İsrail, İran'a 25 kilometre mesafede büyükelçilik açıyor

İsrailli bir dışişleri bakanı 29 yıl sonra ilk kez Aşkabat'ı ziyaret edecek

İsrail, 1991'de Azerbaycan'ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden biri olmuştu (Reuters)

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, bugün Türkmenistan'a giderek başkent Aşkabat'ta İsrail Büyükelçiliği'nin açılışına katılacak.

Ziyaret 1994'te dönemin dışişleri bakanı Şimon Peres'in ziyaretinin ardından İsrail'den Türkmenistan'a bakan düzeyinde yapılacak ilk ziyaret olma özelliği taşıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İran'ın kuzeybatı sınırlarından sadece 25 kilometre uzaklıkta bulunan Aşkabat'taki büyükelçilik, İsrail'in İran topraklarına en yakın temsilciliği olacak.

İran'la 1148 kilometre sınırı bulunan Türkmenistan'da 10 yıldır bir İsrail Büyükelçisi olmasına karşın, İsrailli diplomat geçici ofisler ve otellerde görev yapıyordu.

Cohen'in Türkmenistan'da Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhamedov ve Dışişleri Bakanı Rashid Meredov'la görüşmesi bekleniyor.

Azerbaycan-İsrail ittifakı büyüyor

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Türkmenistan'a Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bugün gerçekleştireceği temasların ardından geçecek.

Ziyaret, Bakü ile Tahran arasındaki ilişkilerin gerildiği bir dönemde yapılıyor.

Bakü'ye uçmadan önce bir açıklama yapan Cohen, Azerbaycan'ın İran sınırındaki coğrafi pozisyonunun ikili ilişkileri çok önemli hale getirdiğini belirtti.

Cohen, ziyaretin amacının "ortak hedeflere ulaşmak için Bakü'deki iyi dostlarla birleşik ve kararlı bir cephe inşa etmeyi sürdürmek" olduğunu söyledi.

İsrail'le Azerbaycan arasındaki ittifak, 2020'deki Dağlık Karabağ savaşı sırasında İsrail'in Bakü'yü desteklemesinin ardından büyümüştü. İsrail'in çatışmalar sırasında Azerbaycan'a silah desteği verdiği öne sürülmüştü.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'nün verilerine göre, İsrail 2016-2020 arasında Azerbaycan'ın silah ihtiyacının yüzde 69'unu karşıladı.

İsrail'in petrol ihtiyacının yüzde 30'ununsa Bakü tarafından karşılandığı biliniyor.

Azerbaycan ve İsrail gazetelerinde çıkan haberlerde, Bakü'nün İsrail'e İran'da keşif uçuşları yapması için bazı hava üslerini açacağı iddia edilmişti. 

Geçen aralıkta Azerbaycan'ın ilk kez İsrail'e büyükelçi ataması iki ülke ilişkilerindeki yakınlaşmanın önemli bir işareti olarak yorumlanmıştı.


Independent Türkçe, Times of Israel, AA

DAHA FAZLA HABER OKU