Trump hapse bile girse adaylıktan çekilmeyeceğini açıkladı

ABD yasaları, bir adayın hapishane hücresinden devlet başkanlığı için yarışmasını engellemiyor

(Reuters)

Eski ABD Başkanı Donald Trump, artan yasal sorunları adı oy pusulasında görünene kadar bir hapishane hücresine kapatılacağı anlamına gelse bile, 2024 Cumhuriyetçi Parti başkan adaylığı ve 2024 genel seçimleri yarışında kalacağına söz verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump, bu cüretkar açıklamasını, salı akşamı Fox News sunucusu Tucker Carlson'a verdiği röportajda yaptı. Hakkında iki kez azledilme kararı alınan eski başkan, eskiden ikamet ettiği New York'ta ticari kayıtları tahrif etmekle ilgili 34 ağır suçlamayla hakim karşısına çıktıktan sonra ilk kez bir medya kuruluşuna röportaj verdi.

Suçlamaları kabul etmeyen eski başkan, üç konuda daha ağır suçlarla iddianame hazırlanması ihtimaliyle karşı karşıya. Georgia eyaletinin Fulton County Bölge Savcısı Fani Willis'in, büyük jüriden, eski başkanın Georgia'daki 2020 seçim kaybını tersine çevirme girişimi nedeniyle Trump'ı ve onunla ilişkili birkaç kişiyi suçlamasını istemeyi düşündüğü bildiriliyor. Adalet Bakanlığı Özel Savcısı Jack Smith, eski başkanın davranışıyla ilgili iki büyük jüri soruşturmasına bakıyor.

Federal soruşturmalardan biri, Trump'ın başkanlığının sona ermesinden sonra ulusal savunma bilgilerini hukuka aykırı olarak sakladığı ve bu soruşturmayı engellediği iddialarını inceliyor. Diğer büyük jüri, Trump'ın seçimi tersine çevirme çabalarını ve Kongre Binası'na 6 Ocak'ta düzenlenen saldırıyı kışkırtmadaki iddia edilen rolüne bakıyor.
 

Trump ve Carlson
Donald Trump, Fox News'a verdiği röportajda Tucker Carlson'a konuştu (ekran görüntüsü)

 

Carlson, suçlanan eski başkana "[Savcıların] yasal olarak yönelteceği, sizi yarıştan çekilmeye ikna edebilecekleri herhangi bir şey var mı?" diye sorduğunda Trump, "Hayır, asla çekilmem" yanıtını verdi.

Bu benim yapacağım bir şey değil. Bırakmam.

Trump'ın geçen haftaki tebliğ duruşmasında, aleyhindeki ceza davasına bakan yargıç, eski başkana şiddeti kışkırtabilecek açıklamalarda bulunmama uyarısı yaptı ancak Trump'ın serbest bırakılmasını koşula bağlayan bir emir çıkarmayı reddetti.

Trump gelecekte dava hakkında kamuoyuna konuşmayı yasaklayan bir emre tabi tutulursa ve bunu ihlal ederse, mahkemeye itaatsizlikten hapse atılabilir. Ama bu onu oy pusulasından uzak tutamaz ve mahkum olması da onu diskalifiye etmez.

Hapisteyken oy pusulasında yer alan eski başkan adayları olmuştu. Bunlar arasında dolandırıcılıktan federal hapishanede 5 yıl yatan sağcı komplo teoricisi Lyndon LaRouche ve isyana kışkırtmaktan suçlu bulunup hapse girdikten sonra 1920'de genel seçim pusulasına dahil edilen Sosyalist Parti lideri Eugene Debs de yer alıyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU