Çin karbon emisyonunu azaltma vaatlerine rağmen kömür enerjisi kullanımını artırıyor

Ülkenin elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 60'ı kömürden karşılanıyor

Çin enerji üretiminin yüzde 75'i ülkenin batısındaki tesislerden karşılanırken, üretilen enerjinin yüzde 70'iyse ülkenin doğusu tarafından kullanılıyor (Reuters)

Çin'de yerel yönetimler 2023'ün ilk üç ayında 2021'in tamamında kullanılandan daha fazla kömür enerjisi kullanılmasını onayladı.

Greenpeace tarafından analiz edilen resmi belgeler, ocakla mart ayları arasında en az 20,45 gigavatlık kömür enerjisi kullanımının onaylandığını ortaya koydu. Geçen yıl aynı döneminde bu rakam 8,63 gigavattı. 2021'nin tamamında ise 18 gigavatlık kömür enerjisi kullanılmıştı.

Çin Komünist Partisi'nin 2016'da oluşturduğu 5 yıllık plan kömür kullanımının azaltılmasına özellikle dikkat çekiyor ve yeşil enerji kaynaklarının geliştirilmesini öngörüyordu.

Benzer şekilde Çin lideri Şi Cinping 2020'de, ülkenin 2060 karbon nötr hale geleceğini söylemişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çin merkezi yönetiminin belirlediği bu politika kömür gücü kullanımında düşüş yaşanan bir periyoda neden olurken, yerel yönetimler de yerel ekomomileriyle Pekin'in önceliklerini dengeleyecek çözümler arayışına girmişti.

Ancak 5 yıllık planın sona ermesinin ardından, daha sıkı önlemler alınacağı beklentisinin aksine kömür enerjisi kullanımında yeniden artış gözlenmeye başladı.

2021'de Çin enerji kesintileriyle karşı karşıya kalınca, Çin Komünist Partisi de enerji önceliklerinde keskin bir dönüşe gitmişti. Ülkenin soğuk kuzey bölgelerindeki köy ve kasabalardan bazıları ısınma problemi yaşayınca, Pekin yönetiminin söylemi de kömür enerjisini azaltmaktan, enerji güvenliğine doğru değişti.

Ukrayna savaşıyla birlikte küresel enerji maliyetlerinin tırmanması da Pekin'in yeni söylemini pekiştiren faktörlerden biri oldu.

Greenpeace'ten Şie Wenwen, "Daha fazla kömür santrali açmak iklim felaketleri riskini de beraberinde getiriyor ve bizi yüksek karbonlu bir patikaya mecbur bırakıyor. 2022'deki kömür patlaması bu yıl da devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Çin geçen yıl kullandığı elektriğini neredeyse yüzde 60'ını kömürden elde etti. 

Ancak yine de, 2025'e kadar olan periyodu kapsayan yeni 5 yıllık plan, artan enerji taleplerinin yarısından fazlasının yenilenebilir enerji kaynaklarıyla karşılanmasını öngörüyor. 2010'la 2021 arasındaki süreçte, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı her yıl ortalama yüzde 19,2 artış gösterdi. 

Çin lideri Şi Cinping ise geçen yıl yaptığı bir konuşmada kömürün, ülkenin ana enerji kaynağı olarak kalacağını ve bunu kısa vadede değiştirmenin zor olacağının altını çizmişti.


Independent Türkçe, Guardian, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU