Eşi gözaltına alınan eski İskoçya Başbakanı Sturgeon sessizliğini bozdu

Eski SNP lideri, kocasının gözaltına alınmasıyla ilgili soru işaretleri devam ederken mahremiyet istedi

(Scott Heppell/AP)

Nicola Sturgeon, İskoç Ulusal Partisi'nin (Scottish National Party/SNP) mali işleriyle ilgili bir soruşturmada eşi Peter Murrell'ın gözaltına alınmasının ardından sessizliğini bozarak "kendi evinde biraz mahremiyet" istedi.

Cumartesi öğleden sonra Glasgow yakınlarındaki evinin önünde konuşan eski İskoçya Başbakanı şunları söyledi:

Son birkaç gün tabii ki zordu, zaman zaman epey sarsıcıydı ama bunun sürecin parçası olduğunun farkındayım.

SNP'nin üst düzeydeki isimlerinden 58 yaşındaki Murrell, İskoç bağımsızlığı kampanyası için toplanan 600 bin sterlin (yaklaşık 14 milyon 345 bin TL) kadar harcamayla ilgili, İskoçya Polis Teşkilatı'nın uzun süredir devam eden soruşturmasıyla bağlantılı olarak çarşamba sabahı gözaltına alınmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Polis, Murrell'ın perşembe günü herhangi bir yasal suçlama yapılmadan serbest bırakılmasından sonra Murrell ve Sturgeon'ın evini aramaya devam etti.

Sturgeon, soruşturmada polisle "tam işbirliği" içinde olacağını belirtti ama "söylemek isteyebileceği şeyler olsa da" yorum yapamayacağını da ekledi.

Eski Başbakan, "Son birkaç gün tabii ki zordu, zaman zaman epey sarsıcıydı ama bunun sürecin parçası olduğunun farkındayım" dedi.

Ayrıca kendi evimde biraz mahremiyet hakkım var ve komşularımın da biraz mahremiyet hakkı olduğunu düşünüyorum.

Yıllardır yanımdaki evlerde yaşadıkları için paylarına düşenden daha fazla sıkıntı ve rahatsızlığa maruz kaldılar.

Toplumsal cinsiyeti tanıma reformlarıyla ilgili sert tartışmaların ardından şubatta istifa etme niyetini açıklayan Sturgeon, geçen ay başbakanlık görevini bırakmıştı.

Sturgeon kararın "kısa vadeli baskılardan" değil, kendisinin İskoçya'yı bağımsızlığa götürecek en iyi kişi olmadığı inancından kaynaklandığında ısrar etmişti.

Eski lider cumartesi günü evinin önünde yaptığı konuşmada, polis soruşturmasına rağmen "Tahmin edeceğiniz gibi hayata ve işime devam etmek niyetindeyim" dedi.

Murrell gözaltına alınırken üniformalı polislerin SNP'nin Edinburgh'deki genel merkezini de aramasının ardından polis, çiftin Glasgow'un uydu kenti Uddingston'daki evinde de bir günden uzun süre arama yaptı.

Eski yöneticinin gözaltına alınması, Temmuz 2021'de SNP'nin bağış toplama faaliyetindeki olası suçları araştırmak için başlatılan Branchform Operasyonu isimli polis soruşturmasında büyük bir gelişmeydi.

Polis, ikinci bir bağımsızlık referandumu yapılması amacıyla yürütülen kampanya için 2017'den bu yana toplanan 660 bin sterlin (yaklaşık 15 milyon 780 bin TL) civarındaki paranın başka şeylere harcandığına yönelik iddiaları inceliyor.

Murrell'ın gözaltına alınmasını, SNP denetçisinin görevi bıraktığı haberleri izledi. Fakat Johnston Carmichael firmasının çarşamba gününden önce ayrıldığı bildiriliyor.

Yeni SNP lideri Hamza Yusuf, partinin soruşturmayla tam işbirliği içinde olduğunu söyledi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU