Greta Thunberg'e gösterilen acımasız tepkinin tek sebebi genç bir kadın olması değil: Asıl sebep Aspergerli olması

Ben de otizmliyim ve bu hafta iklim aktivisti gence yöneltilen aynı acı verici sözler benim için de sarf ediliyor

15 yaşındaki İsveçli Thunberg, son iki yıldır gündeme gelen ve özellikle liselilerin başını çektiği yeni iklim hareketinin lideri olmaya aday (AFP)

Dünyanın dört bir yanındaki gençler gibi, iklim aktivisti genç Greta Thunberg'in sıfır karbon salınımlı bir botla New York'a yelken açtığını duymak beni çok mutlu etti. 16 yaşındaki Thunberg, ABD, Kanada ve Meksika'yı ziyaret ettikten sonra aralık ayında Şili'de düzenlenecek yıllık Birleşmiş Milletler (BM) iklim değişikliği konferansında boy gösterme yönündeki planını uygulamaya koymak üzere Atlantik'e açıldı.

Yolculuğuna başladığı esnada ona yöneltilen iğneleyici sözlerin seviyesinden dolayı şoka uğrasam da saldırı altında kalması beni şaşırtmadı.

Thunberg'in son kampanyasına verilen tepkilerin bazıları, GQ kapak fotoğrafını "biraz... garip?" bularak sorgulayan gazeteci Sarah Vine'dan "ucube yat kazaları" üzerine yorumlarda bulunan multimilyoner Aaron Banks'a kadar, en basit deyimle zalimceydi.

Birçoğu Thunberg'in genç bir kadın olması nedeniyle orantısız suistimale maruz kaldığına dikkati çekti. Bu da bir etmen olabilir ancak daha büyük bir mesele var: Dürüst olduğu gerçeği ve kendisine konan Asperger sendromu teşhisi hakkında açık sözlü olması.

Otistik bir birey olarak, suistimal ve yanlış anlaşılmadan benim de payıma düşenler oldu. Geç tanı nedeniyle -genelde kadınlara erkeklere göre daha geç tanı konuyor- okul yaşamım boyunca "ucube" (Talidomit skandalı sebebiyle fiziksel engelli doğan çocuklara bir atıf) gibi alaycı etiketlere maruz kaldım. Daha sonra, okulda ilave destek hakkı edinmemi sağlayacak Asperger sendromumu açıklamak zorunda kaldığımda, "ıstırabımın" kinayesi de ortaya çıktı: Öğretmenlerimden birine göre, otistik spektrumdaki insanlar "biraz soğuk ve biraz tuhaftı."

İş bulma ve istihdamı sürdürme hususunda da bir yığın güldürü var. Kendisini otistik insanların "müttefiki" diye tanımlayan ancak beni göz temasına zorlarken sıklıkla ayrımcı yorumlar yapan bir patronum tarafından sadece SMS'le kovuldum. Benim gibi insanların istihdamına yardımcı olmak üzere tasarlanmış kurumlarsa gerekenden "fazla işlevsel" olmam nedeniyle yardım almaya hak kazanamadığımı söylüyordu. Otizm teşhisimi sürekli izah etmem ve neden ek destek almam gerektiğini haklı göstermem gerekiyor. Artık çok yorucu bir hal alıyor.

Bu spektrumda bir bozukluğu olan ben ve diğer kimselerin maruz kaldıkları sürekli reddedilmeyi düşünün ve bu reddedilmenin sadece küresel bir medya figürüsünüz (üstelik sadece 16 yaşında) diye kuvvetlendiğini hayal edin.

 

 

Thunberg, iklim değişikliği hareketinde halihazırda bir lider figürü. Erkek olsaydı çoktandır karşılaştığı suistimalin bir kısmını görmeyecekti. Buna bu spektrum içinde teşhis konmasına rağmen Thunberg'in ayrıcalık talep etmeksizin eşit bir müsabaka ilan etmesini de ekleyin.

Bu yüzden Thunberg'in "takıntılarına" dair haberleri duymak zorunda kaldık -eski bir editörün yazılarımdan birini tartışırken gündeme getirerek beni gözyaşlarına boğduğu bir kinaye. Görünüşe göre Thunberg "tuhaf" -peki ama kim veya ne "normal"?

Otizm veya Asperger, görüşlerine katılmadığınız kimselere vurmak için kullanacağınız bir sopa değildir. Zengin bir şaka kaynağı da değil. Thunberg inanılmazı gerçekleştiriyor; bu konuda herhangi bir şey söylemek istiyorsanız, bunu yapıcı biçimde icra edin. Aspergerli olabilir ama bunun konuyla hiçbir alakası yok.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU