Antik Yunan'ın yükselişi

Umut Ataseven Independent Türkçe için yazdı

Milattan önce 514'te diktatör Hippias, Atina yönetimi ile istikrar ve refah kurdu, ancak hükümdar olarak pek popülerliğini koruyamadı.

Milattan önce 511/510'da Sparta'dan bir ordunun yardımıyla, Atina'da demokrasi kuran aristokrat kökenli radikal bir politikacı olan Cleisthenes tarafından devrildi.

Atina'nın yükselişinden önce, militarist bir kültüre sahip bir şehir devleti olan Sparta, kendisini Yunanlıların lideri olarak gördü ve bir hegemonya uyguladı.

MÖ 499'da Atina, İyon İsyanı sırasında Pers İmparatorluğu'na isyan eden Küçük Asya'daki İyonyalı Yunanlılara yardım etmek için birlikler gönderdi.

Bu, Pers Savaşları sırasında her ikisi de asker-devlet adamları Miltiades ve Themistocles önderliğinde püskürtülen Yunanistan'a iki Pers istilasına neden oldu.
 


Takip eden yıllarda Atinalılar, Spartalıların ve diğer müttefik Yunan şehir devletlerinin yardımıyla Persleri alt etmeyi başardılar.

Bu zaferler, Atina'nın Ege'nin çoğunu ve Yunanistan'ın diğer birçok bölgesini Deliler Birliği'nde bir araya getirerek Sparta ve müttefiklerinin çekildiği Atina egemenliğinde bir ittifak kurmasını sağladı.

Milattan önce 5'inci yüzyıl, bazen Atina'nın Altın Çağı olarak anılan bir Atina siyasi hegemonyası, ekonomik büyümesi ve kültürel gelişme dönemiydi. Bu sürenin ikinci kısmına genellikle Perikles dönemi denir.

3.JPG

Milattan önce 5'inci yüzyılda Pers ile barış yapıldıktan sonra, bağımsız şehir devletlerinin ittifakı olarak başlayan şey bir Atina imparatorluğu haline geldi.

Atina, müttefikleri arasındaki parite iddiasını terk etmek için harekete geçti ve Delian Ligi hazinesini Delos'tan Atina'ya taşıdı ve burada Atina Akropolü'nün inşasını finanse etti, nüfusunun yarısını kamu bordrosuna koydu ve Yunan dünyasındaki baskın deniz gücünü korudu.

İmparatorluğun fonları, askeri egemenliği ve devlet adamı ve hatip Perikles'in yönlendirdiği siyasi servetiyle Atina, Atina demokrasisinin Altın Çağı veya Perikles Çağı olarak bilinen dönemde Batı geleneğinin en etkili ve kalıcı kültürel eserlerinden bazılarını üretti.

Oyun yazarları Aeschylus, Sophocles ve Euripides, tarihçiler Herodot ve Thucydides, Doktor Hipokrat ve filozof Sokrates gibi bu süre zarfında Atina'da yaşadı ve çalıştı.
 

 

Perikles, Altın Çağında tartışmasız Atina'nın en önde gelen ve etkili Yunan devlet adamı, hatibi ve generaliydi.

İktidardayken yaptığı en popüler reformlardan biri, thetes'in (zenginliği olmayan Atinalıların) kamu görevini işgal etmesine izin vermekti.

Yönetiminin bir diğer başarısı, mahkemelere jüri üyesi olarak katılan vatandaşlar için özel bir maaş olan mistoforinin yaratılmasıydı.

Atina'nın hükümdarı olarak şehrin görkemli bir kültür ve demokratik kurumlarla gelişmesine yardım etti.

Atina devletinin yönetimi, sıkı kamu kontrolüne tabi tutulan ve kura ile seçilen sulh hakimi olarak anılan bir grup insan tarafından yönetiliyordu.

Halk Meclisi tarafından doğrudan yalnızca iki yargıç seçildi: Strategos (veya generaller) ve maliye hakimleri.

Yıldan yıla kamu görevine seçilen Perikles hariç, tüm sulh hakimleri bir yıl veya daha az süre görev yaptı.

Hizmetlerinin sonunda, sulh yargıçlarının idareleri ve kamu maliyesinin kullanımı hakkında bir hesap vermeleri gerekiyordu.
 

 

Atina siyasi sistemindeki en seçkin görevler Archons'a aitti. Geçmiş çağlarda Atina devletinin başı olarak görev yapıyorlardı, ancak Perikles Döneminde hala mahkemelere başkanlık etmelerine rağmen etkilerinin ve güçlerinin çoğunu kaybettiler.

Halk Meclisi, Atina'da demokrasinin ilk organıydı. Teoride, tüm Atina vatandaşlarından oluşuyordu.

Ancak tanık olduğu maksimum katılımcı sayısının 6 bin olduğu tahmin edilmektedir. Meclis Akropolis önünde toplanarak kanun ve kararnamelere karar verdi.

Meclis belirli bir konuda kararını verdikten sonra, kesin onay sağlamak için konu Konseye veya Boule'ye getirildi.

Konsey, her kabileden 50'si olmak üzere 500 üyeden oluşuyordu ve Meclisin bir uzantısı olarak işlev görüyordu.

Konsey üyeleri, sulh yargıçlarına benzer şekilde kura ile seçildi ve diğer yasal projelere ve idari ayrıntılara ek olarak sulh yargıçlarının çalışmalarını denetledi.

Ayrıca şehir devletinin dış işlerini de denetlediler.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU