Kılıçdaroğlu: Birinci turda bitirmek zorundayız

Millet İttfakı Cumhurbaşkanı Adayı Kılıçdaroğlu gençlere seslendi. Kılıçdaroğlu "Demokrasiyi getirecek olan sizlersiniz. Otoriter bir rejimi demokratik yollarla değiştirin" ifadesini kullandı

Fotoğraf: CHP

Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Eskişehir'de Millet Buluşması'nda konuştu.

Açıklamalarında Kudis'te Mescid-i Aksa'da Türk vatandaşı Özgecan Mutlu'nun İsrail polisi tarafından gözaltına alındığını hatırlatan Kılıçdaroğlu "Buradan çok ama çok açık ifade etmek isterim. Herkesin inancına, kimliğine saygı duyulması gerekir. İsrail'in gözaltına aldığı bu vatandaşımızı amasız, fakatsız, lakinsiz derhal serbest bırakılması gerekir" diye konuştu.

Gençlere seslendi

Eskişehir'de 44 bin 648 gencin ilk defa oy kullanacağını vurgulayan Kılıçdaroğlu şunları kaydetti:

Türkiye’nin kaderini değiştirecek olan sizlersiniz. Demokrasiyi getirecek olan sizlersiniz. Otoriter bir rejimi demokratik yollarla değiştirin.

Cumhurbaşkanlığımızda göreceksiniz en rahatlıkla beni eleştireceksiniz. Bakın demokrasiye hepimizin ihtiyacı var. Biz birinci turda birinci seferde bitirmek zorundayız.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Bir devlet kendi çiftçisiyle rekabet etmez"

Tarımda yaşanan krize değinen Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:

Bakın Türkiye’nin geldiği noktaya bakın. Bu ülkede soğan sorunu var mıydı ? Soğan lüks olmaya başladı. Bu ülkede saman sorunu var mıydı? Saman dış ülkelerden geliyor. Eti, arpayı, yulafı dışarıdan getiriyorsun. Bizim çiftçi nasıl gelişecek. Bir devlet kendi çiftçisiyle rekabet etmez.

Biz kendimiz üretmeliyiz. Çiftçiye kırmızı mazot vereceğiz. ÖTV’siz KDV’siz vereceğiz.

Her şeyin dışarıdan gelmesi, toplumun fakirleşmesi demektir. Hepimiz fakirleştik.

"22 yıldır iktidardalar ve kira sorununu çözemediler"

İktidarın 22 yıldır kira sorununu çözemediğini belirten Kılıçdaroğlu "TOKİ niye kuruldu? Kira sorununu çözmek için. 22 yıldır iktidardalar ve kira sorununu çözemediler. Şimdi insanlar ev sahibinin istediği kirayı ödeyemediği için davalar açılmaya başladı. Ev sorununu niye çözemediler? Çözmenin birinci yolu yabancıya ev satmamaktır. Onlar çetelere, yabancılara çalışıyor. TOKİ adı üstünde toplu konut yapacak ve insanların hizmetine sunacak. TOKİ'yi asıl işlevine döndüreceğiz" ifadesini kullandı.

Göçmen sorunu da Kılıçdaroğlu'nun konuşmasında yer buldu. Türkiye'nin sınırlarının "yol geçen hanına" döndüğünü kaydeden Kılıçdaroğlu şöyle deam etti:

3 milyon 600 bin Suriyelinin bizim ülkemizde ne işi var? Neden kendi ülkelerine huzur içinde göndermediniz? Hatay'ın nüfusu değişecek. Kilis'te daha fazla Suriyeli var nasıl olacak bu tablo? Bizim çocuklarımız iş bulamıyor. Bay Kemal'in sözüdür. Suriyeli kardeşlerimizi en geç iki yıl içinde ırkçılık yapmadan kendi ülkelerine göndereceğiz.

"Senden çok daha iyi İHA yapacağız"

Savuma sanati konusunda kendilerine yöneltilen suçlamalar olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu şu ifadeleri kullandı.

Savunma sanayisi politik bir mesele değildir. BU konuda ilk ve en önemli adımı atan rahmetli Ecevit ve rahmetli Turgut Özal’dır.

Bunlar İHA’ları sökecekler kaldıracaklar diye propaganda yapıyorlar. Senden çok daha iyisini yapacağız.

Katarlılara sattığın tank palet fabrikasını geri alacağız.

Hastanesi olmayan tek ordu TSK’dir. Başta GATA olmak üzere, bütün askeri hastaneleri açacağız yine şanlı ordumuza teslim edeceğiz.

Süleymanşah Türbesi’ni kaçırdılar. Bayrağımızı oraya da götüreceğim.

Sizin seçeceğiniz cumhurbaşkanı hiçbir gücün karşısında diz çökmeyecektir. 34 askerimiz Rusya tarafından şehit edildiği zaman, sizin seçtiğiniz Cumhurbaşkanı Putin’in kapısında beklemeyecektir.

O nedenle bize birileri kalkıp da milliyetçilik dersi vermesin. Altı okumuzdan biri milliyetçiliktir. Vatan ve bayrak bizim için kırmızı çizgidir. Onlar ayrıştırdılar, biz birleşeceğiz.

 

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU