Trump, ABD Kongresi baskınının yaşandığı 6 Ocak'ın "güzel bir gün" olduğunu söyledi

"Kalplerindeki sevgiyle oradalardı"

(Reuters)

Eski ABD Başkanı Donald Trump çarşamba günü CNN'de düzenlenen ve Trump'ın moderatör Kaitlan Collins'e yüklenerek çok sayıda yanlışı tekrarladığı, tartışmalara yol açan açık oturumda ABD Kongre Binası'na saldıran taraftarlarına desteğini artırdı.

Çarşamba gecesi yapılan yayında eski ABD Başkanı, hem 2020 seçimlerinde hile yapıldığına dair devam eden yalanlarına hem de Adalet Bakanlığı'nın yargıladığı 6 Ocak isyancılarından bazılarını affetme vaadine açık ve kendisine ılımlı yaklaşan bir izleyici kitlesinin tadını çıkardı.

Ayrıca Trump, destekçilerinin Amerikan demokrasisinin basamaklarına saldırıp tehditler, hakaretler ve aşağılamalar savururarak polisle çatıştığı gün hakkında övgü dolu sözler söyledi.

"Güzel bir gündü" diyen Trump, onlarca polis memurunun yaralanmasına neden olan ve parlamenterlere ölüm tehditleri savurarak Kongre Binası'na doğru yürüyen taraftarlarının "kalplerindeki sevgiyle orada olduğunu" sözlerine ekledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eski ABD Başkanı, kalabalıktaki tezahürat yapan taraftarlarının da yardımıyla birçok noktada Collins'in sesini bastırdı ve Kongre'deki saldırı gününe geçmeden önce, 2020 seçimlerindeki sözümona hile olayları hakkında yalan üstüne yalan söyledi. Saldırıdan bahseden eski ABD Başkanı şiddetin yanı sıra içerideki parlamenterlerin karşı karşıya kaldığı tehlikeyi de önemsiz gösterdi. Bu kişiler arasında, Trump'ın hiçbir zaman gerçekten tehdit edilmediğini söylediği kendi başkan yardımcısı da var.

Hatta parlamenterler içerideyken Kongre Binası'na girmeye çalışan isyancı Ashli Babbitt'i öldüren polis memurunu, TV'de ateş etmesiyle "böbürlenmekle" suçladı.
 


Her şeyin ötesinde, klasik Donald Trump'tı: Kendisine ve siyasi hareketine arka çıkacak herkese yüzü kızarmadan destek verir ve kendi anlatısıyla çelişen gerçekleri kabul etmeyi mutlak bir şekilde reddeder.

Aynı zamanda internetteki pek çok gazetecinin yakındığı gibi 2016 civarının klasik CNN'iydi: Eski ABD Başkanı'nın yalanlarının küçük bir kısmına yönelik yarım ağızla yapılan düzeltme girişimleri, Collins'in farklı farklı editöryal notlardan birini yayımladıktan sonra hızla başka konulara geçmesi de dahil, kanalın çeşitli tercihleriyle baltalandı.

Kendisinin ve hukuk ekibinin Georgia'daki eylemleri ve eylatetteki seçim sonuçlarına müdahale etme çabalarına ilişkin cezai bir soruşturmayla karşı karşıya kalmaya devam ederken bile Trump, Cumhuriyetçi Parti'nin 2024 adayı olma yolunda hâlâ önde gidiyor. Adalet Bakanlığı da Kongre Binası'na yapılan saldırıyla ilgili eski ABD Başkanı da dahil, Trump'ın yakın çevresinde yer alanlara yönelik potansiyel yasal suçlamaları araştırmaya ve değerlendirmeye devam ediyor.

Halihazırda yüzlerce ABD'liye bu korkunç saldırıdaki rolleri nedeniyle yasal suçlama yöneltilirken, birçoğu da hüküm giydi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU