İstanbul'da yaşayan yabancılar seçime nasıl bakıyor? Kimler Erdoğan'a yakın, Kılıçdaroğlu'na destek var mı?

CHP Milletvekili Gürsel Tekin'in yabancılara yönelik Aksaray semtinde yaptığı saha çalışmasını takip ettik. Tekin'in iddiasına göre Suriyeliler genellikle Erdoğan'ı tercih ederken, Kılıçdaroğlu'na Fas, Mısır, Lübnan, Filistin uyruklulardan destek çıkıyor

Türkiye, güney komşusu Suriye'de 12 yıl önce başlayan iç savaşın ardından büyük göç aldı.

Farklı Asya ve Afrika ülkelerinden gerek düzensiz göç gerekse ikamet alarak gelenler de eklenince İstanbul başta olmak üzere kimi şehirlerde kayda değer sayıda yerleşik yabancı nüfus oluştu.

Seçimlerde vatandaşlık hakkı almış kaç yabancı uyruklunun oy kullanacağı uzun süre polemik konusu olduktan sonra Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, geçen nisanda yaptığı açıklamalarda yurtdışı doğumlu seçmen sayısının 1 milyon 325 bin olduğunu duyurdu.

Adıgüzel'in Yüksek Seçim Kurulu (YSK) verilerine dayanarak açıkladığı bilgilere göre farklı ülkelerde doğan seçmenlerin önemli kısmı Bulgaristan ve Almanya doğumlu Türkler.

En çok merak edilen konu ise Suriye, Afganistan, İran, Irak ve Libya doğumlu seçmen sayısı oldu. Adıgüzel, bunların sayısının ise 240 bin olduğunu dile getirdi.

Peki özellikle İstanbul'da yaşayan yabancılar, 14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacak seçime nasıl bakıyor?

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, bu sorunun cevabını bulabilmek için bir haftadan beri İstanbul'un farklı mahallelerinde nabız yokluyor.

Birçoğu seçime dair görüş beyan etmekten kaçınıyor

Tekin'in yabancı uyrukluların en yoğun bulunduğu yerlerden İstanbul'un Fatih ilçesine bağlı Aksaray semtine dün yaptığı ziyareti takip ettik.

Semt genelinde yabancılarca açılmış veya onlara hitap eden çok sayıda işyeri ve restoran da bulunuyor.

Genel tabloya bakıldığında yabancılar, Türkiye'deki seçime dair yorum yapmaktan kaçınıyor. 

Bunun yerine Türkiye'nin iyi olmasını istedikleri yönünde genel ifadeler kullanarak, seçimin Türk halkının konusu olduğunu, kendilerinin misafir olduğunu söyleyenler oldu.

Görüş beyan eden Suriyelilerin tercihi genellikle Erdoğan'dan yana

Bunun yanında görüş beyan eden ve genellikle Suriyeli kişiler ise oy kullanma hakları olmasa dahi tercihlerinin Erdoğan'dan yana olduğunu söylüyor.

Türkiye siyasetini ve seçimi yakından takip bazı yabancılar, Türkiye'de değişim gerektiğini ifade ediyor. Bazıları da iktidarın değişmesi halinde kendileriyle alakalı bir belirsizlik olabileceğinden endişe duyuyor. 

 

kılıçdaroğluerdoğan.jpg
Tekin'in iddiasına göre Suriyelilerin tercihi genellikle Erdoğan'dan yana. Kılıçdaroğlu'na da farklı ülkelerin uyruklularından destek çıkabiliyor

 

Kılıçdaroğlu'na Kuzey Afrikalılardan Erdoğan'a Ortadoğululardan destek var 

Yabancılarla yaptığı görüşmelerin ardından sorularımızı yanıtlayan Gürsel Tekin, göçmen sorununun yıllardan beri ilgilendiği bir konu olduğunu ve İstanbul'un sığınmacı haritasını çıkardığını söyledi.

Tekin'e göre Kılıçdaroğlu'na en çok Filistin, Fas, Mısır, Lübnan uyrukluların arasından destek var. "Ortadoğulu" diye nitelendiği Suriye ve diğer Arap ülkelerinin vatandaşları ise genellikle Erdoğan'dan yana. Bu durumda en ketum olanlar ise Afrikalılar. Bunlar genellikle konuda görüş beyan etmemeyi tercih ediyor.

"Kılıçdaroğlu iktidara geldiklerinde Suriyeliler başta olmak üzere düzensiz göçmenleri ülkelerine göndereceklerini ifade ediyor. Bu yöndeki açıklamalar bu insanları tedirgin etmiş olabilir mi" sorumuza Tekin, kim yerlerde yabancılara 'Kılıçdaroğlu gelirse yönelik farklı uygulamaları hayata geçirecek' gibisinden yanlış beyanlarda bulunulduğunu iddia etti.

"Otobüslere doldurduk gönderdik o bizim fıtratımıza uygun değil"

Gürsel Tekin, Kılıçdaroğlu'nun kimseyi ötekileştiren bir lider olmadığını savunarak, "İnsanların doğduğu yerlerde rahat yaşaması için Kılıçdaroğlu güvencedir. Yoksa otobüslere doldurup göndermek bizim fıtratımıza uygun değil. Biz ülkemizde de bölgede de barış olsun insanlar özgürce geçiş yapsın istiyoruz" diye konuştu. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU