Google'dan sızdırılan not, şirketteki yapay zeka alarmını gözler önüne serdi: "Yarışı kaybediyoruz"

Notta açık kaynak kodlu sistemlere dikkat çekiliyor

Google, yazılım kodu yazabilen yapay zeka sistemleri üzerine de eğiliyor (Reuters)

Google'ın sızdırılan şirket içi yazışmasında bir yöneticinin yapay zeka yarışını kaybetme endişesi duyduğu göze çarptı.

NBC'nin aktardığına göre, adı açıklanmayan yöneticinin mühendislere gönderdiği notta, "OpenAI konusunda çok endişelendik. Ama rahatsız edici gerçek şu ki bu silahlanma yarışını kazanacak konumda değiliz ve OpenAI da değil" ifadeleri yer alıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2022'de yayımlandığından beri fırtına estiren ChatGPT sohbet botunun geliştiricisi OpenAI, Google'ın yapay zeka alanındaki en büyük rakiplerinden.

Google'ın kısa süre önce duyurduğu sohbet botu Bard, ChatGPT'nin başarısını yakalayamadı. Üstelik Microsoft'un Bing arama motoruna ChatGPT'yi entegre etmesi, Google'ı daha da endişelendirdi.

Ancak görünüşe göre, notu yazan Google yöneticinin en büyük endişesi OpenAI değil. Zira notun devamında, "Tabii ki açık kaynak kodlu yapay zekalardan bahsediyorum" deniyor.

Açıkça söylemek gerekirse, bizi kandırıyorlar. Modellerimiz kalite açısından halen hafif bir avantaja sahip olsa da, fark şaşırtıcı derecede hızlı bir şekilde kapanıyor.

Bu ifadeler, Google, Microsoft, OpenAI ve Meta gibi dev firmaların yapay zeka alanında halen önde olduğunu ama açık kaynaklı sistemlerin de onlara hızla yetiştiği anlamına geliyor.

Yasarımı herkes tarafından erişilebilir olduğundan herkesin teknolojiyi değiştirmesine ve paylaşmasına olanak tanıyan, merkezi olmayan yazılımlar, "açık kaynaklı" diye niteleniyor.

Sohbet botu AutoGPT veya görsel üretim aracı Stable Diffusion gibi açık kaynak kodlu yapay zeka programlarının son aylarda büyük ilerlemeler kaydettiği biliniyor.

Perşembe günü (11 Mayıs) teknoloji araştırma firması SemiAnalysis'in internet sitesinde yayımlanan not da kısa sürede popüler yapay zeka forumlarında en çok konuşulan konulardan biri haline geldi.

Şirketin NBC'ye konuşan bir sözcüsü notun gerçek olduğunu teyit etti. Ancak notta yazılanların bireysel görüşler olduğunu da vurguladı.

 

Independent Türkçe, NBC, Futurism

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU