20 gazeteciyi öldüren İsrail ordusundan hiç kimsenin ceza almadığı ortaya çıktı

CPJ'nin raporunda öldürülen gazetecilerden 18'inin Filistinli olduğu belirtildi

ABD ve Filistin vatandaşı Şirin Ebu Akile'nin öldürülmesiyle ilgili ABD Dışişleri'nin yürüttüğü soruşturmada cinayetin muhtemelen İsrail güçleri tarafından işlendiği sonucuna varılmıştı (Reuters)

İsrail güçlerinin 2001'den bu yana en az 20 Filistinli ve yabancı gazeteciyi öldürdüğü ve bu ölümlerden kimsenin sorumlu tutulmadığı açıklandı.

Al Jazeera Arapça muhabiri Şirin Ebu Akile'nin Cenin'de İsrail askerleri tarafından öldürülmesinin yıldönümüne iki gün kala Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) tarafından yayımlanan raporda, İsrail ordusunun gazeteci ölümleri konusunda sorumluluk almadığına dikkat çekildi.

İsrail güçleri tarafından açılan ateşle, 2001'den bu yana 20 gazetecinin öldürüldüğü belirtilen raporda, bu kişilerden 18'inin Filistinli olduğu ifade edildi.

Raporda, "Bu ölümlerle ilgili kimseye dava açılmadı ve kimse sorumlu tutulmadı" dendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Belgelenen gazeteci ölümlerinin ardından İsrail ordusunun rutin bir süreç yürüttüğü belirtilen raporda, "İsrailli yetkililer kanıtları ve görgü tanıklarını yok sayıyor ve genellikle soruşturma sürerken askerleri aklıyor" ifadelerine yer verildi.

İsrail ordusunun gazeteciler ve sivillerin ölümüyle ilgili yürüttüğü soruşturmalar için "kara kutu" benzetmesi yapılan raporda, bu soruşturmaların sonucunun da gizli tutulduğuna dikkat çekildi.

Raporda, "İsrail ordusunun cinayetleri soruşturması genellikle aylar veya yıllar alıyor ve birçok Filistinli gazetecinin ailesi İsrail'de adalet arayışı yürütecek kaynaklara sahip olmuyor" ifadeleri kullanıldı.

Gazze'nin İsrail ordusunun faaliyetlerini haberleştirmek için en tehlikeli yer olduğuna dikkat çekilen raporda, gazeteci ölümlerinden 13'ünün bu bölgede yaşandığı vurgulandı.

Raporun yayımlanmasının ardından İsrail ordusundan yapılan açıklamada, "Yoğun çatışma durumlarında, İsrail ordusu sadece askeri hedefleri vuruyor ve sivillere zarar gelmemesi için tüm önlemleri alıyor" dendi.

Şirin Ebu Akile'nin öldürülmesi

Al Jazeera televizyonunun saha muhabiri Ebu Akile (51), 11 Mayıs 2022'de İsrail güçlerinin Batı Şeria'da bulunan Cenin kentindeki mülteci kampına düzenlediği baskını takip ettiği sırada, İsrail askerlerinin açtığı ateşle öldürülmüştü.

Ebu Akile'nin yanında bulunan gazeteci Ali es-Sumudi de sırtından yaralanmıştı.

Gazeteci Ebu Akile'nin, görevini yaptığı sırada ve "basın" yazılı çelik yelek giydiği halde İsrail askerleri tarafından gerçek mermiyle vurularak öldürülmesi tepkilere neden olmuştu.

Çok sayıda uluslararası kurumun soruşturma ve incelemelerinin vardığı sonuç, Ebu Akile'nin İsrail askerleri tarafından hedef alınarak öldürüldüğünü ortaya koymuştu.

Olayda sorumluluğunu defalarca inkar eden ve Filistinli silahlı grupları sorumlu tutan İsrail ordusu, uluslararası tepkilerin ardından, 5 Eylül’de yayınladığı nihai raporunda, Ebu Akile'nin "yanlışlıkla İsrail ordusunun ateşiyle öldürülmüş olma olasılığının yüksek olduğunu" duyurmuştu.


Independent Türkçe, CNN, Jerusalem Post, AA

DAHA FAZLA HABER OKU