verilerine göre Srebrenitsa Soykırımı'nda 8 bini aşkın Bosnalı Müslüman öldü (Reuters)

Mahkeme kayıtlarına göre ABD'ye yalan söyleyerek giren Bosnalı bir savaş suçlusu olmakla suçlanan bir kişi Boston'da gözaltına alındı.

Yetkililerin çarşamba günü gözaltına aldığı Kemal Mrndzic'in 1990'larda Bosna Hersek'te mahkumların öldürüldüğü, tecavüze uğradığı ve işkence gördüğü bir esir kampını yönettiği iddia ediliyor.

Boston.com'un haberine göre, federal savcılar 50 yaşındaki Mrndzic'in mülteci olduğuyla ilgili yalan söyleyerek ABD vatandaşlığı aldığını öne sürüyor.

Savcılar, Mrndzic'in Bosna Savaşı sırasında ülkedeki Çelebiçi Esir Kampı'nda müdür olarak çalıştığını iddia ediyor. Hayatta kalanlar onu kamptaki mahkumlara karşı işlenen savaş suçlarına karışmakla suçluyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD yönetimine karşı hile, entrika veya dalavere yoluyla maddi bir gerçeği çarpıtmak, gizlemek ve örtbas etmek, hile yoluyla elde edilmiş bir ABD pasaportu kullanmak ve hile yoluyla elde edilmiş bir vatandaşlığa kabul belgesiyle Sosyal Güvenlik kartı bulundurmak ve kullanmaktan Mrndzic'e yasal suçlamalar yöneltildi.

Mrndzic'le birlikte çalıştığı iddia edilen üç eski gardiyan, Birleşmiş Milletler Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından çoktan mahkum edilmişti.

Savcılar, Bosna Savaşı'ndan sonra Mrndzic'i sorgulayan BM mahkemesinin, sonrasında onu kampta işlenen savaş suçlarına katılmakla suçladığını belirtiyor.

İddia edildiği üzere Mrndzic bölgeden Hırvatistan'a kaçtı ve savcılara göre burada sahte bir kimlik edinerek ABD'ye giriş hakkı kazanmak için kendisini mülteci olarak tanıttı. Özgür Avrupa Radyosu'na göre 1999'da ABD'ye giren Mrndzic daha sonra vatandaşlık aldı.

Savcılar, Mrndzic'in Sırp savaşçıların kendisini esir aldığını ve mülteci statüsü verilmezse kendisinden intikam almalarından korktuğunu iddia ettiğini söylüyor.

ABD Adalet Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Mülteci başvurusunda ve mülakatında, Sırp güçleri tarafından yakalandıktan, sorgulandıktan ve kötü muameleye maruz kaldıktan sonra evinden kaçtığına ve gelecekte zulüm görme korkusuyla evine dönemediğine dair yalan beyanda bulunduğu iddia ediliyor" ifadeleri yer aldı.

1999'da ABD'ye mülteci statüsüyle kabul edildi ve nihayetinde 2009'da ABD vatandaşlığına geçti.

Çarşamba sabahı ilk duruşmasına çıkan Mrndzic, 30 bin dolar kefaletle serbest bırakıldı.

Mrndzic sahte pasaport ve vatandaşlığa kabul belgesi alma suçlamalarından 10'ar yıl olmak üzere 20 yıla kadar hapis cezası, diğer yasal suçlamalardansa 5 yıla kadar hapis cezası ve sonrasında üç yıl denetimli serbestlik ve 250 bin dolar para cezasıyla karşı karşıya.

Bosnalı Müslüman ve Hırvat güçlerinin Sırp sivillere yönelik sistematik etnik temizliğinin bir parçası olarak Çelebiçi'de yaklaşık 240 etnik Sırp hapsedilmişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU