Kaz Dağları’nda konser veren Fazıl Say: Yaşatmaktan yana olmalıyız, bugün Türk halkıyla gurur duydum

Piyanist Say'ın bölgedeki maden arama çalışmalarını protesto edenlere destek amacıyla düzenlediği konser 50 dakika sürdü. Say, "Bu gezegende insanlar, bitkiler, hayvanlar, hep beraber gelecek için bir şey bırakmak istiyorsak, korumak zorundayız" dedi

Çanakkale Atikhisar Barajı su toplama havzasında yürütülen metalik madencilik faaliyetlerine karşı çıkanların 24 gündür sürdürdüğü “Su ve Vicdan Nöbeti”ne piyanist Fazıl Say da destek verdi. 

Sanatçının Kirazlı Balaban mevkisinde verdiği konser, saat 11:00'de başladı ve 50 dakika sürdü.

10 parça çalan Say, katılımcılar tarafından dakikalarca alkışlandı.

Say: Yaşatmaktan yana olmalıyız

Piyanist Fazıl Say, şu sözleri söyledi:

Bugün burada doğayı korumak için bu kadar kabalık olması, bu kadar aydının bir araya gelmesi beni çok heyecanlandırdı, mutlu etti. Onur duydum Türk halkıyla bugün.

Aslında Kaz Dağları için başlatılan kampanyanın 24’üncü gününde, ilk gününden itibaren doğayı savunanlara da bir teşekkür etmek isterim.

Onlar hepimizi yönlendirdiler ve konserin olmasına da ilham kaynağı oldular. Onları yalnız bırakmamak için burada amacımız bu gezegende insanlar olarak bitkiler, hayvanlar, hep beraber gelecek için bir şey bırakmak istiyorsak korumak zorundayız.

Yaşatmaktan yana olmalıyız. Müzik de zaten bunu anlatıyor diye düşünüyorum.

 

Gökhan: Burada kurdu kuşu, sincabı, ağacıyla bir ekosistem katlediliyor. Ne için, bir avuç altın için

T24'ten Gonca Tokyol'a konuşan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise "Homeros, İlyada’da tanrıların savaşı, Kaz Dağları’ndan izlediğini yazar. Dünyanın en önemli efsanelerine ev sahipliği yapmış bir alandasınız. Burada kurdu kuşu, sincabı, ağacıyla bir ekosistem katlediliyor. Ne için, bir avuç altın için… Altımıza dinamit yerleştiriliyor, bir neslin, birkaç neslin geleceği karartılıyor. Bugün şehrimize 'Kaz Dağları hepimizin' diyerek gelen hepiniz hoşgeldiniz” sözleriyle kalabalığı selamladı.

Alamos Gold firmasının maden faaliyetleri sonrası bölgeye zarar verdiği gerekçesiyle Kaz Dağları’nda başlatılan "Su ve Vicdan Nöbeti", 26 Temmuz’dan bu yana devam ediyor.

Alandaki maden faaliyetlerinin durmasını talep eden eylemciler, Kirazlı’da nöbet tutuyor.

Binlerce kişi konser alanında

Konser öncesinde, Çanakkale Belediyesi’nin vatandaşları alana ulaştırmak için kaldırdığı otobüsler, kimlik kontrolü nedeniyle durduruldu.

Mudanya Belediyesi’nin bandosu alana ulaşan binlerce kişiyi marşlarla karşıladı.

Kaz Dağları’nda Kirazlı Balaban Mevkii’nde devam eden 26 Temmuz’dan bu yana Su ve Vicdan Nöbeti adı verilen protestoları sürdürüyor.

Say, geçtiğimiz sene de 2018 Troya Yılı için Çanakkale Belediyesi’nin talebiyle kente Truva Sonatı’nı kazandırmıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU