Darya Trepova'ya savaş yanlısı Rus blogger'a bombalı saldırıdan terör soruşturması açıldı

26 yaşındaki Trepova, 2 Haziran'a kadar hapiste tutulacak

Trepova'nın duruşmasının tarihi henüz belirlenmedi (Reuters)

Bombalı saldırıda hayatını kaybeden savaş yanlısı Rus blog yazarı Vladlen Tatarski'nin ölümünden sorumlu tutulan Darya Trepova hakkında terör suçundan hukuki işlem başlatıldı.

Başkent Moskova'da salı günü düzenlenen duruşmada Trepova'nın 2 Haziran'a kadar hapiste kalmasına karar verildi.

Soruşturma Komitesi, 26 yaşındaki Trepova'nın saldırıyı Ukrayna istihbaratının ve hapis yatan muhalif siyasetçi Aleksey Navalni'nin vakfının desteğiyle düzenlediğine dair kanıtları olduğunu öne sürdü fakat delilleri paylaşmadı. Önleyici gözaltı cezası alanTrepova, suçlu bulunması halinde 20 yıla kadar hapis yatabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Savaş yanlısı yazarların buluşmasına katılan ve gerçek adı Maxim Fomin olan 40 yaşındaki blogger, St. Petersburg'daki Street Food Bar No 1 adlı kafede pazar günü meydana gelen patlamada yaşamını yitirmişti. Rusya Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasında göre saldırıda yaralanan 42 kişiden 24'ünün tedavisi sürüyor..

St. Petersburg'da saldırıyla ilişkili olarak pazartesi günü tutuklanan Trepova, sorgusunda kafedeki patlamaya yol açan heykelciği kendisinin götürdüğünü itiraf etmiş ama bunun bir bomba olduğunu bilmediğini savunmuştu. Navalni Vakfı'ndan yapılan açıklamada da kuruluşun saldırıyla ilgisi olmadığı iddia edilmişti.

Öte yandan Ulusal Cumhuriyet Ordusu (NRA) adlı Kremlin karşıtı bir grup, salı günü paylaştıkları açıklamada saldırıyı üstlendi. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i devirmeyi amaçlayan grup, saldırıyı hiçbir istihbarat örgütünden ya da yabancı kaynaktan destek almadan düzenlediklerini ileri sürerek, Trepova'nın suçsuz olduğunu savundu. Ancak NRA iddialarını destekleyecek herhangi bir kanıt sunmadı. Grup, saldırıda sivillerin hedef alınmasını amaçlamadıklarını da iddia etti.
 


Buna ek olarak 2019'da Ukrayna yurttaşlığına geçen eski Rus milletvekili İlya Ponomarev, Putin'in akıl hocası olarak da bilinen Aleksandr Dugin'in kızı Darya Dugina'nın öldürüldüğü saldırının da NRA tarafından düzenlendiğini iddia etmişti. Dugina, ağustosta aracına yerleştirilen bombanın patlamasıyla 29 yaşında hayatını kaybetmişti.

Kremlin, pazartesi günü Tatarski'ye Cesaret Nişanı verildiğini de duyurmuştu. Aynı nişan yaşamını yitirdikten sonra Dugina'ya da verilmişti.


Independent Türkçe, BBC, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU