iPhone kullanıcılarına uyarı: Son iOS güncellemesinde büyük güvenlik açığı var

Sorun, milyonlarca iPad ve telefonu etkileyebilir

Yazılımda daha önceden getirilen yamaya rağmen hatanın tekrar ortaya çıktığı ifade ediliyor (AP) 

Güvenlik araştırmacıları, Apple’ın daha önce bir hatayı tamir ederken kullandığı güvenlik yamasını yanlışlıkla kaldırdığını belirtiyor.

Sorun iPhone yazılımı iOS 12.4’ün son versiyonunun güvensiz olduğunu işaret ederken, uzmanlar bu nedenle hackerların kullanıcıların telefonlarına sızabileceğini ifade ediyor.

iOS 12.3 sürümü beraberinde birçok hata düzeltmesi getirmişti. Bunların arasında yer alan ve Google araştırmacılarının bulduğu bir hata Apple tarafından onarılmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak Motherboard’ın haberine göre temmuz ayında piyasaya sürülen iOS 12.4’le birlikte söz konusu düzeltme geri çekilmiş oldu.

Güvenlik uzmanlarına göre bu durum en son yazılımla güncellenen tüm iPhone’ları savunmasız hale getirirken, iOS 12.3’ten daha eski yazılımları kullanan iPhone’lar ve iPad’lerin de saldırıya açık olduğu belirtiliyor.

Yaşanan sorunun, kötü amaçlı uygulamaları geliştirenlerin telefonların güvenli kısımlarına girmesine fırsat tanıyabileceği kaydediliyor. Böyle bir girişim şimdi daha kolay olabilir. Zira söz konusu yazılım hatasının uzun süredir biliniyor olmasına bakılırsa, hackerlar ve sisteme saldıran diğer kişiler güvenlik açığını kullanmanın yolunu çoktan keşfetmiş olabilir.

 

 

Geçmişte böylesi saldırılar web sitelerinin içinde yapılırdı ve kullanıcıların telefonlarının tehlikeye girmesi için yalnızca belirli bir sayfaya yönlendirilmeleri yeterdi.

Son durum Apple’ın getirdiği sınırlandırmaları aşmak için yazılıma jailbreak (iOS işletim sistemine sahip akıllı cihazlardaki açıkları kullanma işlemi) yapılmasına da kapı araladı. Bazı iPhone kullanıcıları jailbreak işlemlerinin işe yaradığını söyledi.

Güvenlik sorunuyla ilgili Apple’dan henüz açıklama gelmezken, yazılımda yeni bir güncelleme de yapılmadı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU