Meksika'da binlerce göçmen başkente doğru yürüyüşe geçti

Göçmenler adalet ve eşit muamele talep ediyor

ABD'li federal yetkililer 2022'de Meksika sınırından geçen 2,3 milyon göçmeni durdurdu (AP)

Meksika'nın güneyinde binlerce göçmen, göçmenler için oluşturulan gözaltı merkezlerinin kapatılması için başkent Mexico City'e doğru yürüyüş başlattı.

Göçmenlerin yürüyüşü, geçen ay ABD sınırındaki Ciudad Juarez'de bir gözaltı merkezinde 40 göçmenin ölümüyle sonuçlanan yangının ardından geldi.

AP'ye konuşan El Salvadorlu göçmen Miriam Argueta, "İstediğimiz tek şey adalet ve bize de herkese davranıldığı gibi davranılması" ifadelerini kullandı.

Yürüyüşe geçen göçmen konvoyu 10 gün içinde başkent Mexico City'e ulaşmayı planlıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

3 bin kişilik göçmen grubu pazar sabah saatlerinde Guatemala sınırındaki Meksika kenti Tapachula'dan yürüyüşe başlarken, grubun 35 dereceyi aşan sıcakta Chiapas'a kadar ulaştığı belirtildi.

Göçmen grubunun ağırlıklı olarak Küba, Venezuela, Ekvador ve Kolombiya gibi ülkelerin vatandaşlarından oluştuğu bildirildi.

Göçmenler için daha iyi muamele isteyen grup, geçen ay yangında ölen göçmenler için üzerinde "Hükümet suçu" ve "Onları devlet öldürdü" gibi ifadelerin yer aldığı pankartlar taşıyor.

Yürüyüşe başlayan grubun sayısı 3 bine ulaşsa da, göstericilerden kaçının ABD sınırına kadar yürüyüşe devam edeceği bilinmiyor. Yetkililer genellikle büyük yürüyüş gruplarını başkent Mexico City'e ya da ABD-Meksika sınırına ulaşmadan dağıtmayı tercih ediyor.

Göçmen hakları grupları güvenlik sorununa dikkat çekerken, yürüyüş konvoyunun dağıtılmasının birçok insanın çetelerin eline düşmesiyle sonuçlanabileceğini belirtiyor.

Orta ve Güney Amerika'dan on binlerce göçmen ülkelerindeki istikrarsızlık ve yoksulluktan kaçmak için Meksika'ya doğru yola çıkıyor. Bu kişilerden bazıları ABD'ye ulaşmayı hedeflerken, bazılarıysa Meksika'da sığınma başvurusu yapıyor.

Düzensiz göç akınıyla mücadele etmek için gözaltı merkezleri kuran Meksika yönetimi, geçtiğimiz ay Ciudad Juarez'deki yangının ardından eleştiri oklarının hedefi olmuştu.

Meksika Devlet Başkanı Manuel Lopez Obrador, iade edileceklerini öğrenen göçmenlerin yataklarını ateşe verdiğini ve yangının bu nedenle çıktığını söylemişti.

Gözaltı merkezindeki güvenlik görevlilerinin yangın sırasında, göçmenlerin tutulduğu bölümün kilidini açmadan binayı terk etmesi tepki çekmişti.

Yangında 40 kişi hayatını kaybetmişti.


Independent Türkçe, BBC, The Hill

DAHA FAZLA HABER OKU