Biden, Japonya'da yapılacak G7 zirvesinde Hiroşima için özür dilemeyecek

Biden bu hafta Yedili Grup zirvesi için Hiroşima'yı ziyaret edecek

(AFP)

Beyaz Saray, Birleşik Devletler'in 78 yıl önce Japonya'ya karşı nükleer silah kullanması nedeniyle ABD Başkanı Joe Biden'ın özür dilemeyeceğini açıkladı.

Biden, halihazırda Yedili Grup'un 2023'teki liderler zirvesi için 6 Ağustos 1945'te atom bombasının savaştaki ilk kullanımının gerçekleştiği Japon şehri Hiroşima'ya ulaştı.

ABD Başkanı'nın cuma günü diğer 6 G7 lideriyle birlikte Hiroşima Barış Anıtı Müzesi'ni ziyaret etmesi ve Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve Birleşik Krallık'tan mevkidaşlarıyla beraber çelenk koyma ve ağaç dikme törenine katılması planlanıyor. Müze ve anıt, bombalamadan sonra ayakta kalan tek bina olan Hiroşima İli Sanayi Teşvik Salonu'nun kalıntılarını da içeriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bazı Japon politikacılar, ABD'nin Hiroşima ve 4 gün sonra da Nagazaki'yi bombalaması nedeniyle resmi bir özür dilemesi çağrısında bulunuyor. Ancak anıt alanını ziyaret eden ilk ABD başkanı olan Barack Obama, 2016'daki ziyaretinde nükleer silah kullanımı için özür dilememişti ve Beyaz Saray, Biden'ın da bunu yapmayacağını belirtiyor.

Air Force One uçağında gazetecilere açıklama yapan ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan özür dilenmeyeceğini ve bunun kısmen Biden'ın katılacağı etkinliğin böyle bir jeste uygun bir ortam sunmayacağından kaynaklandığını söyledi.

"ABD Başkanı, Barış Anıtı Parkı'nda bir açıklama yapmayacak. Diğer G7 liderleriyle birlikte çelenk koyacak ve diğer birkaç etkinliğe katılacak ama bu onun bakış açısına göre iki taraflı bir durum değil" diyen Sullivan, Biden'ın "saygılarını sunmaya gelen G7 liderlerinden biri olarak" katılacağını sözlerine ekledi.

Sullivan, Biden'ın bunu hem tarihe hem de Hiroşima'nın Birinci Bölgesi'nden Japonya Temsilciler Meclisi üyesi olarak Japon siyasetine giren Japonya Başbakanı Fumiyo Kişida'ya duyduğu saygıdan yapacağını da ifade etti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU