Yerinden edilen Sudanlılara yol boyunca kaygı ve korku eşlik ediyor

Sudan'da savaştan kaçanlar Omdurman mahallelerindeki bombardımandan ve aralıksız süren çatışmalardan kaçmak için evlerini terk ediyor

Fotoğraf: Independent Arabia

Hartum'da şiddetli bir şekilde devam eden savaşın korkusundan kaçan Sudan vatandaşlarının farklı ülkelere doğru başlayan yolculuğu kırılgan ateşkeslerin ortasında devam ediyor.

Hartum'un kuzeyinde yer alan Nil Nehri eyaletinin köyleri ve şehirleri, güvenli bir yer bulmak için savaşın belasından kaçan çok sayıda aileyi taşıyan binlerce arabayla doldu.

Hızlı Destek Kuvvetleri'nin ve yoğun bir şekilde konuşlandırılmış ordunun mevcudiyetinin yanı sıra, araçların kapsamlı bir şekilde denetlenmesi ve yolculara gidecekleri yerle ilgili sorular sorulması nedeniyle yerinden edilenlerin içlerine korku hâkimdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ana hedef

Sömürge döneminden bu yana demiryolu işletmeciliği ile olan ilişkisi nedeniyle "Demirin ve Ateşin Başkenti" olarak bilinen Atbara şehri, Hartum savaşından kaçanlar için ana varış noktalarından biri oldu.

Şehir, başkentten gelen aileleri ağırlamaya devam ederken, sakinlerini yerinden edilmiş bu insanlar için okullar, camiler ve sağlık merkezleri oluşturmaya sevk etti.


Zor karar

Omdurman mahallelerinde top mermileri, bomba sesleri ve aralıksız devam eden çatışmalardan kaçmak için evlerini terk etmeye karar verenlerden Sadık ed-Dahri aldığı kararla ilgili şöyle konuştu: 

Kaçma kararı benim için zordu, tereddüt ettim. Ancak kötüleşen yaşam koşulları ve karımı ve çocuklarımı saran korku, en istikrarlı şehirlerden biri olduğunu duyduğum Atbara şehrine gitmeme neden oldu. Hartum'un evlerinde yaşayanlar boşaldı, bu da yerinden edilmiş vatandaşları, yol Hızlı Destek Kuvvetleri ve ordunun yol boyunca konuşlandırılması nedeniyle tehlikelerle dolu olmasına rağmen, güvenli bir yere ulaşmak için her türlü yolu denemek zorunda bıraktı. Savaşın uzamamasını umuyoruz çünkü durum istikrara kavuşana ve can güvenliğimizi sağlayana kadar geri dönmeyi düşünmüyoruz.


Sosyal dayanışma

Şehirdeki bazı kadınlar, yerinden edilmiş ailelere dağıtılmak üzere yemeklerin hazırlanmasına yardım ediyor.

Ev hanımı Suheyr Hasan şöyle konuştu:

Hartum savaşından kaçarak Atbara'ya gelen ve akrabaları olmayan ailelere yemek hazırlamak için çalışan komşularıma yardım ediyorum. Savaş zor ve biz onların koşullarının farkındayız. Yerinden edilmiş bu insanlara yaptığımız yardım, bu şehrin aileleri olarak elimizden gelenin en azıdır. Sudan'ın tüm eyaletleri, yerinden edilmiş tüm Sudanlılarla dayanışma içindedir.
 


Bir halkın özgünlüğü

Atbara'dan Nil Nehri Eyaleti'nin şehirlerinden biri olan Şendi'de de manzara farklı değil.

Buraya Hartum'dan gelen Amine Abdullatif, bölge sakinlerinin misafirperverliğinden şöyle bahsetti:

Hartum'un güneyindeki Kalakla şehrinden geldim ve bölge sakinlerinin iyi karşılamasıyla karşılaştım. Bir ailede ağırlandım. Bu şehrin ve Sudan halkının tüm misafirperverliğine şahit oldum. Bu şaşırtıcı değil ve özellikle barınma ve yiyecek için yeterli paramız olmadığı için Hartum'dan kaçmaya karar verdiğimizde halkımızın destek vereceğinden emindik.


Fiyat artışı

Hartum ile Atbara arasında otobüs şoförlüğü yapan Halid en-Nur, yollardaki yoğunlukla ilgili şunları söyledi:

Hartum'da devam eden çatışmalardan etkilenmeyen Atbara şehri, ailelerin uğrak noktası haline geldi ve sabahın erken saatlerinden gece yarısına kadar yol sürekli seyahat edenlerle doldu. Bu yol Halfa, Port Sudan ve Mısır'a giden yolun aynısı. Atbara'ya bir bilet yaklaşık 50 bin Sudan poundu gibi yüksek bir fiyata sahip olmasına rağmen ordu ile Hızlı Destek Güçleri arasında devam eden çatışmalar nedeniyle göç hareketi her geçen gün artarak devam ediyor. Atbara şehrine göç hızının sürekli arttığı kesin ve tüm göstergeler bunu gösteriyor. Bu nedenle, şehirde fabrikaların çalışmayı durdurması ve mal kıtlığı yaşanması nedeniyle fiyatlarda artışa ve daha yüksek yaşam maliyetine tanık olunması bekleniyor.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU