Pedofil milyarder Epstein'in filozof Chomsky ve CIA Direktörü Burns'le ilişkisi ortaya çıktı

Obama'nın eski danışmanı da yeni bulunan ajandada yer aldı

İntihar ederek öldüğü bildirilen Epstein'in adı daha önce Bill Clinton, Donald Trump ve Bill Gates gibi etkin kişilerle de geçmişti. Suç ortağı Ghislaine Maxwell 20 yıllık hapis cezasını çekiyor (AFP/Reuters)

ABD'de kız çocuklarına yönelik cinsel istismar ve fuhuş ağı oluşturmak suçlarıyla yargılanan milyarder Jeffrey Epstein'in eski CIA Direktörü William Burns ve filozof Noam Chomsky gibi ünlü isimlerle ilişkisi ortaya çıktı. 

2019'da "pedofil milyarder" olarak manşetlere çıktıktan sonra atıldığı hapishanede ölü bulunan Epstein'in ajandası, ilişkiler ağına dair bilinmeyenleri ortaya koydu. CIA Direktörü William Burns ve dünyaca ünlü filozof Noam Chomsky de ismi ilk kez geçenler arasında. 

Wall Street Journal'ın (WSJ) özel haberine göre, bu özel ajanda 2013-2017 döneminde planlanan buluşmaları gösterse de bu planların gerçekleşip gerçekleşmediği net değil. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2008'de Epstein 14 yaşındaki bir kız çocuğunu fuhuşa ayarttığını kabul ederek ilk hapis cezasını almış ve toplamda 13 ay yattığı cezasını çekmeye başlamıştı. 2015'te de Virginia Giuffre, reşit olmadığı dönemde Epstein'in hem bizzat cinsel istismarda bulunduğunu hem de onu aralarında Birleşik Krallık Prensi Andrew'ün de bulunduğu kişilerle cinsel ilişkiye girmeye zorladığını tüm dünyaya duyurmuştu. 

Suçlamaları reddeden Prens, geçen sene ABD'deki cinsel istismar davasının kapanması için Virginia Giuffre'yle anlaşmaya varmıştı. Bu anlaşmanın 16 milyon dolar karşılığında sağlandığı bildiriliyor.

"Burns özel sektöre geçmek için tavsiye istedi"

Dönemin ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı William Burns'ün 2014'te pedofil milyarderle Washington'da ve Epstein'in Manhattan'daki evinde görüşmek üzere üç kere randevulaştığı ortaya çıktı. Bu ev, davalarda Epstein'in pek çok cinsel istismarının mekanı olarak geçiyordu.

Diğer yandan Amerikan istihbaratının Epstein'i bilgi kaynağı olarak gördüğü iddiaları da uzun zamandır konuşuluyor. 

CIA Sözcüsü Tammy Kupperman Thorp, WSJ'ye gönderdiği açıklamada Direktör Burns'ün o dönem Epstein'i yalnızca "finans sektörü uzmanı" olarak tanıdığını ve özel sektöre geçiş konusunda tavsiye aldığını öne sürdü. "İkilinin ilişkisi yoktu" dedi. 

Chomsky'den WSJ'ye sert yanıt 

Halen 94 yaşında olan Chomsky'nin de 2015 ila 2016'da birden çok kez görüştüğü ortaya kondu. Filozofun gazeteye e-postayla gönderdiği yanıt sert oldu:

Öncelikle bu sizi ya da başkasını hiç ilgilendirmez. İkincisi onu tanıyordum ve arada sırada görüşürdük.

Görüşmelerden birinde eski İsrail Başbakanı Ehud Barak yer almış. Chomsky burada İsrail'in uluslararası ve Filistin'le ilgili politikalarını ele aldıklarını bildirdi. 

Ajandadaki bir başka plansa Epstein'in Chomsky'i da uçağına alarak Woody Allen ve eşi Soon-Yi Previn'le görüşmesini içeriyor. Dilbilimci, bu konu kendisine sorulduğundaysa şunları söyledi:

Eğer bir uçuş olacaksa, ki şüpheliyim, Boston'dan New York'a 30 dakika sürerdi. Müthiş bir sanatçıyla geçirdiğim bir akşamla ilgili sizi bilgilendirmemi gerektiren prensipten habersizim.

Chomsky, Epstein'le görüştüğü dönemde onun cezasını çekmiş biri olduğunu ve Amerikan yasalarına göre artık temiz bir sayfa açmış sayıldığını ifade etti. 

Obama'nın eski danışmanı: Tanıdığım için üzgünüm

2009 ila 2017'de ABD Başkanlığı yapan Barack Obama'nın 2011'den 2014'e kadar danışmanlığını yapan Kathryn Ruemmler da adı geçenler arasında. Ruemmler'in Beyaz Saray'dan ayrıldıktan sonra bankacılık devi Goldman Sachs'ta işe başlamadan önce Epstein'le onlarca kez görüştüğü ortaya çıktı. 

Epstein'in Ruemmler'i şimdi İsviçre merkezli bankacılık grubu Edmond de Rothschild'in baş yöneticisi olan Ariane de Rothschild'le tanıştırdığı da bildirildi. 

İkilinin 2015 ve 2017'de Paris ve Epstein'in Karayipler'deki adasında buluşma planları ajandada yer aldı. Goldman Sachs sözcülerinden biri, ikilinin birlikte seyahat etmediğini ve Ruemmler'in o dönem çalıştığı hukuk firması Latham & Watkins LLP için onunla görüştüğünü WSJ'ye bildirdi. Ruemmler de Epstein'i tanımaktan dolayı üzgün olduğunu vurguladı. 

Latham & Watkins'ten yapılan açıklamadaysa Epstein'in şirketin müşterisi olmadığı söylendi.

ABD'de 14-18 yaşlarında onlarca kız çocuğuna karşı cinsel istismarda bulunmak ve fuhuş ağı oluşturmakla itham edilen Epstein, New York'ta yargılanmayı beklediği sırada tutulduğu Manhattan Metropolitan Merkez Hapishanesi'ndeki hücresinde 10 Ağustos 2019’da ölü bulunmuştu. 
 

Independent Türkçe, Wall Street Journal, Rolling Stone

DAHA FAZLA HABER OKU