Meksika Devlet Başkanı Obrador'dan Çin lideri Şi'ye mektup: "Fentanil sevkiyatını durdurun"

Obrador, mektubunda ABD'nin ülkesine yönelik "saygısız tavrından" da yakındı

Son dönemde ABD ve Kanada'da aşırı doz fentanil kaynaklı can kayıpları arttı (Reuters)

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, ülkesindeki kartellerin fentanil üretimi için hammaddeleri Çin'den aldığını söyleyerek, Şi Cinping'e bu sevkiyatları engellemesi çağrısı yaptı.

Obrador, salı günü ABD - Meksika arasındaki fentanil kaçakçılığına dair düzenlenen konferansta, Çin lideri Şi'ye 22 Mart'ta yazdığı bir mektubu okudu.

Meksika lideri, mektubunda Washington yönetiminin Meksika'daki uyuşturucu kartellerini terör örgütü olarak görmeyi değerlendirmesini ve ABD'nin kendi toplumundaki uyuşturucu sorunundan Meksika'yı sorumlu tutmasını eleştirdi. 

Bununla ilgili Obrador mektubunda şu ifadelere yer verdi: 

Büyük ölçüde kendi değerlerini kaybetmelerinden ve yaşadıkları refah krizinden kaynaklanan sorunlardan haksız yere bizi sorumlu tutuyorlar. Bu tutumlar başlı başına bir saygısızlık ve egemenliğimize yönelik bir tehdittir. Dahası bunlar saçma, manipülatif, propagandacı ve demagojik bir tutuma dayanmaktadır.

Meksika lideri, ABD'ye karşı eleştirilerinin ardından ülkesindeki kartellerin fentanil üretiminde kullanılan kimyasalları Çin'den ithal ettiğine dikkat çekerek, mektubuna şöyle devam etti: 

Başkan Şi Cinping, size bu kaba tehditlerle ilgili desteğiniz için değil, insani nedenlerle fentanil sevkiyatını kontrol ederek bize yardımcı olmanızı talep etmek amacıyla yazıyorum.

2019'da ABD, Çin'den fentanil üretiminde kullanılan maddelerin sevkiyatını engellemesi için harekete geçmesini istemiş, Pekin yönetimi de denetimleri sıkılaştırmıştı. Buna rağmen tespit edilmesi zor olan bazı maddeler yine de Çin'den farklı ülkelere gizlice gönderiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian, Şi'nin mektubu aldığının veya okuduğunun henüz doğrulanamadığını da aktardı.

Meksika'daki karteller, ürettikleri çoğu fentanile Xanax gibi ilaçların şeklini vererek hap haline getiriyor. ABD'de yılda yaklaşık 70 bin kişi aşırı doz fentanil kullanımından ötürü yaşamını yitiriyor. 

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ise geçen haftaki açıklamasında, ülkesindeki fentanil krizine dikkat çekerek, Meksika'da bu uyuşturucuyu üreten kartellerin yabancı terör örgütü olarak tanımlanmasını öngören bir yasa tasarısı hazırladıklarını bildirmişti

Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard ise Graham'ın eleştirilerine tepki göstererek, ABD'de fentanil sattığı gerekçesiyle yakalanan kişilerin büyük çoğunun Amerikan yurttaşı olduğunu savunmuştu.


Independent Türkçe, Guardian, The Hill

DAHA FAZLA HABER OKU