ABD-Meksika sınırından geçen bir kişinin FBI'ın terör listesinde olduğu ortaya çıktı

10 Mayıs'ta gözaltına alınan Afgan vatandaşı şüphelinin kimliği bilinmiyor

Meksika'dan ABD'ye geçişler Madde 42 isimli düzenlemenin cuma günü sona ermesinden sonra yarı yarıya azaldı (Reuters)

ABD hükümetinin terör listesinde olan bir Afganistan vatandaşının on binlerce göçmenin sığınma başvurusu için akın ettiği ABD-Meksika sınırında gözaltına alındığı bildirildi.

Yerel yetkililer, sınır polisinin terör listesinde bulunan kişiyi 10 Mayıs'ta, bir grup göçmenle birlikte sınırı geçtikten sonra gözaltına aldığını açıkladı.

San Diego'da gözaltına alındıktan sonra parmak izi taraması yapılan şüphelinin FBI'ın terör listesinde olduğu ortaya çıktı. NY Post, geçen ekimden bu yana terör listesinde bulunan en az 69 kişinin, ABD'ye yasa dışı şekilde girmeye çalışırken yakalandığını yazdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gözaltına alınan kişinin kimliği ve hangi suçla arandığı açıklanmadı. CBS'e konuşan bir FBI yetkilisi gözaltı işlemlerinin gizli tutulduğunu söyledi.

Olay ABD'nin Madde 42 olarak bilinen göç yasasını değiştirmesinden hemen önce gerçekleşti. Pandemi dolayısıyla yürürlüğe konulan Madde 42, sınırı geçen göçmenlerin sığınma başvurusu yapmadan sınır dışı edilmelerini mümkün kılıyordu.

Cuma günü düzenlemenin yürürlükten kaldırılan düzenlemenin ardından on binlerce göçmen ABD-Meksika sınırında çevrimiçi sığınma başvurusu yaparak beklemeye başlamıştı.

San Diego bölgesinin yerel yasama organı Denetmenler Kurulu üyesi Jim Desmond, "Kapsamlı bir göç programının olmayışı, sınırın öte tarafında geniş kalabalıkların birikmesine neden oluyor" diye konuştu.

Desmond, "Güçlü ve düzenlik sınır güvenliği, çirkin niyetleri bulunan insanların ülkemize girişini engellemek için mühim. Açık sınır politikası fentanilin ülkeye akmasına, insan kaçakçılarının sığınmacıları hedef almasına ve teröristlerin ülkeye girmesine neden oldu" ifadelerini kullandı.

Meksika göç ajansına göre ABD sınırında bekleyen göçmenlerin sayısı 27 bine ulaştı. ABD'li yetkililerse bu rakamın 60 bin civarında olduğunu söylüyor.


Independent Türkçe, CBS 8NY Post

DAHA FAZLA HABER OKU