Pentagon belgeleri: Önemli ülkeler, Rusya ve Çin'e karşı ABD'yi desteklemekten kaçınıyor

Belgelerde bazı ülkelerin de rekabetten faydalanmak istediği değerlendirmesi yapıldı

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Yeni Delhi'deki G20 toplantısında aralarında Brezilya Dışişleri Bakanı Vieira'nın da olduğu mevkidaşlarıyla bir araya gelmişti (AP)

ABD Savunma Bakanlığı'ndan sızan "gizli" ve "çok gizli" ibareli belgelere göre, birçok önemli ülke ABD'nin Rusya ve Çin'le yaşadığı problemlerin tarafı olmak istemedi.

Washington Post'un yayınladığı istihbarat belgesinde Hindistan, Brezilya, Pakistan ve Mısır gibi ülkelerin her iki tarafı da idare etme çabaladığı, bazılarının rekabeti kendi çıkarına olacak şekilde kullanmak istediği belirtildi.

"Pakistan'ın zor tercihleri" başlığını taşıyan bir iç yazışma belgesinde Pakistan Dışişleri Bakanı Hina Rabbani Khar, ülkesinin Çin ve ABD arasında orta yolu bulmayı daha fazla deneyemeyeceğini ifade ederken, Pakistan'ın ABD'yle ortaklığını sürdürme çabasının nihayetinde "gerçek stratejik ortağı" Çin'den elde edilen faydaların feda edilmesiyle sonuçlanacağı görüşünü paylaştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İstihbarat belgesinde, Khar'ın kaleme aldığı iç yazışmanın ABD'nin eline nasıl geçtiğiyle ilgili bir bilgi bulunmuyor.

Bir diğer belgeye göre, şubatta gerçekleşen toplantıda Hindistan Ulusal Güvenlik Danışmanı Ajit Kumar Doval, Rusya Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Nikolay Patruşev'le bir araya geldi. Doval toplantıda, Hindistan'ın daha önceki ilkesel duruşundan sapmayacağını ve BM'de Ukrayna üzerine bir tasarıyla ilgili baskıya direndiğini söyledi.

Bir başka belgede yer alan bilgilere göreyse Brezilya, Washington ve müttefiklerini desteklemek yerine çatışmada arabulucu rol oynamaya daha istekli bir görüntü çizdi. Belgede Brezilya'nın "dünya barış bloğu" kurma isteğine ilişkin değerlendirmeler yer alırken, Brezilya Devlet Başkanı Lula'nın Rusya'nın da desteklediği bu planı Çin'e sunacağı bilgisi yer aldı.

Lula geçen günlerde önce Pekin'i ziyaret etmiş ardından Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'u ağırlamıştı.

Sızan belgelerde ayrıca ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın geçen yıl yaptığı Güney Afrika ziyaretine ilişkin detaylar da yer aldı. Belgede, Blinken'ın Ukrayna meselesini gündeme getirdiği ancak Güney Afrikalı yetkililerin konuya tepki göstererek kendi çıkarlarına karşı karar almayacağını söylediği belirtildi.

Sızan bir diğer belgedeyse Orta Asya ülkelerinin süper güçler arasındaki rekabeti "sömürmeye" çalıştıkları belirtildi. 17 Şubat tarihli değerlendirme belgesinde bu ülkelerin, Rusya'ya olan bağımlılıklarını azaltmaya çalışan ABD, Çin ve AB'den elde ettikleri çıkarları genişletmeyi hedefledikleri belirtildi. Belgede özel olarak herhangi bir ülkenin ismi yer almadı ancak Washington Post, Kazakistan'ın enerji ve ticarette yeni ortaklar aradığına dikkat çekti.


Independent Türkçe, Washington Post, RT

DAHA FAZLA HABER OKU