Kılıçdaroğlu'na oy isteyen Buldan: Her yerden 'bizi AKP'den kurtarın' sözüyle karşılaşıyoruz

Küçükçekmece'de düzenlenen etkinlikte konuşan Pervin Buldan, Kürtlerin inkar edilen, yok sayılan bir halk olduğunu belirtti. Bu durumun değişmesi için de "Bir oy Yeşil Sol'a, bir oy Kemal Kılıçdaroğlu'na" diyerek halktan destek istedi

Pervin Buldan / Fotoğraf: Independent Türkçe

Cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerine iki hafta gibi bir süre kaldı.

Türkiye geneli 87 seçim çevresinde 60 milyondan fazla seçmenin oy kullanması bekleniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Parlamento için kimileri ittifak çatısı altında olmak üzere 24 siyasi parti katılıyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimi için de toplamda 4 aday yarışıyor.

Hem siyasi partiler hem de cumhurbaşkanı adayları kazanmak için çalışmalarına hız verdi.

Hatta kimi adaylar bazen bir günde birkaç etkinliğe katılarak seçmenleri ikna etmeye çalışıyor.

 

görsel
Seçimlere katılan siyasi partiler / Fotoğraf: AA

 

Sadece mitinglerde verilen mesajlarla yetinilmiyor. Kahvaltı buluşmalarından toplantılara, özel röportajlardan bireysel çalışmalara kadar günde saatlerce çalışmalar aralıksız sürdürülüyor.

Yeşil Sol Parti İstanbul 3. Bölge Milletvekili adayı ve eski Alevi Dernekleri Federasyonu Başkanı Celal Fırat, bir etkinlik gerçekleştirdi.

İstanbul Küçükçekmece'de düzenlenen etkinliğe Din Alimleri Derneği, Alevi Dedeleri, Ezidi, Ermeni ve Süryani toplumundan temsilci ve kanaat önderlerinin yanı sıra Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve birçok HDP'li siyasetçi katıldı.

 

Toplantı
Seçim çalışması kapsamında düzenlenen toplantıya değişik çevrelerden birçok isim katıldı / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Osmanlı'da kuyulara atılarak katledildik"

Kısa bir konuşma yapan Fırat, inanç özgürlüğü, halkların eşitliği, insan hakları ve demokrasinin sağlanabilmesi, adalet ve hukukunun üstünlüğü, mafya ve sermaye çetelerin devlet içindeki varlığına son verilmesi için Erdoğan rejiminin gönderilmesinin zamanının geldiğini söyledi.

Rant ve kara parayı, faili meçhul cinayetleri organize suç örgütleriyle dizayn ederek Alevilerin kapılarına işaret koyanların kendilerini korkutamayacağına değinen Fırat, "Yüz yıllardır Alevi inancımız yasaklandı. Osmanlı'da kuyulara atılarak katledildik. Koçgiri ve Dersim'de acımasızca kırımdan geçirildik" diye konuştu.

"Baskıcı sisteme son vermek için birleşmeliyiz"

Tüm Alevilerin örgütlü mücadelesinin zaferle sonuçlandırılması için Yeşil Sol Parti'ye omuz vermeye çağıran Fırat, "İnancı özgürce yaşamak, kimliğini özgürce haykırmak, korkmadan, özgürce fikrini beyan etmek için tek tek herkesin desteğinizi istiyoruz" dedi.

 

Celal Fırat
Celal Fırat / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Birlik ve beraberlik çağrısı yapan Fırat devamında şunları kaydetti:

'Allah'ın lütfu' denilen bir darbe üzerinden kurulan baskıcı sisteme son vermek için, cezaevlerinin boşaltılması, Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, Gülten Kışanak yani on binlerce siyasi tutuklunun özgürlüğüne kavuşması, sürgünde yaşamak zorunda bırakılan yüzbinlerce insanımızın geri dönebilmesi için, Yeşil Sol Parti'de birleşmeliyiz. Bunun için sevgili canlar doğru yerdeyiz. Dik duracağız, doğrudan şaşmayacağız."

"Her yerden 'bizi AKP'den kurtarın' sözüyle karşılaşıyoruz"

Fırat'ın ardından Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan söz aldı.

İstanbul'a Van, Muş ve Hakkari'yi gezerek geldiğini aktaran Buldan, gittikleri her yerde umut gördüklerini söyledi.

21 Yıllık iktidarın gidişinin gerçekleşeceği 14 Mayıs tarihine az bir süre kaldığını hatırlatan Buldan, "Sandıklardan çıkan oyların barışa, özgürlüğe ve demokrasiye vesile olacağından kimsenin şüphesi olmasın" yorumunu yaptı.

Gittikleri her yerde "bizi AKP'den kurtarın" söylemiyle karşılaştıklarını kaydeden Buldan, "Buradan Alevi canlara, Kürt halkına bu ülkede ötekileştirilen tüm halklara sizi AKP'den kurtaracağımıza söz veriyoruz" ifadelerini kullandı. 

 

Halay
Gecede mahalli sanatçı eşliğinde halaylar çekildi / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"İnkar edilen, yok sayılan bir halkız"

14 Mayıs'ın tarihi bir fırsat olduğunu, eğer fırsat kaçırılırsa bir beş yıl daha aynı yönetim ve anlayışın devam edeceğine vurgu yapan Buldan, "Bizler bu coğrafyada aynı acıları yaşadık" dedi ve ekledi:

Dersim ve Maraş'ta yaşanan acının Zilan ile Roboski'de yaşanan acıyla aynıdır. Bu ülkede Aleviler ve Kürtler eğer aynı acıları yaşıyorsa o zaman 14 Mayıs tarihinde aynı noktada buluşmak durumundadır. İnkar edilen, yok sayılan bir halkız. Baskıların, şiddetin hukuksuzluğun ve binlerce kumpasın farkında olan ama bütün bunları yaşamış olduğumuza rağmen hiçbir zaman ilkelerimizden taviz vermeyen bir halkız."

"İstanbul demek Türkiye demek"

Buldan, HDP'nin birçok kumpasa maruz kaldığını ve seçmenlerini seçeneksiz bırakmamak için Yeşil Sol Parti ile seçimlere girme kararı aldıklarına değindi.

İstanbul'un önemine dikkati çeken Buldan, "İstanbul demek Türkiye demek. Buradan alınacak oylar Türkiye'nin kaderini belirleyecek. Bir önceki seçimlerde aldığımız oy oranını ikiye katlamamız gerekir. Seferberlik ruhuyla herkesin 14 Mayıs'a kadar gece gündüz demeden çalışması çok önemlidir" çağrısında bulundu.

 

Cumhurbaşkanları adayları
Cumhurbaşkanları adayları / Fotoğraf: AA

 

"Bir oy Yeşil Sol'a, bir oy Kemal Kılıçdaroğlu'na"

Bugün itibariyle cumhurbaşkanlığı sicimi ile ilgili açıklamaları seçim meydanlarında yapmaya başladıklarını söyleyen Buldan, sözlerini şöyle sürdürdü:

Diyoruz ki Bir oy Yeşil Sol'a bir oy Kemal Kılıçdaroğlu'na. Sayın Kılıçdaroğlu'nun bizimle aynı çizgide buluştuğu, bu tek adam rejimini değiştirmek adına bu seçimde cumhurbaşkanlığına Sayın Kılıçdaroğlu'na oyumuzu vereceğimizi bir kez daha ifade ediyoruz. Bunu unutmayalım, bir oy Yeşil Sol'a bir diğer oy Kemal Kılıçdaroğlu'na."

"Kara bir leke, yüzleri varsa görevden alırlar"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun "14 Mayıs 2023 seçimleri siyasi bir darbedir" sözlerini hatırlatan Buldan, açıklamayı büyük üzüntü ile dinlediklerini ve Soylu'yu istifa etmeye çağırdı:

Mayıstaki seçimleri bir siyasi darbe olarak nitelendiren İçişleri Bakanı'nı 85 milyon insana 'darbeci' dediğinden dolayı istifa etmeye çağırıyorum. Onların kafasının sadece darbelere çalıştığını zaten biliyoruz. Siyasi iktidar bu seçimleri darbe olarak niteliyorsa eğer bu çok vahim ve antidemokratik uygulama olarak tarihe kara bir leke olarak geçmiştir. Birazcık yüzleri varsa bu söylenenlerden sonra bir an önce İçişleri Bakanı'nı görevden alırlar. Bu ülkede darbelerle binlerce insanın kanı akmıştır. Bu ülkede artık hiç kimse darbe yapamaz, yapmamalıdır."

 

Tolga Sağ
Tolga Sağ / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Tolga Sağ'dan mini konser

Pervin Buldan'ın konuşmasından sonra etkinlikte mahalli sanatçının sahne almasıyla salonda müzik eşliğinde halaylar çekildi.

Etkinlik, bağlama ustası ve Türk halk müziği sanatçısı Arif Sağ'ın oğlu Tolga Sağ da mini bir konseriyle sona erdi. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU