Katılım oranı 2018'dekiyle aynı olursa, seçimi ilk turda almak isteyen aday, mevcut oylarını kaybetmeden yeni seçmeni ikna etmeli

Adaylardan biri ilk turda cumhurbaşkanı olmak istiyorsa oy kullanan bütün seçmenlerin yarısından bir fazlasının oyunu almalı. Katılım oranı geçen seçimle aynı olursa seçilmek için 27.6 milyon oy gerekiyor. Böyle bir oyu alabilen aday olmadı

14 Mayıs'ta, 4 milyon 904 bin seçmenin ilk kez sandık başına gitmesi bekleniyor / Fotoğraf: AA

Gerek iktidarın gerekse de muhalefetin "hayati" gördüğü 14 Mayıs seçimleri yaklaşırken adaylar rotasını "gençlere" çevirdi. 

Çünkü bütün adayların seçilebilmeleri için yeni seçmenden gelecek oya ihtiyaçları var. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) geçen günlerde hem yurtiçinde hem de yurtdışında oy kullanabilecek seçmen sayısını 64 milyon 113 bin 941 olarak açıkladı.

14 Mayıs'ta 4 milyon 904 bin 672 seçmen de ilk kez oy kullanacak.

Peki bu tablo ne anlatıyor?

2018'de yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimi yüzde 84,3'lük katılımla gerçekleşmişti. 

Bu seçimde Cumhur İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan, 26 milyon 325 bin 188 oy ve yüzde 52,6 oy oranıyla seçimi kazandı. En büyük rakibi Muharrem İnce, 15 milyon 336 bin 861 oy aldı. İnce'nin ulaşabildiği oran yüzde 30,6'ydı.

 

oy pusulası
Cumhurbaşkanlığı seçiminde oy pusulası böyle olacak

 

Her aday oyunu arttırmalı

14 Mayıs'ta yapılacak seçimlere aynı katılım oranının olması durumunda ilk turda kazanmak isteyen bir adayın 27 milyon 665 bin 166 oy alması gerekiyor. 

Yani, geçen seçimlerde ipi göğüsleyen Erdoğan'ın son 5 yıllık iktidarının ardından hiç oy kaybetmemiş olması, üstüne 1 milyon 340 bine yakın yeni oyu alması lazım.

Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ise, CHP'nin önceki adayı İnce'den 12 milyon 328 bin daha fazla oy alması gerekiyor.

Yani Kılıçdaroğlu seçilebilmek için sadece yeni seçmeni değil CHP'li olmayan seçmen kitlelerini de ikna etmeli.

2018'de aday olan HDP'li Selahattin Demirtaş, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'nun aldığı toplam oy sayısı 8 milyon 300 bin civarındaydı. 

"Depremin ardından yaşanan göç seçimi etkiler"

MAK Araştırma Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat, Kahramanmaraş depremlerinin ardından bölgeden yoğun bir göç yaşandığına dikkati çekerek deprem bölgesinde seçime katılım oranının ortalamanın altında kalacağını bu durumun da genel katılıma etki edeceğini belirtiyor.
 

hatay deprem AA
MAK Araştırma Başkanı Kulat, depremin ardından çok sayıda seçmenin göç ettiğini, bu durumun seçime katılım oranını etkileyeceğini söyledi / Fotoğraf: AA


Kamuoyu araştırmaları açısından Kılıçdaroğlu'nun önde olduğunu kaydeden Kulat, İnce ve Ogan'ın toplam oy oranlarının yüzde 5'in üzerinde çıkmasının seçimi ikinci tura taşıyacağı görüşünde. 

Bu seçimin üç belirleyicisi olduğunu söyleyen Kulat, o belirleyici etkenlerden birinin gençler, diğer ikisinin ise kadınlar ve Kürt seçmen olacağını söyledi.

Yeni seçmenin yüzde 70 oranında muhalefeti tercih ettiğini ifade eden Kulat, "Cumhurbaşkanı da bunun farkında olmalı ki onlara yönelik açıklamalar yapıyor. Ya da Teknofest'in bu hafta yapılmasına karar veriliyor. Zaten Cumhurbaşkanı da 'Z Kuşağı' ifadesi yerine 'Teknofest Nesli' demeyi tercih ediyor" dedi.

"Gençlerin sandığa gitmeme eğilimi de yüksek"

Rawest Araştırma Genel Müdürü Roj Girasun, AK Parti'nin genç seçmen grubundan hiç karşılık almadığına ilişkin kabulün doğru olmadığını söyledi.

"Evet, muhalif olma duyguları daha güçlü ama gençlerin ikinci partisi hâlâ AK Parti" diyen Girasun, "Gençler, genel anlamda muhalif bir duyguya sahip oldukları için reaktif oy kullanabiliyorlar. Bu oyların Memleket Partisi ya da Zafer Partisi'ne gittiğini görebiliyoruz. Öte yandan gençlerin sandığa gitmeme eğilimleri, ortalama seçmen grubuna göre daha fazla" diye konuştu. 

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU